Confirmat: Clădirea Președinției continuă să fie utilizată de doi ani, fără să fie dată în exploatare oficial
Full Article 2 minutes read

Confirmat: Clădirea Președinției continuă să fie utilizată de doi ani, fără să fie dată în exploatare oficial

Clădirea Președinției nu a fost dată în exploatare nici până în prezent. Informația a fost confirmată pentru portalul AGORA de către secretarul general al Președinției, Andrei Spînu. Din documentul publicat pe 14 ianuarie reiese că edificiul nu corespunde tuturor normelor stabilite de legislație în acest sens. Mai exact, există greșeli tehnice la sistemele de semnalizare și stingere a incendiilor.

Secretarul general al Președinției, Andrei Spînu, a precizat că procesul de dare în exploatare a edificiului presupune mai multe etape, iar acest proces nu este finalizat.

„La momentul dat, Agenția pentru Supraveghere Tehnică (AST) nu a eliberat încă avizul de funcționarea sistemelor de semnalizare și stingere a incendiilor, pe motivul necorespunderii normelor de apărare împotriva incendiilor. Fără avizul respectiv nu este posibilă încheierea procesului de dare în exploatare a clădirii”, a declarat Spînu.

Mai mult, instituția Prezidențială s-a adresat către AST încă la 31 ianuarie 2020 în privința verificării sistemelor de semnalizare și de stingere a incendiilor. În luna august, Președinția a fost anunțată despre faptul că „se lucrează la înlăturarea greșelilor tehnice depistate în proiectele de execuție”.

***

Clădirea Președinției Republicii Moldova a fost avariată în timpul protestelor din 2009. Aceasta a fost reabilitată din banii Turciei, care a donat circa 10 mln de euro în acest scop. Edificiul a fost inaugurat în octombrie 2018, iar la eveniment a fost prezent și președintele Turciei, Recep Tayyip Erdoğan.

Într-un raport din 2019, Curtea de Conturi a prezentat Raportul auditului rapoartelor financiare ale Aparatului Președintelui Republicii Moldova încheiate la 31 decembrie 2018, care a scos la iveală mai multe încălcări.

De asemenea, în document se arată că lucrările de reconstrucție executate, în valoare totală de 8964,3 mii euro, care includ și lucrări suplimentare de 1784,3 mii euro au fost reflectate în actele de primire-predare fără indicarea tipului lucrărilor, unităților cantitative și a prețurilor pe unitate de măsură.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: