www-file.huawei.com

Coronacriză – 2021. Cum pot autoritățile să ajute populația și antreprenorii?

Consecințele pandemiei și ale crizei economice provocate de aceasta vor fi anul curent mult mai grave decât anul trecut. De aceea, măsurile de susținere a afacerilor și a populației de către stat ar trebui să fie mult mai eficiente, consideră experții de la Expert-Grup. Potrivit estimărilor, în Moldova s-au alocat, anul trecut, în aceste scopuri, 4,8 miliarde de lei sau 2,33% din PIB — cu mult mai puțin decât în orice altă țară europeană.

Cel mai mare suport în susținerea cetățenilor, în perioada pandemiei, a alocat Cehia – peste 23% din PIB. În medie, 10-15% din PIB au alocat autoritățile din Polonia, Serbia, Croația și Ungaria. O cotă mult mai mică din PIB au alocat Rusia, România, Slovacia și Bulgaria – mai puțin de 6%.

Totuși, experții de la Expert-Grup atrag atenția că, în unele state, sprijinul exagerat în susținerea business-ului nu ar duce la efectul scontat.

Astfel, în Cehia, planurile de cheltuieli sunt foarte mari, dar eficiența lor este discutabilă. Multe instituții locale, inclusiv Banca Națională a Cehiei, au evidențiat amenințarea creșterii cheltuielilor publice nediscreționare.

Mai mulți miniștri de finanțe din Europa Centrală și de Est au pus sub semnul întrebării, în mod deschis, necesitatea unui
sprijin mai mare în țările lor, punând la îndoială faptul că sectorul privat poate absorbi și utiliza în mod eficient mai multe finanțări decât a fost deja prevăzut.

Expert-Grup

În Moldova, în susținerea gospodăriilor, în perioada pandemiei, a fost alocat peste 1 miliard de lei. O parte din bani au mers la cei care au rămas fără serviciu, iar 600 mln de lei – pentru suportul unic oferit pensionarilor. Alte 800 mln de lei au fost oferite business-ului.

Restul din puțin peste 3 miliarde de lei reprezintă susținerea indirectă oferită antreprenorilor sub formă de măsuri fiscale anticriză (670 mln de lei), ajutor financiar pentru sectorul medical și educație (2,2 miliarde de lei) și suport oferit fermierilor în urma secetei (300 mln lei).

Suma totală a suportului constituie 4,8 miliarde de lei.

Experții consideră că, la această etapă, intervenția statului pentru a diminua șocul provocat de coronacriză este „extrem de limitată”. Aceștia argumentează că suportul planificat pentru antreprenorii care au păstrat locurile de muncă și au continuat să achite salarii, în pofida problemelor. În buget au fost planificate 320 mln de lei, însă au fost alocați, de facto, doar 45 de mln.

Populația și companiile au primit din partea statului finanțare directă în mărime de 1,4 miliarde de lei sau 0,69% din PIB. Business-ului i-au fost alocate 0,12% din PIB.

În studiu se mai arată că, în 2021, criza va continua, iar susținerea din partea statului va fi, în continuare, necesară.

Experții au propus o serie de măsuri pentru relansarea economiei în 2021:

1. Creșterea adaptabilității business-ului prin eliminarea barierelor artificiale;

2. Acces facilitat la lichidități, digitizare și menținere în cadrul formal al Întreprinderilor Mici și Mijlocii (IMM);

3. Menținerea cheltuielilor sociale critice pentru protejarea celor mai vulnerabili;

4. Sporirea nivelului de reziliență a economiei la schimbările climatice;

5. Derularea investițiilor publice cu valoare adăugată ca sursă de creștere sustenabilă;

6. Îmbunătățirea sistemului de luare a deciziilor prin date operative.

 

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

mfa.gov.md

Mihai Popșoi și un grup de diplomați străini au fost la cules cireșe. Eveniment de consolidare a relațiilor comerciale

Ministrul Afacerilor Externe, Mihai Popșoi, împreună cu un grup de diplomați acreditați la Chișinău și producători locali, a fost la cules cireșe în satul Ustia, pe 27 iunie. S-a întâmplat în cadrul evenimentului „Recolta de cireșe a diplomaților”, care se află la prima ediție și a fost organizat de Ministerul Afacerilor Externe (MAE) și Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare, cu sprijinul companiei Staragro Group și al Asociației Moldova Fruct.

Potrivit unui comunicat al MAE, evenimentul are drept scop consolidarea relațiilor comerciale și evidențierea calității cireșelor moldovenești.

Programul evenimentului a inclus activități precum culesul cireșelor, vizite la instalațiile de sortare și ambalare, precum și degustări de bucate tradiționale și vinuri autohtone.

Ministrul de Externe, Mihai Popșoi, a subliniat că această inițiativă marchează o premieră simbolică și se înscrie în seria acțiunilor strategice organizate de MAE și misiunile diplomatice ale Republicii Moldova pentru a susține promovarea produselor agroalimentare autohtone pe piețele internaționale.

„Prin astfel de inițiative, ne propunem nu doar să punem în valoare potențialul agricol al Republicii Moldova, ci și să consolidăm punțile comerciale cu partenerii noștri externi. Cireșele moldovenești sunt mai mult decât un produs, ele sunt o poveste de succes care merită spusă și gustată în întreaga lume”, a declarat diplomatul.

Oficialul a evidențiat importanța colaborării interinstituționale în promovarea exporturilor agricole și și-a exprimat speranța că astfel de inițiative vor fi extinse și în alte regiuni ale țării, incluzând și alte sectoare ale economiei naționale.

mfa.gov.md
mfa.gov.md
mfa.gov.md
mfa.gov.md
mfa.gov.md
mfa.gov.md
mfa.gov.md

În anul 2024, Republica Moldova a exportat aproximativ 14 000 de tone de cireșe către 15 țări. Potrivit autorităților, volumul exporturilor, împreună cu numărul piețelor de desfacere, este preconizat să crească în anii următori, ca urmare a investițiilor substanțiale realizate în acest sector strategic.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: