Consiliul pentru Egalitate îndeamnă partidele politice, candidații și susținătorii acestora să adopte un discurs public respectuos și echilibrat în contextul turului II al scrutinului prezidențial din 3 noiembrie 2024. Apelul vine în urma apariției în spațiul informațional a unor declarații și comentarii ce conțin discursuri de ură și instigare la discriminare, elemente care, potrivit Consiliului, pun în pericol demnitatea umană și favorizează dezbinarea socială.
În comunicatul oficial, Consiliul subliniază că discursul de ură și incitarea la discriminare nu doar că lezează demnitatea umană, ci și generează tensiuni și dezbinare între cetățeni, cu consecințe grave asupra întregii societăți. „Discursul de ură naște intoleranță și dezbină electoratul”, a subliniat instituția, atrăgând atenția că o astfel de retorică nu își are locul într-un stat democratic, mai ales în timpul unei campanii electorale în care dezbaterile trebuie să fie centrate pe soluții și pe respect reciproc.
Consiliul a reamintit recomandările rețelei europene Equinet, din care face parte, și a subliniat importanța combaterii oricăror forme de discriminare în timpul campaniilor electorale. Equinet pledează pentru adoptarea unor coduri de conduită care să prevină folosirea limbajului discriminatoriu și să încurajeze respectarea drepturilor fundamentale ale omului.
Consiliul pentru Egalitate a cerut tuturor actorilor politici să respecte demnitatea persoanelor, indiferent de apartenența etnică, religioasă, de gen, orientare sexuală sau orice alt criteriu protejat de lege. De asemenea, aceștia sunt îndemnați să nu susțină teorii privind superioritatea unui grup social sau să instige la ură și discriminare în raport cu contracandidații lor.
„Este crucial ca discursul public din campanie să fie echilibrat, bazat pe respect și argumente raționale, nu pe atacuri care alimentează discriminarea”, a declarat Consiliul, adăugând că orice mesaj de ură apărut în spațiul public trebuie combătut ferm.
De asemenea, instituția recomandă ca partidele politice și candidații să se abțină de la utilizarea imaginilor sau mesajelor sexiste și discriminatorii în materialele de campanie. Consiliul a subliniat că orice formă de discurs de ură trebuie raportată la Poliție, care are competența de a examina aceste cazuri.
Pe lângă apelul către actorii politici, Consiliul a atras atenția asupra rolului esențial pe care instituțiile media îl joacă în prevenirea propagării discursului de ură. Jurnaliștii sunt îndemnați să informeze echidistant și obiectiv, fără să prezinte grupuri sociale doar în contexte negative și fără să alimenteze stereotipuri sau prejudecăți.
„Presa trebuie să fie responsabilă și să evite multiplicarea discursului de ură în relatările lor. Comentariile discriminatorii sau instigatoare la ură, fie pe paginile lor online, fie în emisiuni, trebuie moderate și dezaprobate clar”, se arată în comunicatul Consiliului pentru Egalitate.
***
Amintim că, partidul de guvernământ Acțiune și Solidaritate (PAS) a publicat o declarație în care condamnă atacurile xenofobe și instigarea la ură interetnică după ce mai mulți activiști au promovat mesaje împotriva lui Alexandr Stoianoglo, candidat în turul II al alegerilor prezidențiale, din cauza etniei sale – găgăuză. PAS, a cărei candidată, președinta în funcție, Maia Sandu, va concura cu Stoianoglo în turul II, a subliniat că pledează pentru unitate între toți cetățenii Republicii Moldova.
„PAS condamnă ferm orice atacuri xenofobe, instigare la ură interetnică. Campania trebuie să se desfășoare exclusiv pe criterii care vizează competența, integritatea, caracterul candidatului. Poziția noastră a fost și rămâne una de unitate între toți cetățenii. Suntem toți parte a Republicii Moldova și vrem să trăim în pace și bună înțelegere”, se arată în declarație.
Precizăm că, după ce Alexandr Stoianoglo a acces în turul II al alegerilor prezidențiale, mai mulți activiști au venit cu reacții pe rețelele de socializare în care s-au arătat deranjați de acest lucru, făcând trimitere la etnia concurentului electoral. Aceștia au folosit fraze precum: „Ce facem noi? Dăm țara pe mâna unui găgăuz?” și „Un moldovean adevărat niciodată nu votează un găgăuz. Găgăuz înseamnă trădător de țară”.
Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.
Vreți să susțineți ceea ce facem?
Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.
Susțineți NewsMaker!