Conducerea Moldsilva avertizează că stocul de lemne se epuizează: „O panică exagerată”
Full Article 3 minutes read

Conducerea Moldsilva avertizează că stocul de lemne se epuizează: „O panică exagerată”

Ocolurile silvice din Republica Moldova rămân pustii, în timp ce stocul de masă lemnoasă scade de la o zi la alta. Șeful-adjunct al Moldsilva, Iulian Mamai, explică că acest lucru are loc pe fundalul unei panici în rândul populației, pe alocuri nejustificată. Potrivit lui, în prezent, Moldova deține un stoc de circa 27 mii de metri steri de masă lemnoasă.

„La moment stocurile în cadrul entităților silvice sunt mici. Sunt entități care practic nu au masă lemnoasă. Avem în stoc în jur de 27 mii de metri steri. În unele entități silvice se atestă o acumulare a lemnului moale, așa cum solicitat este lemnul tare. Urmează ca în perioada următoare să identificăm măsuri de promovare a lemnului moale în zonele în care se atestă un deficit de masă lemnoasă”, a declarat Iulian Mamai în cadrul emisiunii „Ora de live cu Traian”, de la RLive.

Șeful adjunct al agenției explică că epuizarea precoce a stocurilor de lemne s-ar datora, nu în ultimul rând, unei panici în societate, în contextul în care țara noastră se confruntă cu o criză energetică fără precedent, iar prețurile la gazele naturale ajung la cote maxime.

„Este o panică pe alocuri exagerat promovată. Vreau să spun că Moldsilva a pus la dispoziția cetățenilor anual o anumită cantitate de lemn, la fel ca și în acest an. Mai mult, cantitatea din acest an este similară cu cea pusă la dispoziția cetățenilor și în anii precedenți. Având în vedere criza energetică la moment, o parte din cetățeni au renunțat la gaz în favoarea lemnului pentru foc. De aici s-a pornit o creștere mai mare a cererilor”, explică Iulian Mamai.

Mamai dă asigurări că, în acest an, prețurile la lemnele pentru foc puse la dispoziție de Agenția „Moldsilva” nu vor fi majorate.

Precizăm că cetățenii pot suna la linia verde guvernamentală 080010101 pentru a se informa despre procedurile de achiziționare a lemnului, inclusiv prețuri, contacte ale întreprinderilor silvice și ocoalelor silvice, precum și stocurile disponibile. De asemenea, cetățenii vor putea folosi linia verde pentru a denunța tăierile ilicite de lemn sau alte nereguli observate în distribuirea lemnelor.

Numărul de telefon 080010101 este disponibil de luni până vineri, în intervalul orelor 09:00-20:00. Noul centru de apel a fost creat cu suportul Agenției ONU pentru Refugiați și va fi funcțional pe toată perioada rece a anului.

Amintim că, potrivit unei decizii a Comisiei pentru Situații Excepționale (CSE), cetățenii vor putea procura cel mult 5 metri steri de masă lemnoasă per gospodărie casnică în funcție de stocurile disponibile ale Agenției „Moldsilva”.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: