Conferința FAO va fi la Roma, nu la Chișinău: Rusia și-a atribuit meritele pentru transfer; Moldova reacționează 
Full Article 3 minutes read

Conferința FAO va fi la Roma, nu la Chișinău: Rusia și-a atribuit meritele pentru transfer; Moldova reacționează 

Moscova s-a lăudat, prin purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe Maria Zaharova, că a „reușit să obțină transferul” Conferinței FAO pentru Europa – de la Chișinău la Roma. În reacție, autoritățile din Moldova au declarat că propunerea de a transfera evenimentul la Roma a venit din partea Chișinăului și au numit „minciuni” declarațiile Moscovei. 

Purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe Maria Zaharova a spus că Federația Rusă „a reușit să obțină transferul locației” evenimentului care urma să aibă loc la Chișinău.

Țara noastră a reușit să obțină transferul locației de desfășurare a celei de-a 34-a ediție a Conferinței regionale a Organizației pentru Alimentație și Agricultură (FAO) pentru Europa. Pe 14 și 17 mai trebuie să aibă loc această sesiune. Iată că s-a reușit să obținem transferul de la Chișinău la sediul organizației din Roma”, a menționat Zaharova.

De cealaltă Ministerul de Externe de la Chișinău a amintit că „autoritățile Republicii Moldova au venit cu poziția principială de neadmitere pe teritoriul său a reprezentanților statului-membru FAO care desfășoară un război de agresiune împotriva unui alt stat membru FAO” și că „autoritățile Republicii Moldova au informat toți actorii vizați despre modalitățile posibile de participare în format hibrid al delegațiilor la eveniment”.

Pentru că Republica Moldova își onorează angajamentele internaționale, propunerea de a transfera evenimentul la Roma a venit din partea Chișinăului pentru a permite ca reuniunea să se desfășoare în conformitate cu statutul FAO și regulile sale de procedură. Cea mai bună contribuție care putea să o facă Rusia este să oprească agresiunea sa împotriva Ucrainei și să se conformeze principiilor Cartei ONU. Evenimentul organizat la Roma va avea loc sub Președinția Republicii Moldova”, a precizat Ministerul.

Și purtătorul de cuvânt al Guvernului Daniel Vodă a reacționat la declarațiile Moscovei.

Aflăm din presă că o solicitare a Chișinăului (!) de a muta conferința regională FAO de la Chișinău, la Roma, este prezentată ca o „victorie” a diplomației ruse prin vocea purtătoarei de cuvânt de la „Mi(ni)sterul Afacerilor Externe”. (…) Minciuna are picioare scurte”, a menționat Vodă, atașând declarația Ministerului de Externe.

Amintim, în perioada 14-17 mai, Republica Moldova urma să fie va gazda celei de-a 34-a Conferință regională FAO. Pe agenda reuniunii se regăsesc subiecte de actualitate ce țin de domeniul agriculturii, siguranței alimentare, digitalizării în utilizarea durabilă a terenurilor, pădurilor și resurselor de apă. În martie curent, Ministerul Afacerilor Externe a interzis oficialilor din Rusia să participe la Conferință regională care va avea loc la Chișinău, în luna mai, „având în vedere războiul continuu de agresiune al Federației Ruse împotriva Ucrainei care a încălcat flagrant Carta ONU, a declanșat multiple crize și a subminat securitatea alimentară la nivel internațional”. Ministerul preciza că a limitat participarea Federației Ruse la nivelul ambasadei sau în format online. Detalii AICI.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: