Andrei Mardari / NewsMaker

„Contez pe finalizarea promptă a etapei de documentare a încălcărilor”. Ministra Revenco, despre 9 mai 

Ministra Afacerilor Interne a Republicii Moldova, Ana Revenco, declară că în acest an „sărbătorile lunii mai sunt trăite cu îngrijorare”. Oficialul spune că pe parcursul anului, organele de ocrotire a ordinii publice au avut provocări care nu le-au mai avut până acum. Iar cu referire la evenimentele din 9 mai din R. Moldova, ministrul a susținut – „contez pe finalizarea cât mai promptă a etapei de documentare a încălcărilor legislației, care au fost constatate pe parcursul zilei”.

„În acest an, avem o altfel de primăvară și sărbătorile lunii mai sunt trăite cu speranță, dar și cu îngrijorare. În aceste zile, gândul nostru este la pacea pentru care au luptat bunicii noștri, la pacea pentru care astăzi luptă poporul ucrainean, la pacea pe care noi, organele de drept, avem misiunea de a o păstra în fiecare zi, pe străzi, în comunitate, la evenimente publice sau la primul apel de urgență”, a scris Revenco, pe Facebook.

Dincolo de această misiune, a adăugat ministrul, autoritățile și-au asumat și protecția pentru cei peste 90 mii de refugiați din Ucraina, aflați în Republica Moldova.

„Pe parcursul acestui an, organele de ocrotire a ordinii publice au avut provocări atipice și sarcini pe care MAI nu le-a avut până acum, iar datorită mobilizării exemplare a echipei, aceste zile au trecut liniștit pentru populație, în pofida tentativelor de sfidare a prevederilor legale din partea unor grupuri de interese”, a adăugat Revenco.

Ministra s-a referit și la încălcările înregistrate pe 9 mai.

„Apreciez munca colegilor din toate subdiviziunile ministerului de interne pentru misiunea bine realizată și contez pe finalizarea cât mai promptă a etapei de documentare a încălcărilor legislației, care au fost constatate pe parcursul zilei de 9 mai”, a conchis Revenco.

****

Șeful Inspectoratului General al Poliției, Viorel Cernăuțeanu, pe 9 mai seara, a spus că 103 persoane au încălcat legea privind interzicerea panglicii bicolore. Printre acestea, se regăsesc și 10 deputați, dar și episcopul de Bălți și Fălești, Marchel. Declarația a fost făcută în cadrul emisiunii „Cutia Neagră” de la TV8.

În cadrul unei conferințe de presă pe 9 mai, șeful IGP a precizat că circa 37 de mii de cetățeni au participat la evenimentele festive din acea zi.

Oamenii legii, anterior, precizau că amenda contravențională pentru cei care încalcă legea cu privire la simbolurile interzise în țara noastră, inclusiv panglica Sf. Gheorghe, constituie pentru persoanele fizice: 4500 – 9000 MDL sau 30/60 de ore în folosul comunității, pentru persoanele cu funcție de răspundere: 9000 – 18000 MDL, iar pentru persoanele juridice: 18000 – 30000 MDL.

Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Facebook/Maia Sandu

Victimele deportărilor regimului sovietic din Basarabia, comemorate la Chișinău. Mesajul Maiei Sandu

La Chișinău a avut loc pe 6 iulie un miting în memoria victimelor deportărilor regimului sovietic de pe teritoriul Basarabiei. La eveniment au participat mai mulți oficiali, inclusiv președinta Maia Sandu. Șefa statului a subliniat că supraviețuitorii „și-au păstrat” identitatea și valorile, în pofida acțiunilor represive ale regimului sovietic.

Miting-ul de comemorare a avut loc la Monumentul din Aleea Gării, ridicat ridicat în memoria victimelor deportărilor regimului comunist. Zeci de oameni au participat la eveniment: șefa statului, președintele Parlamentului, ministrul Culturii, funcționari publici și simpli cetățeni.

Miting-ul a debutat cu o slujbă de pomenire, oficiată de un sobor de preoți, apoi a urmat un moment artistic, monologuri și discursuri. Printre speakeri s-a numărat președinta țării, Maia Sandu.

În noaptea de 5 spre 6 iulie 1949, zeci de mii de oameni au fost ridicați din casele lor și deportați în Siberia. Oameni de nădejde, care își trăiau viața în muncă cinstită și credință, care își vorbeau limba și păstrau tradițiile cu mândrie. Oameni a căror verticalitate a fost considerată o amenințare de regimul sovietic. În condiții inumane – foamete, frig, muncă silnică – oamenii noștri au fost nevoiți să supraviețuiască departe de casă. Și totuși, chiar și în exil, și-au păstrat identitatea și valorile. (…) Cei deportați nu au cerut niciodată răzbunare. Dar au cerut adevăr. Și e datoria noastră să le oferim acest adevăr – prin recunoaștere, prin educație, prin păstrarea vie a amintirii lor”, a declarat șefa statului.

La finalul evenimentului, participanții au depus flori la monument.

Amintim că, în ajun, în Piața Marii Adunări Naționale a fost inaugurată expoziția de vagoane „Teroarea sovietică în RSS Moldovenească. Amploare, victime și făptași”, consacrată deportărilor regimului sovietic. Expoziția, care este organizată de Guvern, se află la a treia ediție consecutivă.

De asemenea, pe 6 iulie, la ora 20:30, va avea loc o acțiune de comemorare cu lumânări, alături de actorii Teatrului Național „Mihai Eminescu”. Anterior, Guvernul a invitat cetățenii la momentul comemorativ. Totodată, pe 13, 20 și 25 iulie vor avea loc proiecții de filme și spectacole dedicate acestei tragedii.

***

Pe teritoriul Basarabiei, în timpul ocupației sovietice, au avut loc trei valuri de deportări staliniste. Primul a avut loc în noaptea de 12 spre 13 iunie 1941, când peste 24 000 de persoane au fost deportate în Siberia. Al doilea val, denumit Operațiunea „Sud”, a avut loc în noaptea de 5 spre 6 iulie 1949, când peste 35 000 de cetățeni au fost trimiși în Siberia. Al treilea val de represiuni ale lui Stalin – Operațiunea „Nord” – a avut loc în noaptea de 31 martie spre 1 aprilie 1951. Peste 2 600 de persoane au fost trimise în Siberia.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: