Concursul pentru funcția de procuror general a fost anulat. Care au fost motivele?
Full Article 2 minutes read

Concursul pentru funcția de procuror general a fost anulat. Care au fost motivele?

Concursul pentru funcția de procuror general a fost anulat. Decizia a fost anunțată, astăzi, 6 noiembrie, de ministrul Justiției, Olesea Stamate, în cadrul unui briefing de presă. Potrivit acesteia, rezultatul evaluării candidaților ar fi fost „trucat”. 

Olesea Stamate a explicat că hotărârea a fost luată din două motive: obiectivitatea și asigurarea integrității candidaților.

„Comisia nu a avut acces la suficientă informație pentru a asigura o verificare minuțioasă a integrității candidaților la funcția de procuror general. Unele autorități au refuzat să ne ofere informația solicitată, deși este vădit un interes public sporit în acest caz. Astfel, ne-am bazat, în mare parte, pe informația disponibilă public. Al doilea aspect, la fel de important, este obiectivitatea aprecierii candidaților”, a precizat Olesea Stamate.

Ministrul Justiției a anunțat că unul dintre membrii comisiei care a evaluat pretendenții ar fi favorizat un anumit candidat.

„Acest fapt a distorsionat rezultatul final, influențând esențialmente rezultatul concursului”, a precizat Olesea Stamate.

Ea a prezentat punctajele acordate, menționând că numai patru dintre cei șase membri ai comisiei și-au dat acordul pentru a le fi făcute publice numele în dreptul aprecierilor.

„În cazul în care excludem punctajul oferit de acel membru al comisiei, care a oferit un punctaj disproporționat, primim următorul rezultat: după punctajul obținut, i-am avea în lista finală pe Gribincea Vladislav pe primul loc, Alaxandru Stoianoglu pe locul doi, Crîșmaru Oleg pe locul trei și Gligor Ștefan pe locul patru. Domnul Soltan nu s-ar mai regăsi în această listă”, a declarat minsitrul Justiției.

Amintim că, în urma concursului pentru funcția de procuror general, au fost promovați Vladislav Gribincea, Alexandr Stoianoglo, Oleg Crîșmaru și Veaceslav Soltan. Ieri, 5 noiembrie, într-un comunicat de presă publicat de PSRM, se arată că termenul legal când guvernul urma să transmită Consiliului Superior al Procurorilor lista celor 4 candidați, care au trecut etapa de preselecție, a expirat la 1 noiembrie.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: