Criza energetică și economică din R. Moldova, în atenția Consiliului European. Apel la sprijin în contextul războiului
Full Article 2 minutes read

Criza energetică și economică din R. Moldova, în atenția Consiliului European. Apel la sprijin în contextul războiului

În lista concluziilor formulate de Consiliul European privind Ucraina, publicate pe 31 mai, a fost inclusă și o referire la Republica Moldova. În contextul impactului războiului declanșat de Rusia în Ucraina, oficialii europeni au subliniat necesitatea de a sprijini Chișinăul pentru a face față crizelor energetice și economice interconectate și presiunii migrației generate de război.

Ultima dintre cele 18 concluzii formulate de reprezentanții Consiliului European se referă la impactul războiului din Ucraina asupra țărilor învecinate. Astfel, Consiliul European a subliniat necesitatea sprijinului pentru Republica Moldova.

„Consiliul European urmărește îndeaproape impactul pe care războiul Rusiei împotriva Ucrainei îl are asupra țărilor învecinate și asupra Balcanilor de Vest. Consiliul European subliniază necesitatea de a oferi tot sprijinul relevant Republicii Moldova, în cadrul eforturilor acesteia de a face față crizelor energetice și economice interconectate și presiunii migrației generate de război. Consiliul European își reiterează apelul la încetarea represiunii în Belarus și reamintește dreptul democratic al poporului belarus la noi alegeri libere și corecte”.

Consiliul European, 30 mai 2022

Amintim că liderii europeni au ajuns la un compromis în discuțiile finalizate în noaptea de 31 mai, la Bruxelles. Importul de petrol rusesc pe mare va fi oprit până la sfârșitul anului, dar cel prin conducta terestră Druzhba, poate continua, cel puțin deocamdată.

Conducta rusească Druzhba transportă petrol rusesc și în Germania și Polonia, dar aceste două state au fost de acord să oprească aprovizionarea până la sfârșitul anului.

Liderii europeni au căzut de acord și cu privire la alte sancțiuni:

  • eliminarea a trei bănci rusești, inclusiv pe cea mai mare bancă, Sberbank, din sistemul SWIFT de plăți internaționale;
  • interzicerea a trei societăţi de radiodifuziune de stat ruseşti;
  • navele rusești nu vor mai putea fi asigurate de firme europene;
  • firmele rusești nu vor mai putea beneficia de o serie de servicii oferite de companii europene;

Uniunea Europeană a formulat și noi angajamente de sprijin umanitar, militar, financiar, economic și politic pentru Ucraina.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: