Mai multe țări europene au anunțat prezența primelor cazuri de îmbolnăviri cu coronavirusul de tip nou. Potrivit BBC, pacienții au avut legături cu persoanele infectate în Italia. Astfel, au fost înregistate cazuri în Austria, Croația și Elveția. Bolnavii au călătorit recent în Italia, Algeria și Africa.
Totodată, a fost înregistrat primul caz de îmbolnăvire în America Latină – un locuitor din Brazilia care s-a întors recent din Italia.
Între timp, Italia rămâne cea mai afectată țară europeană – sunt peste 300 de îmbolnăviri și 11 decese. Totuși, statele vecine au anunțat că închiderea frontierelor ar fi o măsură „nepotrivită”.
Miniștrii Sănătății și Franța, Germania, Italia, precum și Comisia Europeană au ajuns la concluzia că frontierele trebuie să rămână deschise, în cadrul unei ședințe care a avut loc marți.
„Vorbim despre un virus care nu ține cont de frontiere”, a spus ministrul Sănătății din Italia, Roberto Speranza.
Omologul său german, Jens Spahn, a menționat că țările vecine iau situația „foarte, foarte în serios” și a atras atenția că „situația s-ar putea agrava, înainte de a se îmbunătăți”.
În Marea Britanie, elevii care s-au întors din vacanță din nordul Italiei au fost trimiși acasă, iar guvernul a emis mai multe avertizări pentru cei care au călătorit recent.
Secretarul în domeniul Sănătății, Matt Hancock, a subliniat că nu este luată în considerare anularea zborurilor din Italia, chiar dacă datele statistice arată că circa trei milioane de turiști britanici vizitează, anual, această țară.
„Să privim Italia. Au anulat toate zborurile din China, dar este cea mai afectată țară din Europa”, a remarcat oficialul.
Care este situația în Europa?
- În Austria, un cuplu de tineri italieni care locuiesc în orașul Innsbruck au fost testați pozitiv cu coronavirusul de tip nou. Unul dintre tineri a lucrat într-un hotel, care a fost închis.
- În Elveția, un bărbat de circa 70 de ani, care locuiește în Ticino, la frontiera cu Italia, a fost infectat în orașul Milano, în data de 15 februarie, iar acum a fost plasat în izolare.
- Un bărbat din Croația care s-a întors recent din Italia a devenit primul pacient testat pozitiv din Balcani.
- În insula spaniolă Tenerife, în jur de 1000 de persoane au fost plasate în carantină într-un hotel, după ce un doctor și soția acestuia au fost testați pozitiv
- O altă pacientă din Barcelona, Spania s-a îmbolnăvit după ce a călătorit recent în nordul Italiei
- Franța și Germania au anunțat înregistrarea mai multor cazuri de îmbolnăvori la persoane care au călătorit recent în nordul Italiei

Situația la nivel global
În Iran au fost înregistate aproape 100 de cazuri oficiale de îmbolnăviri, dar numărul ar putea fi mai mare.
Peste 1000 de oameni s-au îmbolnăvit în Coreea de Sud, unde au fost înregistrate și 10 decese.
În Brazilia a fost înregistrat un caz de îmbolnăvire la un bărbat de 61 de ani care s-a întors recent din Italia.
Cele mai multe cazuri sunt, totuși, în China, locul unde a izbucnit focarul. Potrivit celui mai recent bilanț, 78064 de oameni au fost infectați, începând cu anul trecut. Numărul de decese a ajuns la 2715. Marți au fost raportate 52 de noi morți, cel mai mic număr per zi din ultimele trei săptămâni.
Între timp, autoritățile din SUA au avertizat că virusul ar putea ajunge în curând și în regiune. Unul dintre oficialii americani a afirmat că întrebarea este când coronavirusul de tip nou se va transforma într-o pandemie la nivel global.
Iar secretarul de Stat al SUA, Mike Pompeo, a îndemnat toate țările să spună adevărul despre numărul de îmbolnăviri și că există îngrijorări că Iranul ar ascunde informații de interes public.