Sancțiuni mai dure pentru transportarea organizată a alegătorilor și finanțarea ilegală a partidelor politice
Full Article 2 minutes read

Sancțiuni mai dure pentru transportarea organizată a alegătorilor și finanțarea ilegală a partidelor politice

Un proiect de lege care are scopul de a revizui legislația penală și contravențională pentru a eficientiza mecanismele de prevenire a corupției politice și electorale a fost aprobat, în data de 3 decembrie, în ședința plenară a Parlamentului. Printre modificări se regăsește majorarea sancțiunilor la împiedicarea exercitării libere a dreptului electoral, sancționarea transportării organizate a alegătorilor, dar și interzicerea candidaților să utilizeze resursele administrative în campanie.

Proiectul, potrivit autorilor, urmărește îmbunătățirea legislației pentru organizarea și desfășurarea corectă a procesului electoral.

Inițiativa vizează aspecte precum utilizarea abuzivă a resurselor administrative în campania electorală, transportarea organizată a alegătorilor spre secțiile de vot și implicarea organizațiilor necomerciale în campania electorală.

Astfel, printre modificările operate la Codul penal al Republicii Moldova se regăsește majorarea sancțiunilor pentru împiedicarea exercitării libere a dreptului electoral. De asemenea, Codul penal se va completa cu un articol care vizează finanțarea ilegală a partidelor politice, a concurenților electorali, a grupurilor de inițiativă sau a campaniilor electorale.

Proiectul de lege mai prevede modificarea Codului contravențional. Transportarea alegătorilor spre secția de vot, în ziua scrutinului, se va sancționa cu amendă de la 3000 la 6000 de lei pentru persoanele fizice și de la 9000 la 15 000 de lei pentru persoanele juridice. De asemenea, va fi sancționată și organizarea transportării alegătorilor spre secțiile de vot.

Totodată, va fi pedepsită contravențional și utilizarea discursului de ură și instigarea la discriminare.

Inițiativa legislativă examinată, în data de 3 decembrie, în prima lectură mai interzice candidaților să utilizeze resursele administrative, cum ar fi echipamente, mijloace și bunuri publice în campania electorală. În context, candidații nu vor avea dreptul să lanseze sau să participe la lansarea proiectelor de infrastructură sau a achizițiilor efectuate din bugetul public.

În caz contrar, Comisia Electorală Centrală va adopta o hotărâre privind lipsirea partidului respectiv de dreptul la alocațiile de la bugetul de stat pentru o perioadă de la șase luni până la un an.

Proiectul de lege urmează să fie examinat în lectura a doua și va intra în vigoare la momentul publicării în Monitorul Oficial.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: