Conducerea CEC a avut o întrevedere cu ambasadorul SUA în Moldova
Full Article 2 minutes read

Conducerea CEC a avut o întrevedere cu ambasadorul SUA în Moldova

Conducerea Comisiei Electorale Centrale (CEC) a avut pe 23 iunie o întrevedere cu ambasadorul Statelor Unite ale Americii în țara noastră. Dereсk J. Hogan. Întâlnirea s-a desfășurat chiar înainte de ședința comună a CEC cu Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene (MAEIE), cu privire la numărul de secții de votare care vor fi constituite în diaspora.

Potrivit unui comunicat publicat pe 23 iunie, la întrevedere au participat Dorin Cimil, președintele CEC, Vladimir Șarban, vicepreședintele CEC și Maxim Lebedinschi, secretarul CEC. Oficialii au discutat cu diplomatul american mai multe aspecte referitoare la organizarea alegerilor parlamentare anticipate din 11 iulie 2021, inclusiv prin prisma acțiunilor întreprinse de CEC pentru desfășurarea proceselor electorale și a provocărilor existente.

O temă aparte a discuțiilor s-a referit la organizarea alegerilor în afara țării. Oficialii au realizat un schimb de informații și păreri în contextul deciziilor instanțelor de judecată pe marginea deschiderii secțiilor de votare în străinătate.

Alte subiecte de interes s-au referit la asigurarea dreptului la vot pentru alegătorii din localitățile din stânga Nistrului, acțiunile întreprinse de CEC pentru contracararea transportării organizate a alegătorilor la secțiile de votare, dar și realizările, de comun cu alte instituții ale statului, în vederea prevenirii răspândirii și infectării cu virusul COVID-19 în procesul de organizare a alegerilor.

Tot astăzi, membrii CEC și reprezentanții MAEIE discută despre secțiile de votare care urmează a fi constituite în diaspora pentru alegerile parlamentare anticipate din luna iulie. Ședința era planificată pentru ora 11:00.

***

În seara de 22 iunie, Curtea Supremă de Justiție (CSJ) a repins recursul Comisiei Electorale Centrale (CEC) împotriva hotărârii Curții de Apel Chișinău. Prin urmare, cele două hotărâre emise anteior de CEC, privind constituirea a 139, iar ulterior, 146 de secții de votare în afara țării au fost anulate definitiv.

Amintim că MAEIE a propus anterior deschiderea unui număr de 191 de secții de votare pentru scrutinul parlamentar.

Alegerile parlamentare anticipate sunt planificate pentru 11 iulie. Conform legislaţiei electorale moldoveneşti, secţiile de vot, inclusiv cele din diaspora, trebuie constituite cu cel puţin 35 de zile înainte de data scrutinului, termen ce s-a scurs deja.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: