Compromis european: UE interzice 2/3 din importurile de petrol din Rusia
Full Article 3 minutes read

Compromis european: UE interzice 2/3 din importurile de petrol din Rusia

Liderii europeni au ajuns la un compromis în discuțiile finalizate târziu noaptea trecută la Bruxelles. Importul de petrol rusesc pe mare va fi oprit până la sfârșitul anului, dar cel prin conducta terestră Druzhba, poate continua, cel puțin deocamdată, informează Radio Europa Liberă România pe 31 mai. Printre formulările Consiliului European privind Ucraina se găsește și una care vizează Republica Moldova.

Acordul la care au ajuns liderii europeni a ținut cont de opoziția categorică a Ungariei, care își asigură 65% din necesarul de petrol din Rusia, de a renunța la acesta. Beneficiază însă și Slovacia, Republica Cehă și Bulgaria (care a fost deja exclusă de Gazprom din livrările de gaze naturale).

În această dimineață, după ora 02:00, Consiliul European (CE) a transmis un comunicat despre cel de-al șaselea pachet de sancțiuni împotriva Rusiei, convenit de liderii europeni. Acesta „va acoperi țițeiul, precum și produsele petroliere livrate din Rusia către statele membre, cu o excepție temporară pentru țițeiul livrat prin conducte”, transmite CE.

Uniunea Europeană vizează „eliminarea treptată a dependenței de combustibilii fosili rusești. În cazul unor întreruperi bruște ale aprovizionării, se vor introduce măsuri de urgență pentru a asigura securitatea aprovizionării”, precizează forul european.

Președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen și-a exprimat satisfacția pentru acordul care, spune ea, va însemna, în practică, că până la sfârșitul anului, Uniunea va renunța la circa 90% din petrolul rusesc pe care îl importă acum.

Ursula von der Leyen a dat asigurări că liderii europeni vor relua discuții cât de curând va fi posibil, pentru a ajunge la o interdicție totală asupra folosirii petrolului rusesc în Uniunea Europeană.

Președintele Consiliului European, Charles Michel, a explicat că acordul la care s-a ajuns aseară, după o lună de negocieri, în principal cu Ungaria, înseamnă o reducere semnificativă a finanțării „mașinii de război” a lui Vladimir Putin.

Conducta rusească Druzhba transportă petrol rusesc și în Germania și Polonia, dar aceste două state au fost de acord să oprească aprovizionarea până la sfârșitul anului.

Liderii europeni au căzut de acord și cu privire la alte sancțiuni:

  • eliminarea a trei bănci rusești, inclusiv pe cea mai mare bancă, Sberbank, din sistemul SWIFT de plăți internaționale;
  • interzicerea a trei societăţi de radiodifuziune de stat ruseşti;
  • navele rusești nu vor mai putea fi asigurate de firme europene;
  • firmele rusești nu vor mai putea beneficia de o serie de servicii oferite de companii europene;

Uniunea Europeană a formulat și noi angajamente de sprijin umanitar, militar, financiar, economic și politic pentru Ucraina.

De asemenea, Consiliul a transmis că „subliniază necesitatea de a oferi tot sprijinul relevant Republicii Moldova, în cadrul eforturilor acesteia de a face față crizelor energetice și economice interconectate și presiunii migrației generate de război”.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: