UPDATE Corupție și trafic de influență la perfectarea actelor românești. Trei persoane, reținute de CNA

Mai mulţi moldoveni ar fi fost ajutaţi să obţină diverse servicii pentru redobândirea cetăţeniei române, contra cost. Schema a fost deconspirată de Centrul Național Anticorupție (CNA). Potrivit unui comunicat publicat pe 3 martie, în aceasta erau implicați agenţi economici, persoane fizice şi publice, notari, dar şi alţi intermediari din Republica Moldova şi România. Trei persoane au fost reținute.

UPDATE (12:40) Reprezentanții platformei documente.md au venit cu o reacție la comunicatul CNA. Într-un comentariu pentru NM, aceștia au declarat că informația prezentată de oamenii legii nu ar corespunde adevărului.

„La documente.md nu s-au făcut percheziiții. Site-ul documente.md nu duce în eroare și nu are interese ilegale. Cred că recenziile clienților noștri, serviciile pe care le acordăm, demonstrează asta. Suntem o companie juridică de consultanță, care achită impozite, oferă bonuri de casă, spre deosebire de mulți alții. Ce scrie acolo este o aberație. Am discutat cu Angela Starinschi, purtătoarea de cuvânt a CNA. Ea spune că este totul clar în comunicat, că le scrie de 20 de ani. Noi considerăm că dumneaei a dus în eroare oamenii. Este părerea mea că doamna are un interes personal. S-a scris așa fel, că s-a interpretat bulversat și oamenii au înțeles cum au putut. Dacă sunt 60 de platforme cu această activitate, trebuiau să le indice pe toate, nu doar trei dintre ele”, a declarat Raisa Ghirișan, administratoarea platformei.

Contactată de NM, purtătoarea de cuvânt a CNA nu a vrut să comenteze acuzațiile.

Știrea inițială

Cei implicați în schema de corupție și trafic de influență se ocupau de urgentarea eliberării actelor de identitate şi de stare civilă, a certificatelor de naştere, perfectarea unor procuri pe numele unor terţi etc. Sumele pretinse pentru documente variau între 50 şi 5000 de euro.

Potrivit datelor anchetei, bănuiţii ar fi folosit diferite platforme pentru a a-şi realiza acţiunile lor pretins ilegale. Este vorba despre site-urile programare.md, interdoc.info sau documente.md, platforme specializate în facilitarea procedurilor de perfectare a documentelor şi de programări la diferite instituţii publice. Utilizând aceste pagini electronice, membrii schemei puteau să întreprindă, în complicitate cu persoane afiliate acestor platforme, acţiuni de manipulare a informaţiei, cum ar fi programarea în afara rândului, depunerea jurământului în lipsa persoanei (pe timp de pandemie),  obţinerea unor certificate în termeni restrânşi etc. Toate aceste acţiuni au generat venituri ilicite pentru membrii schemei, dat fiind faptul că toate serviciile erau acordate contra unor sume suplimentare taxelor legale.

Marţi, ofiţerii CNA şi procurorii au operat percheziţii la domiciliile şi la birourile unor persoane vizate în schemă, iar trei dintre acestea au fost escortate la CNA şi reţinute pentru 72 de ore. Este vorba despre persoane care gestionează activitatea unor companii din Republica Moldova, specializate în asistenţă pentru perfectarea diferitor tipuri de acte.

Pe numele celor 3 au fost deschise mai multe cauze penale pentru trafic de influenţă şi corupere pasivă. Dacă vor fi găsite vinovate, acestea riscă până la 10 ani de închisoare.

Cercetările în acest caz sunt în desfăşurare.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

FLYONE a înregistrat 3 aeronave noi și bate un nou record

FLYONE, liderul incontestabil al aviației din Republica Moldova, continuă să-și consolideze poziția pe piață și stabilește un nou record prin extinderea cu trei aeronave de ultimă generație – două Airbus A320 și un Airbus A321, parte din cele șase unități noi planificate pentru anul 2025, ajung pina la un numar de 20 aeronave operate de tot grupul FLYONE. 

Evenimentul a avut loc pe platforma Aeroportului Internațional Chișinău, în prezența Directorului General FLYONE, domnul Mircea Maleca.

„Această extindere nu este doar o investiție. Este o declarație fermă: FLYONE crește, evoluează și oferă mai mult. Ne angajăm să oferim siguranță, eficiență și excelență în serviciile oferite pasagerilor noștri,” a declarat Mircea Maleca.

Noile aeronave impresionează nu doar prin performanță, ci și printr-o livree complet reînnoită – un design modern, îndrăzneț și ușor de recunoscut, care reflectă spiritul ambițios și în continuă dezvoltare al companiei.Pe 15 iulie, FLYONE a „botezat” oficial primele trei aeronave din cele șase comandate pentru acest an. Dotate cu tehnologie de ultimă oră, aceste avioane oferă confort sporit, performanță operațională optimizată și eficiență energetică. Ele reflectă direcția clară a companiei: inovație tehnologică, sustenabilitate și expansiune responsabilă.

Investiția face parte dintr-o strategie coerentă de dezvoltare sustenabilă – noile aeronave contribuie la reducerea impactului asupra mediului și la atingerea obiectivelor ecologice stabilite de companie.

Cu această extindere, FLYONE își întărește titlul de companie cu cea mai mare flotă aeriană din Republica Moldova, iar în lunile ce urmează, va lansa noi rute, va crește frecvențele existente și va livra o rețea de zboruri fără precedent.

Fiți cu ochii pe FLYONE. Cea mai mare flotă. Cea mai ambițioasă strategie. Cea mai extinsă rețea.

Despre FLYONE

FLYONE (www.flyone.eu) a fost lansată în 2016 și a devenit cea mai mare companie aeriană din Moldova. FLYONE ARMENIA a fost lansată în 2021 și a devenit compania aeriană nr. 1 din Armenia în 2022.
În 2022, compania a devenit membră a Asociației Internaționale de Transport Aerian (IATA).
În decembrie 2022, FLYONE Airlines SRL a primit certificatul de operator aerian emis de Autoritatea Aeronautică Civilă Română (AACR) și licența emisă de Ministerul Transporturilor și Infrastructurii.
În 2023, compania a reînnoit certificarea IOSA – cel mai înalt standard de siguranță în managementul operațional – și a atins 2 milioane de pasageri, lansând 14 rute noi și extinzând flota cu 3 aeronave.
În 2024, FLYONE a lansat două noi destinații: Praga și Manchester, răspunzând cererii în creștere și atingând un record de 2,4 milioane de pasageri.

FLYONE este cea mai dinamică companie aeriană din Republica Moldova, cu o rețea de destinații în continuă extindere și o flotă modernizată. Printre cele 41 de zboruri regulate și charter, FLYONE leagă Chișinăul de destinații populare precum: Napoli, Stuttgart, Torino, Palma de Mallorca, Lyon, Bremen, Copenhaga, Alicante, Manchester, Praga, Dubai, Bologna, Roma, Milano, Berlin, Tbilisi, München, Larnaca, Frankfurt, Tel Aviv, Luton, Stansted, Parma, Verona, Dublin, Lisabona, Paris, Istanbul, Erevan, Bruxelles, Düsseldorf, Nisa, Amsterdam, Barcelona, Tirana, Tunisia, Antalya, Heraklion, Sharm El-Sheikh, Tivat și Hurghada.Pentru mai multe informații, vizitați site-ul oficial: www.flyone.eu

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: