„Vrem mai departe să fim atașați de această lume a morții?” Discuții aprinse la Parlament în timpul examinării denunțării unui acord cu CSI
Full Article 4 minutes read

„Vrem mai departe să fim atașați de această lume a morții?” Discuții aprinse la Parlament în timpul examinării denunțării unui acord cu CSI

Decizia Chișinăului de a denunța acordurile cu Comunitatea Statelor Independente se datorează faptului că Federația Rusă a invadat Ucraina. Declarația a fost făcută de deputatul PAS Dan Perciun la ședința legislativului, în timpul dezbaterilor în privința proiectului de lege care prevede retragerea Moldovei din Adunarea Interparlamentară a CSI.

În cadrul ședinței din 7 iulie a Parlamentului, secretarul de stat la Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene (MAEIE) Ruslan Bolbocean a prezentat proiectul de lege privind denunțarea Convenției cu privire la Adunarea Interparlamentară a statelor membre ale Comunității Statelor Independente. Inițiativa legislativă a fost criticată de opoziția parlamentară.

Deputatul socialist Adrian Lebedischi a declarat că Convenția respectivă este una politico-economică, care a adus beneficii materiale Moldovei prin exporturile de mărfuri către țările CSI. Totodată, parlamentarul a spus că, având în vedere caracterul politico-economic al Convenției, retragerea Moldovei din aceasta ar putea atrage după sine măsuri de răspuns din partea altor state-membre. Acesta a declarat că, de exemplu, Federația Rusă ar putea întreprinde măsuri care să se răsfrângă asupra economiei Moldovei sau a cetățenilor moldoveni stabiliți cu traiul pe teritoriile ruse.

Ulterior, în cadrul unei intervenții, declarațiile lui Lebedinschi au fost abordate de deputatul PAS Dan Perciun. Acesta a declarat că decizia Chișinăului de a denunța acordurile cu CSI sunt motivate exclusiv de invazia Rusiei în Ucraina.

„Problemele care au apărut în CSI și deciziile noastre de astăzi nu sunt determinate de nimic altceva decât invazia Federației Ruse în Ucraina. Ultimul cui în sicriul CSI-ului l-a bătut anume această decizie voluntaristă a unui dictator de a invada o țară vecină cu care a avut o relație de prietenie ani de zile și a ucide oameni nevinovați dintr-un stat pe care-l declarau frate”, a spus deputatul.

Dan Perciun s-a referit și l-a declarațiile lui Adrian Lebedinschi privind beneficiile economice pe care le-a adus Republicii Moldova Convenția cu privire la Adunarea Interparlamentară.

„Iar când vorbiți despre beneficiile economice, ne aducem aminte din 2006, când au fost pentru prima dată interzise vinurile noastre în Federația Rusă. Ne aducem aminte de amenințările constante cu înăsprirea regimului de acces a cetățenilor Republicii Moldova. Relația noastră în CSI nu a fost niciodată, din păcate, una pe picior de egalitate, nu a fost niciodată una care a pornit de la interesele Republicii Moldova, dar a fost o lesă utilizată de către Rusia pentru a ne ține în sfera sa de influență”, a menționat acesta.

Totodată, parlamentarul a menționat că dacă aregimul de la Moscova va lua măsuri care să afecteze cetățenii moldoveni stabiliți în Rusia, drept răspuns la decizia de retragere din Adunarea Interparlamentară a CSI, aceștia se pot întoarce în Moldova.

„Dacă Rusia decide să facă anumiți pași pe care dvs. i-ați menționat, noi îi vom primi cred cu brațele deschise pe cetățenii noștri acasă, aici în Republica Moldova, cu locurile de muncă pe care le avem și-i vom reintegra cu succes. Dar cred că-i timpul să ne decuplăm de un stat imperialist, un stat care ucide oameni nevinovați. Și este o decizie principială privind direcția pe care noi vrem s-o luăm. Vrem mai departe să fim atașați de această lume a morții sau, totuși, vrem în Uniunea Europeană spre zona păcii și bunăstării?. Cred că așa ar fi corect să punem problema”, a conchis el.

De menționat că, ulterior, proiectul privind denunțarea Convenției cu privire la Adunarea Interparlamentară a statelor membre ale CSI a fost adoptat în primă lectură.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: