zdg.md

CSM a refuzat restabilirea în funcție a judecătoarei Svetlana Tizu

Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) nu a restabilit-o în funcție pe judecătoarea Svetlana Tizu. În 2018, aceasta a fost suspendată din funcție după ce a fost vizată într-un dosar de corupție. În primăvara anului 2021, prima instanță a achitat-o pe Tizu, însă părțile vătămate au contestat decizia. 

În cadrul ședinței CSM din 25 mai, a fost examinată solicitarea Svetlanei Tizu de a fi restabilită în funcția de judecătoare. Membrii CSM au menționat că două persoane au atacat la Curtea de Apel sentința în dosarul de corupție în care a fost achitată Tizu. Părțile vătămate au cerut judecătorilor din instanța superioară să o declare vinovată pe magistrata Svetlana Tizu pentru pronunțarea unei hotărâri care contravine legii.

Amintim că detaliile despre acest caz au devenit publice în octombrie 2018, când au fost reținuți 10 judecători și angajați ai procuraturii. În dosar figurează magistrații Curții de Apel Chișinău Ludmila Ouș, Liubovi Brînză și Galina Moscalciuc, precum și judecătorii de la Judecătoria Chișinău, sediul Centru, Svetlana Tizu și Victoria Hadîrcă. Patru dintre ei – Moscalciuc, Brânză, Tizu și Hadârcă, pe durata urmăririi penale, au fost suspendați din funcția de judecător. Ouș, în 2018, a demisionat, iar în 2019 a obținut licența de avocat.

Tizu era vizată într-un dosar în care era acuzată că a interzis desfășurarea repetată a expertizei medico-judiciare privind decesul unui copil în care era acuzat de malpraxis medicul-ginecolog Vadim Scarlat. Potrivit acuzării, Scarlat a plătit o mită de  €2 mii de euro pentru ca sentința să fie în favoarea sa. La rîndul său, medicul a fost declarat vinovat în 2020 de trafic de influență și a fost amendat cu 115 mii de lei.

Iar în primăvara anului 2021, Tizu a fost achitată privind acuzația de corupție și emitere a unei hotărâri care contravine legii. Pe de altă parte, asistentul judecătoarei Brînză, Vitalie Furtună, care de asemenea figura în dosar, a fost condamnat la 3 ani de închisoare, cu executare în penitenciar de tip semiînchis. Pedeapsa însă a fost suspendată condiționat pe o perioadă de probațiune de trei ani. De asemenea, Furtuna a fost obligat să nu părăsească țara, până când sentința va deveni definitivă. Judecătorii au mai dispus confiscarea de la Vitalii Furtuna contravaloarea sumei de 2.000 de euro, convertiți în valuta națională la cursul BNM la data executării sentinței în această latură.

Pe 18 mai, CSM a restabilit în funcție două judecătoare – pe Victoria Hadîrcă și Galina Moscalciuc. Acestea figurau în același dosar cu Tizu, însă în alte episoade.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Irina Vlah s-a apucat de cântat: politiciana a lansat o dedicație muzicală pentru PAS

Lidera Partidului „Inima Moldovei”, Irina Vlah, a lansat o dedicație muzicală adresată Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS), care urmează să-și încheie mandatul parlamentar pe 11 iulie.

Membrii partidului au creat o serie de video-uri de „rămas-bun muzical” – „PAS, duceți-vă naiba”.

„În aceste clipuri am transmis emoțiile oamenilor pe care îi întâlnim în toată țara și, mai ales, speranța uriașă că pe 28 septembrie vom reda Moldova cetățenilor ei”, menționează Vlah.

Solicitat de NewsMaker pentru un comentariu, serviciul de presă al PAS a declarat că nu comentează acțiunea Partidului „Inima Moldovei”.

Menționăm că mandatul actualului Parlament se va încheia în iulie. Speakerul Igor Grosu a declarat la la RLIVE TV că a avertizat Guvernul că până atunci trebuie prezentate și votate toate proiectele importante.

***

Precizăm că Irina Vlah și-a început cariera politică în Partidul Comuniștilor din Republica Moldova (PCRM). Aceasta a reprezentat formațiunea în Parlament din 2005 până în 2014. În anul 2014, Vlah a părăsit fracțiunea comuniștilor, acuzând-o de colaborare cu alianțele pro-europene de atunci, iar în 2015 a ieșit inclusiv din PCRM.

Vlah a concurat pentru prima dată la alegerile pentru funcția de bașcan al Găgăuziei în 2015, în calitate de candidat independent, susținut de Partidul Socialiștilor din Republica Moldova (PSRM). Vlah a câștigat scrutinul respectiv, dar și pe următorul, conducânt astfel autonomia găgăuză până în 2023. După încheierea celui de-al doilea mandat de guvernatoare, a declarat în repetate rânduri că nu va ieși din politică, a devenit activă pe rețelele de socializare, a început să scrie și să vorbească în limba română și chiar și-a scris o autobiografie. Atunci, mulți experți au început să vorbească despre ambițiile prezidențiale ale Irinei Vlah.

Irina Vlah a candidat la funcția de președinte al Republicii Moldova în scrutinul din 20 octombrie 2024. Potrivit rezultatelor finale, ea a acumulat circa 83 mii de voturi, adică aproape 5,4% din sufragii, nereușind să ajungă în turul II de scrutin.

În noiembrie 2024, ️Irina Vlah a anunțat constituirea Partidului Republican „Inima Moldovei”.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: