Control inopinat la „Apă-Canal Chișinău”, după scandalul din ajun. Va fi analizată calitatea și continuitatea alimentării cu apă
Full Article 2 minutes read

Control inopinat la „Apă-Canal Chișinău”, după scandalul din ajun. Va fi analizată calitatea și continuitatea alimentării cu apă

Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică (ANRE) informează opinia publică că s-a autosesizat cu privire la situația creată ieri în cadrul S.A. ,,Apă-Canal Chișinău”. Mai mult, reprezentanții instituției au demarat în dimineața de 3 februarie un control inopinat, pentru a elucida aspectele privind calitatea și continuitatea funcționării serviciului public de alimentare cu apă și de canalizare în municipiul Chișinău.

Specialiștii Agenției vor verifica activitatea licențiată realizată de către titularul de licență, în partea ce ține de asigurarea respectării legislației în domeniu. Pe parcurs vom informa despre rezultatele controlului.ANRE se disociază de orice declarații politice și manipulatorii. Reiterăm, Agenția își exercită atribuțiile având drept principiu aplicarea corectă a legislației și asigurarea prestării unor servicii calitative consumatorilor”, se arată în declarația ANRE.

***

Amintim că datoria „Apă-Canal Chișinău” față de „Premier Enerrgy” constituie, la ziua de azi, 68,6 milioane de lei. Pe 2 februarie, „Premier Energy” a decis să deconecteze de la energie electrică două locuri de consum. Compania a subliniat că nu va fi afectată funcționarea apeductului, canalizării și agentului termic. Pe de altă parte, primarul Ion Ceban a îndemnat chișinăuienii să facă rezerve de apă, întrucât în jurul orei 18:00 ar urma să apară probleme cu furnizarea. Potrivit edilului, primele expuse sunt regiunile Centru, Telecentru și Botanica. Ceban susține că de vină pentru situația creată este Guvernul.

Deputații Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS) Vasile Grădinaru și Alex Trubca au dat asigurări că locuitorii mun. Chișinău nu vor rămâne fără apă potabilă. Aceștia l-au acuzat pe primarul capitalei Ion Ceban că ar acționa intenționat pentru a destabiliza situația și l-au avertizat că, în cazul în care edilul „va da indicații” să fie deconectată apa, acesta riscă să fie cercetat penal.

În seara de 2 februarie, Ceban a anunțat că „Apă-Canal Chișinău” a fost reconectată la energie electrică, iar discuțiile despre datoria întreprinderii urmează a fi reluate săptămâna viitoare.

***

De menționat că, pe 11 ianuarie,  Agenția Națională pentru Reglementarea în Energetică (ANRE) a majorat tarifele. Consumatorii casnici achită pentru apă și canalizare un tarif în mărime de 15,30 lei/m3 (+4,61 lei/m3 față de tariful în vigoare).

Anterior, locuitorii capitalei achitau pentru serviciile de apă 8 lei și 65 de bani, iar pentru cele de canalizare 2 lei și 4 bani.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: