„Cred că UE nu vrea să-i acorde lui Putin drept de veto”. Sandu, despre eurointegrarea Moldovei cu conflictul transnistrean nerezolvat
Full Article 2 minutes read

„Cred că UE nu vrea să-i acorde lui Putin drept de veto”. Sandu, despre eurointegrarea Moldovei cu conflictul transnistrean nerezolvat

Președinta Maia Sandu a declarat că, în cazul în care țara noastră nu va putea deveni stat-membru al UE, din cauza conflictului transnistrean nerezolvat, atunci „Putin va avea drept de veto în Moldova”. Precizarea a fost făcută pe 21 noiembrie, la Kiev, în cadrul unei conferințe de presă cu omologul său ucrainean, Vladimir Zelenski, și președintele Consiliului European Charles Michel. 

Președinta Sandu a fost întrebată cum va putea adera Republica Moldova la Uniunea Europeană în condițiile în care diferentul transnistrean nu a fost soluționat.

Ar fi greșit să spunem că, atâta timp cât conflictul nu este rezolvat, nu putem face parte din UE. Pentru că, în acest caz, Putin ar avea drept de veto în Moldova. Și cred că UE nu vrea să-i acorde lui Putin drept de veto. În același timp, vom continua să depunem eforturi pentru a ne asigura că cetățenii beneficiază de mai multe drepturi ca urmare a aderării la UE, așa cum beneficiază deja de regim fără vize. Iar acum putem vedea o schimbare în structura Moldovei nu doar pe malul drept al Nistrului, dreapta, ci și pe cel stâng. Suntem încrezători că și cetățenii de pe malul stâng al Nistrului vor beneficia de pe urma comerțului liber. Și noi credem că UE nu vrea să dea drept de veto în UE”, a spus lidera de la Chișinău.

Precizăm că, în septembrie, președinta Maia Sandu a declarat la postul de televziune american CNN că soluționarea conflictului transnistrean nu este o condiție impusă de Bruxelles pentru aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană. Detalii – AICI.

***

Amintim că șeful diplomației europene Josep Borrell a declarat că Republica Moldova poate adera la UE fără să-și fi rezolvat diferendul transnistrean înainte. Diplomatul a amintit de exemplul Ciprului, care a aderat la blocul comunitar având un conflict teritorial nesoluționat. Precizările au fost făcute în cadrul Summit-ului Comunității Politice Europene, care a avut loc la Bulboaca, pe 1 iunie 2023.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: