Pe fundalul crizei energetice, pe 3 ianuarie, consumul de energie electrice din Republica Moldova a crescut cu peste 8% față de ziua precedentă. Informația a fost raportată într-un comunicat de către Guvern, care a precizat că întregul volum de curent electric a fost asigurat de surse interne și import din România.
Potrivit Guvernului, pentru 3 ianuarie, consumul de energie electrică pentru malul drept a crescut cu 8,3% față de ziua precedentă, fiind acoperit integral în baza contractelor comerciale. Sursele de energie utilizate sunt următoarele:
– Import al energiei electrice (România) – 58,60%;
– Termoelectrica – 28,32 %;
– Energie regenerabilă – 7,73%;
– CET-Nord – 4,29 %;
– Întreprinderea de stat NHE Costești – 1,06%.
De asemenea, pentru ziua de 4 ianuarie, la hotarul cu România a fost rezervată capacitatea comercială suficientă pentru a acoperi necesarul de consum.
„Activarea contractelor de avarie și/sau fluxuri neintenționate în aceste zile nu este necesară. Totodată, nu au fost înregistrate deconectări avariate ale rețelelor electrice, unităților de generare și/sau locurilor de consum. Pentru a asigura în continuare stabilitatea sistemului electroenergetic și alimentarea continuă cu energie electrică, locuitorii sunt îndemnați să consume rațional energia electrică, mai ales în orele de vârf 09:00-11:00 și 18:00-23:00”, a comunicat Guvernul.
Atât în sectorul gazelor naturale, cât și în cel al energiei termice, pe parcursul zilei de 3 ianuarie 2025 nu au fost înregistrate avarii sau incidente.
Pe malul stâng, în seara zilei de ieri, au fost efectuate deconectări în evantai, pe întreg teritoriul regiunii. Din cauza supraîncărcării rețelei, au fost raportate avarii în rețea, fiind afectați peste 3 mii de consumatori.
Centrala de la Cuciurgan funcționează, în prezent, pe cărbune, consumul zilnic fiind de 1 000 tone, din care se produc 140-150 MW de energie electrică. Conform calculelor Guvernului, rezervele de cărbune vor ajunge aproximativ până la finele lunii ianuarie curent, nu 50 de zile, cum s-a anunțat anterior.
Autoritățile nerecunoscute ale regiunii transnistrene au declarat anterior că Centrala de la Cuciurgan a format o rezervă de cărbune care-i va permite să funcționeze pentru circa două luni, în cazul întreruperii livrărilor de gaz.
***
Precizăm că, pe 1 ianuarie 2025, Ucraina a oprit tranzitul gazului rusesc prin sistemul său de transport de gaze. S-a întâmplat odată cu expirarea contractului de tranzit, care nu a fost prelungit din cauza invaziei Federației Ruse.
Concernul rusesc Gazprom livra gaze naturale prin Ucraina inclusiv către Moldovagaz, iar toate volumele erau direcționate în regiunea transnistreană. Chișinăul a purtat discuții cu conducerea companiei despre continuarea furnizării gazului pe ruta transbalcanică, însă aceasta a refuzat. Într-un final, în pofida angajamentelor contractuale, Gazprom a oprit livrările destinate regiunii transnistrene din 1 ianuarie, invocând neachitarea unei pretinse datorii care nu a fost confirmată în urma efecturăii unui audit internaționat.
Din volumele de gaz rusesc era acoperit necesarul de consum al regiunii transnistrene și era produsă energie electrică pentru ambele maluri ale Nistrului.
Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.
Vreți să susțineți ceea ce facem?
Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.
Susțineți NewsMaker!