CSM cere salarii mai mari pentru judecători: „Este în pericol independența puterii judecătorești”

Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) a făcut un apel marți, 8 aprilie, către Guvern și Parlamentul Republicii Moldova pentru a implementa o reformă urgentă a modului de salarizare a judecătorilor, care să asigure o majorare echitabilă a salariilor în sistemul judiciar.

CSM și-a susținut cerințele prin rezultatele unei cercetări speciale, care au arătat că nivelul actual al salariilor nu doar că nu corespunde standardelor stabilite de Curtea Constituțională, dar „pune și în pericol independența puterii judecătorești și capacitatea acesteia de a atrage specialiști calificați”.

Studiul prezentat în cadrul ședinței a evidențiat o serie de probleme critice. În special, s-a constatat că sistemul de salarizare al judecătorilor nu asigură un nivel adecvat de recompensă necesar pentru garantarea independenței justiției. Absența unui mecanism legislativ clar pentru ajustarea regulată a salariilor în funcție de inflație și creșterea prețurilor a fost identificată ca unul dintre factorii cheie care reduce atractivitatea profesiei de judecător.

Conform opiniei CSM, un semnal îngrijorător care confirmă concluziile studiului a fost dat de rezultatele recente ale concursului organizat de Institutul Național al Justiției: din 25 de locuri vacante, doar 12 au fost ocupate, ceea ce este direct legat de salariile nesatisfăcătoare.

CSM subliniază că salariile judecătorilor sunt în prezent mult mai mici decât cele ale funcționarilor din alte sectoare publice, iar diferența nu este justificată nici de complexitatea muncii, nici de impactul acesteia asupra societății. De asemenea, suplimentele și indemnizațiile existente creează inegalități, subminând principiul echității în sistemul de remunerare.

Potrivit CSM, reformele propuse sunt necesare pentru îmbunătățirea condițiilor de muncă ale judecătorilor, consolidarea stabilității și eficienței sistemului judiciar al Moldovei, precum și pentru protejarea statului de drept. CSM a declarat că este pregătit să colaboreze cu autoritățile pentru implementarea rapidă a acestor măsuri. Următorii pași urmează să fie făcuți de Guvernul și Parlamentul Republicii Moldova.

Conform informațiilor prezentate în cadrul cercetării, salariul de bază în sistemul judiciar din Moldova în acest an este de 3000 de lei. Aplicând coeficientul prevăzut de Legea privind sistemul unitar de salarizare în sectorul bugetar, un judecător tânăr, cu o experiență de până la șase ani, câștigă aproximativ 24.700 de lei.

De asemenea, în Republica Moldova există un mecanism conform căruia, la calcularea salariilor judecătorilor care au trecut testul de integritate, se aplică o rată de bază mai mare.

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: