Mai mulţi moldoveni ar fi fost ajutaţi să obţină diverse servicii pentru redobândirea cetăţeniei române, contra cost. Schema a fost deconspirată de Centrul Național Anticorupție (CNA). Potrivit unui comunicat publicat pe 3 martie, în aceasta erau implicați agenţi economici, persoane fizice şi publice, notari, dar şi alţi intermediari din Republica Moldova şi România. Trei persoane au fost reținute.
UPDATE (12:40) Reprezentanții platformei documente.md au venit cu o reacție la comunicatul CNA. Într-un comentariu pentru NM, aceștia au declarat că informația prezentată de oamenii legii nu ar corespunde adevărului.
„La documente.md nu s-au făcut percheziiții. Site-ul documente.md nu duce în eroare și nu are interese ilegale. Cred că recenziile clienților noștri, serviciile pe care le acordăm, demonstrează asta. Suntem o companie juridică de consultanță, care achită impozite, oferă bonuri de casă, spre deosebire de mulți alții. Ce scrie acolo este o aberație. Am discutat cu Angela Starinschi, purtătoarea de cuvânt a CNA. Ea spune că este totul clar în comunicat, că le scrie de 20 de ani. Noi considerăm că dumneaei a dus în eroare oamenii. Este părerea mea că doamna are un interes personal. S-a scris așa fel, că s-a interpretat bulversat și oamenii au înțeles cum au putut. Dacă sunt 60 de platforme cu această activitate, trebuiau să le indice pe toate, nu doar trei dintre ele”, a declarat Raisa Ghirișan, administratoarea platformei.
Contactată de NM, purtătoarea de cuvânt a CNA nu a vrut să comenteze acuzațiile.
Știrea inițială
Cei implicați în schema de corupție și trafic de influență se ocupau de urgentarea eliberării actelor de identitate şi de stare civilă, a certificatelor de naştere, perfectarea unor procuri pe numele unor terţi etc. Sumele pretinse pentru documente variau între 50 şi 5000 de euro.
Potrivit datelor anchetei, bănuiţii ar fi folosit diferite platforme pentru a a-şi realiza acţiunile lor pretins ilegale. Este vorba despre site-urile programare.md, interdoc.info sau documente.md, platforme specializate în facilitarea procedurilor de perfectare a documentelor şi de programări la diferite instituţii publice. Utilizând aceste pagini electronice, membrii schemei puteau să întreprindă, în complicitate cu persoane afiliate acestor platforme, acţiuni de manipulare a informaţiei, cum ar fi programarea în afara rândului, depunerea jurământului în lipsa persoanei (pe timp de pandemie), obţinerea unor certificate în termeni restrânşi etc. Toate aceste acţiuni au generat venituri ilicite pentru membrii schemei, dat fiind faptul că toate serviciile erau acordate contra unor sume suplimentare taxelor legale.
Marţi, ofiţerii CNA şi procurorii au operat percheziţii la domiciliile şi la birourile unor persoane vizate în schemă, iar trei dintre acestea au fost escortate la CNA şi reţinute pentru 72 de ore. Este vorba despre persoane care gestionează activitatea unor companii din Republica Moldova, specializate în asistenţă pentru perfectarea diferitor tipuri de acte.
Pe numele celor 3 au fost deschise mai multe cauze penale pentru trafic de influenţă şi corupere pasivă. Dacă vor fi găsite vinovate, acestea riscă până la 10 ani de închisoare.
Cercetările în acest caz sunt în desfăşurare.