„Creditul de urgență nu este funcțional”. Fermierii, scrisoare deschisă către parlament, guvern și Banca Națională
Full Article 4 minutes read

„Creditul de urgență nu este funcțional”. Fermierii, scrisoare deschisă către parlament, guvern și Banca Națională

Asociația Forța Fermierilor a solicitat o ședință cu șefia Băncii Naționale a Moldovei Anca Dragu. Asociația s-a plâns că agricultorii nu pot accesa Creditul de Urgență, că „nu este funcțional”. Prin urmare, Asociația s-a adresat președintelui Parlamentului, inclusiv ministrului Agriculturii, de a organiza o „ședință de urgență a fermierilor cu conducerea Băncii Naționale, pentru a identifica o soluție”. 

Asociația ar fi constatat că „Creditul de Urgență nu este funcțional pentru marea majoritate a agricultorilor, care se află în dificultate de plată”. Potrivit Asociației, programul „a fost elaborat cu garanții de stat și poziționat ca soluție de salvare a producătorilor agricoli micro și mici, care sunt îndatorați, au întârzieri la plata creditelor bancare mai mult de 90 de zile cu restructurarea împrumuturilor și sunt cu bilanțuri negative”.

„În 3 săptămâni din data lansării acestui program de creditare garantată, sute fermieri din diferite raioane, preponderent din sudul țării, au fost refuzați verbal și în scris de către băncile comerciale să acceseze împrumuturi sub pretextul că aceștia sunt… supra datorați cu credite reeșalonate și indicatori negativi financiari”, a comunicat Asociația, adăugând că a „solicitat convocarea urgentă a unei ședințe cu participarea Ministerului Agriculturii, a băncilor comerciale și Organizației pentru Dezvoltarea Antreprenoriatului (ODA)”.

Ședința a avut loc, potrivit Asociației. Pe 19 martie, „întrunirea la care nu a participat domnul Bolea, iar reprezentanții băncilor practic au tăcut, nu a dat nici un rezultat”.

„Ministerul a solicitat un răgaz de 2 zile pentru a clarifica lucrurile, la expirarea cărora agricultorii nu au primit nici o explicație. Totodată, în mod neoficial, angajații unor bănci ne-au comunicat că problema de bază rămâne Regulamentul Băncii Naționale, care cataloghează creditele bancare restructurate mai mult de 2 ori drept neperformante, ceea ce presupune obligatoriu pentru procesul de recreditare conservarea mai multor lichidități în fondul de risc. Din spusele reprezentanților băncilor, nici garanțiile de stat nu ajută în cazul de față și este nevoie ca BNM să introducă derogări pentru acest tip de credit pentru fermierii mici, așa cum s-a întâmplat în anul 2020”, a declarat Asociația.

În acest context, Asociația a solicitat o „ședință de urgență a fermierilor cu conducerea Băncii Naționale pentru a identifica o soluție, care ar permite mai multor agricultori mici să acceseze atât Creditul de Urgență, cât și Creditul Capital de Lucru”.

Scrisoarea a fost semnată de președintele Asociației Forța Fermierilor Ion Plămădeală și a fost adresată președintelui Parlamentului Igor Grosu; deputatului Alexandr Trubca, care este și președinte al Comisiei parlamentare agricultură și industrie alimentară; deputatului Radu Marian, care este și președintele Comisiei parlamentare economie, buget și finanțe, guvernatorului Băncii Naționale a Moldovei Anca Dragu și ministrului Agriculturii și Industriei Alimentare Vladimir Bolea. 

***

În februarie 2024, prim-ministrul Dorin Recean și ministrul Agriculturii Vladimir Bolea au avut o nouă discuție cu agricultorii. Urmare a întrevederii, reprezentanții Guvernului raportau că producătorii de cereale, care au înregistrat pierderi din cauza crizelor din ultimii ani, vor putea solicita din 1 martie un credit agricol de urgență, care le va permite să înceapă sezonul agricol de primăvară. Se menționa că întreprinderile micro și mici vor putea beneficia de credite de până la 500 de mii de lei, cu o garanție de 90% din partea statului. Creditele vor fi oferite de toate cele 11 bănci licențiate din țară și vor putea fi utilizate pentru a procura semințe, combustibil, fertilizanți, pentru a achita serviciile mecanizate în agricultură și muncitorii.

***

Mai mulți fermieri și-au scos în stradă tehnica agricolă în ultima perioadă. Ei au protestat timp pe traseele naționale, ajungând să blocheze repetat vama cu România, Leușeni. În reacție, autoritățile au declarat că sunt dispuse să ajute fermierii, dar țintit. Premierul Dorin Recean a menționat că agricultorii au tot dreptul să protesteze, însă aceștia trebuie să respecte drepturile celorlalți oameni.

Agricultorii cer impunerea unui moratoriu băncilor asupra aplicării amenzilor, înființarea unei comisii speciale care să analizeze cazurile fermierilor care nu pot să-și plătească datoriile și alocarea a 50% din fondurile Agenției Naționale de Plăți pentru Agricultură pentru compensarea pierderilor pentru culturile de floarea-soarelui și porumb în 2023.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: