CSJ a anulat o decizie a Curții de Apel Chișinău împotriva lui Stoianoglo. Avocat: „A făcut dreptate” (DOC)
Full Article 8 minutes read

CSJ a anulat o decizie a Curții de Apel Chișinău împotriva lui Stoianoglo. Avocat: „A făcut dreptate” (DOC)

Curtea Supremă de Justiție (CSJ) a Republicii Moldova admis recursul lui Alexandr Stoianoglo și a anulat încheierea din noiembrie 2021 a Curții de Apel Chișinău. Atunci, Curtea de Apel Chișinău a declarat inadmisibilă acțiunea înaintată de Stoianoglo împotriva Consiliului Superior al Procurorilor, prin care se solicita anularea hotărârii din 5 octombrie 2021 „cu privire la examinarea adresării deputatului în Parlamentul Republicii Moldova, Lilian Carp, vizând pretinsele acțiuni ilegale comise de Procurorul General Alexandr Stoianoglo”. Urmare a deciziei CSJ din 4 septembrie curent, avocatul lui Alexandr Stoianoglo a spus că „numai după decizia CEDO a fost probabil posibilă această soluție”. „La moment CSJ a făcut cel puțin dreptate și a oferit o șansă de acces la justiție”, a adăugat avocatul. 

Anunțul avocatului lui Alexandr Stoianoglo

Avocatul lui Alexandr Stoianoglo, Iurie Mărgineanu, a anunțat pe 5 septembrie că prin decizia Curții Supreme de Justiție a Republicii Moldova a fost admis recursul depus în interesele clientului său. Tot în acest caz, Curtea „a anulat ca ilegală și contrară dreptului la un proces echitabil încheierea Curții de Apel din 02 noiembrie 2021, prin care i-a fost declarată inadmisibilă (nota red. lui Stoianolgo) acțiunea în contencios administrativ împotriva Consiliului Superior al Procurorilor”.

„Acești „iluștri juriști ai neamului” prin încheierea lor i-au îngrădit/negat accesul la justiție și dreptul la un proces echitabil lui Stoianoglo. În baza acestei încheieri a judecătorilor, care se pretind a fi integri, a fost posibilă înjosirea și persecutarea lui Alexandr Stoianoglo, iar Republica Moldova din nou condamnată la CEDO. La moment CSJ a făcut cel puțin dreptate și a oferit o șansă de acces la justiție”, a adăugat avocatul.

Potrivit lui Mărgineanu, „numai după decizia CEDO a fost probabil posibilă această soluție, deși CSJ nu pomenește de ea”.

Actualizare: Alexandr Stoianoglo a spus că „e regretabil că hotărârea CSJ a venit doar după condamnarea Republicii Moldova la CEDO”.

„Practic, CSJ a fost impusă de CEDO să restabilească un principiu fundamental al justiției, ceea ce scoate la iveală dedesubturile unui sistem influențat de interese politice. (…) După studierea minuțioasă a deciziei CSJ voi reveni cu o informație privind măsurile pe care le vom întreprinde în scopul restabilirii adevărului și legalității”, a scris acesta pe o rețea de socializare.

Decizia Curții Supreme de Justiție 

Curtea Supremă de Justiție a Republicii Moldova a emis decizia cu privire la Stoianoglo pe 4 septembrie curent.

Cu unanimitate de voturi, Curtea a admis recursul declarat de Alexandr Stoianoglo și a anulat încheierea din 2 noiembrie 2021 a Curții de Apel Chișinău, în cauza de contencios administrativ intentată la acțiunea lui Alexandr Stoianoglo împotriva Consiliului Superior al Procurorilor cu privire la anularea hotărârii din 5 octombrie 2021. Decizia este irevocabilă.

Menționăm, pe 5 octombrie 2021, Alexandr Stoianoglo a depus acțiune în contencios administrativ împotriva Consiliului Superior al Procurorilor, prin care a solicitat anularea hotărârii Consiliului Superior al Procurorilor din 5 octombrie 2021 „cu privire la examinarea adresării deputatului în Parlamentul Republicii Moldova, Lilian Carp, vizând pretinsele acțiuni ilegale comise de Procurorul General Alexandr Stoianoglo”.

Prin încheierea din 2 noiembrie 2021 a Curții de Apel Chișinău s-a declarat inadmisibilă acțiunea în contencios administrativ înaintată de Alexandr Stoianoglo împotriva Consiliului Superior al Procurorilor cu privire la contestarea hotărârii Consiliului Superior al Procurorilor din 5 octombrie 2021.

La 10 noiembrie 2021, Stoianoglo a depus la Curtea de Apel Chișinău recurs împotriva încheierii din 2 noiembrie 2021 a Curții de Apel Chișinău, solicitând anularea încheierii contestate și restituirea cauzei la Curtea de Apel Chișinău pentru examinare în același complet de judecată.

„Recurentul a considerat că dreptul lezat al său rezultă însăși din efectele hotărârii Consiliului Superior al Procurorilor din 5 octombrie 2021, și anume de suspendare din funcția de Procuror General și de desemnare a unui procuror pentru a urmări penal Procurorul General. (…) De asemenea, recurentul a relevat că, aplicând eronat prevederile art. 207 alin. (2) lit. e) din Codul administrativ, Curtea de Apel Chișinău i-a îngrădit iremediabil accesul la justiție și nejustificat a exclus hotărârea Consiliului Superior al Procurorilor din 5 octombrie 2021 din noțiunea legală de act administrativ individual”, au relatat reprezentanții Curții Supreme de Justiție.

Prin referința din 21 iunie 2024, Consiliul Superior al Procurorilor a solicitat declararea recursului depus de Alexandr Stoianoglo ca fiind inadmisibil și menținerea încheierii din 2 noiembrie 2021 a Curții de Apel Chișinău.

Înainte de aceasta, pe 29 decembrie 2021, Curtea Supremă de Justiție a respins recursul depus de către Procurorul General Alexandr Stoianoglo. S-a menținut încheierea din 2 noiembrie 2021 a Curții de Apel Chișinău emisă în cauza de contencios administrativ intentată la acțiunea Procurorului General Alexandr Stoianoglo împotriva Consiliului Superior al Procurorilor cu privire la contestarea actului administrativ.

La 30 noiembrie 2023, Alexandr Stoianoglo a depus cerere de revizuire împotriva deciziei din 29 decembrie 2021 a Curții Supreme de Justiție, prin care a solicitat admiterea cererii de revizuire, casarea deciziei instanței de recurs şi a încheierii primei instanțe, cu remiterea cauzei spre rejudecare la Curtea de Apel Chișinău, pentru examinarea cauzei în fond, în alt complet de judecată.

Prin încheierea din 5 iunie 2024 a Curții Supreme de Justiție s-a admis cererea de revizuire depusă de Alexandr Stoianoglo. S-a casat decizia din 29 decembrie 2021 a Curții Supreme de Justiție şi s-a reținut prezenta cauză de contencios administrativ, în procedura Curții Supreme de Justiție, pentru examinarea cererii de recurs depuse de Alexandr Stoianoglo împotriva deciziei din 2 noiembrie 2021 a Curții de Apel Chișinău.

Într-un final, pe 4 septembrie, Curtea Supremă de Justiție a anulat încheierea din 2 noiembrie 2021 a Curții de Apel Chișinău.

Amintim, în octombrie 2023, Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CtEDO) a constatat că Republica Moldova a încălcat drepturile lui Alexandr Stoianoglo, la un proces echitabil atunci când a fost revocat din funcția de procuror general. Potrivit deciziei, Moldova trebuie să plătească lui Stoianoglo 3 600 euro drept despăgubire prejudiciului moral cauzat. Detalii AICI.

Înainte de aceasta, în ianuarie 2022, avocații lui Stoianoglo declarau că clientul lor a depus două plângeri la CtEDO în condițiile în care „instanțele naționale i-au îngrădit anumite drepturi”. Unul dintre avocați, Victor Munteanu, a precizat că prima plângere este pe faptul că clientului său i s-a îngrădit dreptul la circulație și pe faptul că „procedurile de pornire a urmăririi penale au fost complet arbitrare”. Victor Munteanu califica drept abuzivă suspendarea din funcție a procurorului general și cauzele penale care i-au fost pornite.

***

Stoianoglo a fost numit în funcția de procuror general în noiembrie 2019, pe un mandat de 7 ani. În seara de 5 octombrie 2021, la câteva luni după revenirea PAS la guvernare, Alexandr Stoianoglo a fost reținut chiar în biroul său de la Procuratura Generală și cercetat penal pentru abuz în serviciu, corupere pasivă, depășirea atribuțiilor de serviciu și fals în declarații, scrie rise.md. S-a întâmplat după ce, în aceeași zi, CSP a examinat adresarea deputatului PAS Lilian Carp, tot el președinte al Comisiei parlamentare securitate națională, apărare și ordine publică (CSNAOP).

Potrivit sursei, în sesizare, Carp afirma că, în perioada în care Stoianoglo a fost deputat și președinte al CSNAOP, a semnat raportul pentru modificarea Legii cu privire la combaterea spălării banilor și finanțării terorismului, iar în urma acestei modificări, votată în Parlament, a fost facilitată comiterea infracțiunilor de spălare a banilor. Carp a cerut să fie investigat și faptul că pe numele soției procurorului general au fost înregistrate mai multe firme din Ucraina care au aparținut omului de afaceri Veaceslav Platon, condamnat, în 2018, definitiv, la 18 ani de închisoare pentru escrocherie și spălare de bani.

Tot aici, Carp susținea că Stoianoglo „a organizat și dirijat acțiunile procurorului de caz, care a renunțat la învinuirea adusă lui Platon”, fapt care s-a soldat cu eliberarea afaceristului și, ulterior, plecarea acestuia din R. Moldova. Atunci, CSP a desemnat un procuror să examineze cele invocate de Carp.

În aprilie 2023, Procuratura Anticorupție a declarat că Stoianoglo a fost pus sub învinuire „pentru infracțiunea de îmbogățire ilicită”. Înainte de aceasta, Stoianoglo declara că este gata să demonstreze proveniența banilor. Ar fi vorba de un apartament, procurat pe numele fiicei lui Stoianoglo, în 2015. El menționa că la acea vreme, când a procurat locuința, nu era nici procuror general, nici deputat, nici funcționar. Prin urmare, spunea Stoianoglo, nu avea de ce să fie subiectul investigației.

Între timp, în septembrie 2023, reprezentanții Președinției de la Chișinău au anunțat că a fost semnat „decretul prezidențial de eliberare din funcția de procuror general a lui Alexandr Stoianoglo, în baza hotărârii Consiliului Superior al Procurorilor din 23 mai 2022”.

Precizăm, Alexandr Stoianoglo va participa în calitate de candidat la alegerile prezidențiale din Republica Moldova, din octombrie 2024. Deși este susținut la scrutin de reprezentanții Partidului Socialiștilor, acesta se prezintă drept „candidat apartinic”.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: