Consilierii Partidului „ȘOR” cer interzicerea campaniei „Copiii LGBT în Școala Ta”. Ivanov: Vor să distragă atenția
Full Article 4 minutes read

Consilierii Partidului „ȘOR” cer interzicerea campaniei „Copiii LGBT în Școala Ta”. Ivanov: Vor să distragă atenția

Consilierul Partidului „ȘOR”, Serghei Burgudji, i-a propus lui Andrei Pavaloi, șeful Direcției Generale Educație, Tineret și Sport, să interzică în școlile din capitală campania „Copiii LGBT în Școala Ta”. Solicitarea a parvenit în cadrul ședinței Consiliului Municipal Chișinău (CMC) de astăzi, 15 noiembrie. 

În urma solicitărilor parvenite în cadrul ședinței de săptămâna trecută din partea consilierilor Partidului „ȘOR”, șeful Direcției Generale Educație, Tineret și Sport a prezentat astăzi un raport cu privire la campania „Copiii LGBT în Școala Ta”.

„Direcția Generală Educație, Tineret și Sport s-a informat despre campania „Copiii LGBT în Școala Ta” din mass-media și din rețelele de socializare. Atât pentru direcție, cât și pentru comunitatea educațională acest anunț a fost o noutate, întrucât autorii nu au anunțat în prealabil despre lansarea campaniei și nu au solicitat opinia pe acest subiect. Poziția direcției în acest sens rămâne a fi una neutră, în contextul în care până în prezent nu am primit nici o solicitare scrisă din partea autorilor campaniei și nu am primit materiale sau alte informații din partea Ministerului Educației sau a celor care au creat campania”, a precizat Andrei Pavaloi.

Totodată, consilierul Partidului „ȘOR”, Serghei Burgudji, a propus ca Direcția Generală Educație, Tineret și Sport să interzică această campanie.

„Domnul Pavaloi noi insistăm ca dumnevoastră să adoptați toate măsurile necesare pentru ca să fie interzisă propaganda campaniei „Copiii LGBT în Școala Ta”, la fel cum s-a decis și în Găgăuzia. Există un curriculum standart după care copiii trebuie să învețe”, a declarat Burgudji.

În replică, consilierul Veaceslav Nedelea le-a propus colegilor ca acest subiect să fie depășit, întrucât anume prin aceste discuții se face propagandă și speculații.

Totodată, Dumitru Ivanov susține că această solicitare a fost făcută pentru a duce oamenii în eroare.

„Au foarte mult timp liber și pe ei nu-i interesează treburile orașului și cum să rezolvăm problemele reale ale oamenilor. Vor să facă instigare la ură și să distragă atenția de la agenda publică, pentru că e ușor să găsești un inamic inventat și să te faci mare apărător al patriei. Din păcate, așa chestii discreditează Consiliul Municipal Chișinău”, a reproșat consilierul PAS.

***

Amintim că în Republica Moldova, pe 7 noiembrie, a fost lansată campania „Copiii LGBT în Școala Ta”. Este prima campanie de conștientizare privind drepturile copiilor LGBT+ din țara noastră

Campania prezintă o serie de materiale care au scopul să ajute profesorii și profesoarele să înțeleagă dificultățile pe care le întâmpină copiii LGBT+ din cauza stereotipurilor și a prejudecăților. De asemenea, profesorii și profesoarele au ocazia să-și testeze cunoștințele despre copiii comunității LGBT și despre propriul grad de acceptare a acestora. Campania se va desfășura în luna noiembrie.

Partidul Socialiștilor a condamnat inițiativa. „Propaganda LGBT în școli este un atac direct la adresa instituției familiei, a valorilor noastre tradiționale, precum și a normelor etice”, au comunicat socialiștii. În loc să soluționeze problemele social-economice, socialiștii cu declarat că „autoritățile moldovenești promovează și sprijină astfel de inițiative prin adoptarea diferitor acte normative, precum și prin susținerea directă și deschisă a comunității LGBT”. Totodată, partidul a solicitat Ministerului Educației „să se expună clar asupra inițiativei date și să o condamne ca fiind inacceptabilă”.

La rândul ei, Angelica Frolov, membră GENDERDOC-M, a declarat că „campania nu are nicio treabă cu guvernul, cu Maia Sandu și cu programul școlar”. „Dar dodonii imediat au reacționat că încă nu au dat căldură în școli, dar deja a venit propaganda. De fapt da, așa arată propaganda, doar că propagandă ruso-dodonisto-xenofoba”, a menționat Frolov.

Ministerul Educației susține că nu a fost consultat sau informat în prealabil despre campanie.

Pe 9 noiembrie Mitropolia Chișinăului și a Întregii Moldove a condamnat lansarea campaniei „Copiii LGBT în Școala Ta”.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

 

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: