Ambasada SUA în Moldova

Cooperarea militară dintre Moldova și Carolina de Nord, desemnată „Parteneriatul anului” în SUA

Parteneriatul militar dintre Republica Moldova și Carolina de Nord, inițiat în anul 1996, a fost desemnat de Garda Națională a Armatei SUA drept „Parteneriatul Anului”. Anunțul a fost făcut de Ambasada Statelor Unite ale Americii în Moldova, pe 19 aprilie.

Potrivit diplomației SUA, premiul i-a fost acordat generalului-maior Todd Hunt, adjutant general al Gărzii Naționale din Carolina de Nord, și generalului de brigadă Sergiu Cirimpei, adjunct al șefului Marelui Stat Major al Armatei Naționale a Republicii Moldova, în cadrul unei ceremonii, desfășurată pe 18 aprilie în Las Vegas, statul Nevada. La ceremonia de premiere a participat și căpitanul Kory Dearie, ofițer responsabil de afacerile bilaterale dintre statul Carolina de Nord și Republica Moldova.

„De-a lungul ultimilor 28 de ani, acest parteneriat în domeniul apărării a contribuit la creșterea profesionalismului și la îmbunătățirea pregătirii Gărzii Naționale din Carolina de Nord și a Armatei Naționale a Republicii Moldova. Parteneriatul reprezintă un pilon esențial în cadrul relațiilor extinse între Moldova și Statele Unite, având o contribuție semnificativă la atingerea obiectivelor noastre comune. Suntem mândri de această realizare și așteptăm cu entuziasm să continuăm consolidarea acestei colaborări în anii ce vor urma”, anunță Ambasada SUA în Moldova.

Parteneriatul bilateral Republica Moldova – Carolina de Nord, SUA, a fost oficializat pe data de 22 aprilie 1999, în baza înţelegerii de a consolida eforturile Guvernelor ambelor ţări îndreptate spre facilitarea unei cooperări reciproc avantajoase şi eficiente. Conform prevederilor Memorandumului, acesta poate fi reînnoit formal periodic. După expirarea termenului inițial, Parteneriatul a fost reînnoit în 2004, 2010, 2015, 2019 și 2024.

Ambasada SUA în Moldova
Ambasada SUA în Moldova
Ambasada SUA în Moldova

Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

facebook.com/Volodimir Zelenski

Rusia racolează copii ucraineni pe Telegram? Financial Times: peste 175 de minori implicați în misiuni de spionaj

Serviciile secrete ruse recrutează adolescenți ucraineni prin aplicații de mesagerie, promițând bani rapizi în schimbul unor misiuni de spionaj și sabotaj. Serviciul de Securitate al Ucrainei (SBU) a reținut peste 700 de persoane pentru astfel de activități, dintre care aproximativ 175 sunt minori, potrivit Financial Times.

Oficialii ucraineni avertizează că Moscova încearcă să destabilizeze țara din interior, recrutând adolescenți vulnerabili și transformând curiozitatea specifică vârstei într-un instrument de spionaj și sabotaj.

Dincolo de frontul convențional al războiului, oficiali ucraineni au spus pentru Financial Times că observă o recrutare sistematică a adolescenților și tinerilor — inclusiv orfani, persoane strămutate din cauza luptelor, tineri cu dificultăți financiare sau pur și simplu dornici să-și cumpere un iPhone nou.

 „Inamicul este agresiv, comite diverse infracțiuni împotriva securității naționale, inclusiv recrutarea de agenți dintre propriii noștri cetățeni,” a declarat șeful SBU, general-locotenent Vasyl Malyuk.

Până la sfârșitul lunii mai, aproximativ 50 de minori ucraineni au raportat tentative de mituire pe aplicații de mesagerie, potrivit Poliției din Ucraina. Tiparul de recrutare este similar: un utilizator anonim contactează tineri pe Telegram, oferindu-le bani ușor de câștigat.

După stabilirea contactului, agenții ruși oferă coordonate și instrucțiuni — de la fotografierea unor obiective militare sau sisteme de apărare aeriană, până la plantarea de dispozitive explozive sau incendierea infrastructurii energetice și a birourilor de recrutare. Sumele promise variază între 100 și 1.000 de dolari.

Adolescenții transmiteau informațiile colectate către un ofițer FSB prin Telegram, iar conform SBU, „rușii au folosit aceste date pentru a lansa atacuri aeriene asupra orașului Harkiv”.

Purtătorul de cuvânt al SBU, Artem Dekhtiarenco a afirmat că, din primăvara anului trecut, agenția a arestat peste 700 de persoane implicate în acțiuni de spionaj, incendieri și planuri de atentate cu bombă coordonate de la distanță de agenți ai serviciilor ruse de informații. Dintre acestea, aproximativ 175 erau minori.

În luna iunie, SBU a lansat un nou avertisment: agenți ruși care se dau drept oficiali ucraineni încearcă să păcălească sau să preseze copiii să comită acte de sabotaj sau atacuri cibernetice în numele Rusiei, împotriva propriei țări.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: