Consiliul Audiovizualului: TV-Găgăuzia și Canal 5 au preluat conținuturi de la posturile suspendate
Full Article 3 minutes read

Consiliul Audiovizualului: TV-Găgăuzia și Canal 5 au preluat conținuturi de la posturile suspendate

TV-Găgăuzia și Canal 5 au preluat conținuturi de la posturile de televiziune suspendate Primul în Moldova, ITV, Orhei TV, TV6 și Orizont TV. Asta arată rezultatele unui control efectuat de Consiliul Audiovizualului (CA). 

CA a efectuat un control în perioada 25-31 decembrie 2023. În ședința din 1 martie, membrii Consiliului Audiovizual au examinat două rapoarte de control pe modul în care își respectă propria concepție de programe serviciile media audiovizuale TV-Găgăuzia și Canal 5.

Controlul legat de postul public regional, a arătat că TV-Găgăuzia a inclus în grila de programe emisiunile „De Facto”, „Știri” cu Vadim Stîngaciu și Tatiana Lupan și „La limita existenței”, difuzată anterior de posturile Primul în Moldova și ITV, formatul acesteia fiind păstrat intact de postul public regional.

La solicitarea CA, furnizorul a informat că aceste emisiuni sunt produse cu resursele proprii ale televiziunii în baza contractelor de prestări servicii, dar că nu deține informații cu privire la mijloacele tehnice și locul realizării fiecărui program”, se arată într-un comunicat publicat de CA.

În privința Canal 5, deși rezultatele controlului au arătat că a avut devieri neînsemnate la Concepția de programe, acesta a difuzat emisiunile: „Descoperă ortodoxia”„Hai să ne căsătorim”, „Astro-ghid”„Moldova la pachet”„În lumea surprizelor”„PULS”„Наши соседи”„Герой нашего времени”  transmise anterior de Orhei TV și TV6, iar mai apoi de Orizont TV. Și producțiile audiovizuale „Пёс”, „Скорая помощь”, „Суд присяжных”, „Суд присяжных. Окончательный вердикт” au fost difuzate de Orizont TV.

Inițiatorul controlului, membrul CA, Ruslan Mihalevschi, a declarat că se observă o migrare de conținut de la un post la altul, fiind schimbată doar sigla, iar programele rămânând în măsura semnificativă aceleași. „Atunci când Canal 5 a fost inclus în multiplexul național, era un post cu un conținut ce se deosebește total de cel actual. Emisiunile care erau anterior catalogate ca programe proprii ale Orizont TV sunt acum în grila de emisie a Canal 5, tot fiind catalogate ca proprii, conform documentelor prezentate de furnizor. În ce privește TV-Găgăuzia, este foarte ciudat când furnizorul public regional de servicii media declară că nu știe unde se produc știrile și alte programe pe care le consideră proprii” , a precizat Ruslan, citat în comunicat.

La rândul său, președinta CA, Liliana Vițu, a remarcat că practica de preluarea a emisiunilor este anti-concurențială, deoarece un post de televiziune dorește să se afirme pe piață prin programele proprii și propriile ”fețe”. „Prin reciclarea emisiunilor asociate cu alte servicii media audiovizuale, postul respectiv face un soi de agregare, și nu activează ca o televiziune cu propria sa identitate”, a explicat Liliana Vițu.

Ca urmare a examinării rapoartelor, TV-Găgăuzia a fost sancționată cu 7 000 de lei pentru nerespectarea propriei Concepții de programe.

***

Precizăm că, între anii 2022-2023, Comisia pentru Situații Excepționale (CSE) a suspendat pe perioada stării de urgență licența a 12 televiziuni afiliate oligarhilor fugari Ilan Șor și Vladimir Plahotniuc: Primul în Moldova, TV6, Orhei TV, Accent TV, NTV Moldova și RTR Moldova, Orizont TV, ITV, Prime, Publika, Canal 2 și Canal 3. Motivele invocate pentru suspendarea activității televiziunilor – „lipsa unei informări corecte în reflectarea evenimentelor naționale, dar și a războiului din Ucraina” și „ pericol la adresa securității informaționale”.

Pe 30 decembrie 2023, starea de urgență din Republica Moldova a expirat, însă cele 12 televiziuni nu și-au reluat activitatea, din cauza unor măsuri legislative pregătite de Guvern.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: