Condiții de călătorie actualizate. Cum pot evita moldovenii autoizolarea pe teritoriul Ucrainei?
Full Article 3 minutes read

Condiții de călătorie actualizate. Cum pot evita moldovenii autoizolarea pe teritoriul Ucrainei?

Moldovenii care vor să călătorească în Ucraina trebuie să prezinte, la intrarea în țară, polița de asigurare medicală care să acopere costurile unui eventual tratament pentru COVID-19 sau costurile privind cheltuielile de carantină. O astfel de prevedere se conține în noua Hotărâre a Cabinetului de Miniștri al Ucrainei. Totuși, persoanele care dețin certificate de vaccinare emise de autoritățile medicale ale Republicii Moldova cu vaccinurile recunoscute de Organizația Mondială a Sănătății, vor fi scutiți de carantină.

În lipsa unui certificat care confirmă administrarea vaccinului, la punctele de trecere ucrainene moldovenii trebuie să prezinte rezultatul negativ al testului antigen sau PCR, efectuate cu 72 de ore înaintea intrării pe teritoriul Ucrainei.

De asemenea, la traversarea frontierei pe direcția de intrare în Ucraina, cetățenii moldoveni vor fi obligați să instaleze în telefonul mobil aplicația serviciului electronic ucrainean „Vdoma” și să se autoizoleze pe o perioadă de 10 zile, care începe după 72 de ore de la traversarea frontierei.

„Traversând frontiera pe direcția de intrare în Ucraina cu testul (PCR sau antigen), cetățeanul RM trebuie să dispună de polița de asigurare medicală pentru 14 zile, chiar dacă perioada de ședere este mai mică de 14 zile. În cazul în care perioada de ședere va depăși 14 zile, polița de asigurare medicală se va perfecta pentru perioada preconizată pentru ședere”, se menționează într-un comunicat al Ambasadei Republicii Moldova în Ucraina.

Pentru a evita autoizolarea, moldovenii trebuie să efectueze pe teritoriul Ucrainei, în timp de 72 de ore de la traversarea frontierei, unul din cele două teste sus-menționate, având rezultatul negativ. În cazul intrării în autoizolare, cetățenii noștri au posibilitatea de a ieși înaintea expirării celor 10 zile, prin efectuarea unuia din cele două teste sus-menționate, având rezultatul negativ.

Aceste documente nu sunt necesare pentru copiii cu vârsta până la 12 ani, ei urmând să dispună doar de polița de asigurare medicală.

Prevederi privind tranzitarea teritoriul Ucrainei:

Din data de 20 septembrie 2021, tranzitarea teritoriului Ucrainei în ambele sensuri poate fi realizată de către cetățenii Republicii Moldova în baza unei dovezi a faptului că aceasta va fi efectuată în decurs de 48 ore. Drept exemplu poate servi biletul de călătorie cu autocarul, biletul de călătorie cu avionul. Totodată, cetățenii Republicii Moldova trebuie să prezinte la punctul de trecere ucrainean polița de asigurare medicală, care să acopere costurile unui eventual tratament pentru COVID-19 și/sau costurile privind cheltuielile de carantină, precum și unul din următoarele documente:

– rezultatul negativ al testării COVID-19 (prin metoda PCR);

– rezultatul negativ al testului rapid pentru determinarea antigenului coronavirusului sau certificatul medical de vaccinare emis de autoritățile medicale ale Republicii Moldova ce confirmă primirea uneia sau mai multe doze de vaccinuri contra COVID-19, cu vaccinurile recunoscute de Organizația Mondială a Sănătății.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: