Maia Sandu s-a întâlnit la Președinție cu parlamentari britanici: Despre ce au discutat

Președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, a avut marți, 13 mai, o întrevedere cu parlamentarii britanici Anneliese Dodds (Partidul Laburist) și John Whittingdale (Partidul Conservator), aflați într-o vizită de lucru la Chișinău. Potrivit unui comunicat emis de Președinție, discuțiile au vizat consolidarea relațiilor bilaterale și sprijinul continuu oferit de Regatul Unit țării noastre.

Regatul Unit este un partener-cheie pentru Republica Moldova, oferind asistență în domenii precum economia, securitatea, combaterea corupției, democrația și libertatea presei. În cadrul întâlnirii, președinta a salutat decizia Marii Britanii de a liberaliza unele exporturi moldovenești, inclusiv eliminarea taxelor pentru produse agricole precum merele, prunele și strugurii, măsură ce sprijină economia locală și deschide noi piețe pentru producătorii autohtoni.

Șefa statului a menționat și contribuția semnificativă a diasporei moldovenești din Regatul Unit la dezvoltarea ambelor țări. Totodată, a fost abordat subiectul recunoașterii reciproce a permiselor de conducere – o măsură aflată în curs de finalizare, care va facilita semnificativ mobilitatea și integrarea acestora. Șefa statului și-a exprimat speranța că Parlamentul britanic va ratifica în curând un acord bilateral în acest sens. 

În contextul actual de securitate, președinta Maia Sandu a exprimat recunoștința față de sprijinul ferm al Regatului Unit pentru Ucraina, subliniind că rezistența Ucrainei în fața agresiunii ruse contribuie direct la menținerea păcii și securității în Republica Moldova.

Părțile au reconfirmat angajamentul comun pentru o Europă pașnică, stabilă și sigură.

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Максим Андреев, NewsMaker

Decizia Comitetului de Miniștri al Consiliului Europei privind cazul intentat de Vlad Filat la CtEDO

Comitetul de Miniștri, organul decizional al Consiliului Europei, a constatat că Republica Moldova s-a conformat pe deplin deciziei Curții Europene pentru Drepturile Omului în cauza intentată de ex-premierul Vlad Filat. Anunțul a fost făcut pe 16 iunie de Curtea Supremă de Justiție.

La 12 iunie 2025, Comitetul de Miniștri al Consiliului Europei, care supraveghează executarea hotărârilor CtEDO, a constatat că Republica Moldova s-a conformat pe deplin hotărârii CtEDO. Comitetul de Miniștri a confirmat implicit că decizia Curții Supreme de Justiție de a refuza redeschiderea procesului privind faptele de corupție comise de Vladimir Filat a fost corectă”, a transmis CSJ.

Amintim că Vlad Filat a fost reținut pe 15 octombrie 2015. Prin sentința Judecătoriei Chișinău din 27 iunie 2016, fostul prim-ministru a fost condamnat la 9 ani de închisoare pentru corupere pasivă și trafic de influență. Sentința a rămas definitivă prin decizia Curții Supreme de Justiție din februarie 2017. Vlad Filat a fost eliberat condiționat pe 3 decembrie 2019, fiind aplicat mecanismul național de reducere a pedepsei din cauza condițiilor inumane și degradante de penitenciar.

În ianuarie 2023, Curtea Europeană a Drepturilor Omului a condamnat Republica Moldova în procesul intentat de ex-premierul Filat privind încălcarea dreptului la un proces echitabil. Astfel, Guvernul a fost obligat să-i achite acestuia 7 500 euro cu titlu de prejudiciu moral.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: