Consumatorii cu un singur contor per bloc: cum le vor fi repartizate compensațiile
Full Article 2 minutes read

Consumatorii cu un singur contor per bloc: cum le vor fi repartizate compensațiile

Comisia pentru Situații Excepționale (CSE) a introdus o clarificare cu privire la repartizarea compensațiilor pentru consumatorii cu un singur contor per bloc. 

Potrivit dispoziției Comisiei, în cazul consumatorilor cu un singur contor per bloc va fi aplicat prețul stabilit pentru consumatorii cu vulnerabilitate energetică ridicată.

„În limita unui volum total lunar de 180 m3 per apartament, pentru perioada noiembrie 2022 – martie 2023”, se arată în decizia CSE.

Pentru a beneficia de compensații, consumatorii casnici sunt îndemnați să se înregistreze pe site-ul compensatii.gov.md pentru atribuirea categoriei de vulnerabilitate energetică, în baza căreia va fi calculată mărimea compensației. În acest scop, au fost identificate cinci categorii de vulnerabilitate energetică – de la foarte ridicată până la non-vulnerabil.

Categoriile de vulnerabilitate energetică:

  • consumatori cu vulnerabilitate energetică foarte ridicată;
  • consumatori cu vulnerabilitate energetică ridicată;
  • consumatori cu vulnerabilitate energetică medie;
  • consumatori cu vulnerabilitate energetică scăzută;
  • consumatori non-vulnerabili.

Peste 740 de mii de familii au beneficiat, în 2022, de compensații la resursele energetice. Bugetul total al proiectului este de aproape 5 miliarde de lei. Se întâmplă după ce, din cauza războiului declanșat de Rusia în Ucraina, prețurile la gazul natural și la energia electrică a crescut substanțial.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: