Subiectul privind crearea comsiei care urmează să analizeze activitatea lui Alexandr Stoianoglo în calitate de procuror general va fi discutat în cadrul ședinței Consiliului Superior al Procurorilor (CSP). Data întrunirii urmează să fie stabilită marți, 9 noiembrie, au precizat reprezentanții CSP pentru NM.
Amintim că, pe 4 noiembrie, președinta țării Maia Sandu s-a adresat CSP-ului cu solicitarea de a crea o comisie pentru evaluarea activității lui Stoianoglo. Potrivit legii, acesta ar urma să fie creată timp de 10 zile.
Șeful Serviciului protocol, relații internaționale și cu publicul al CSP, Eugen Roșca, a declarat pentru NM că CSP va discuta subiectul în cadrul ședinței ordinare, planificată pentru marți, 9 octombrie.
Comisia va fi formată din 5 membri, care vor fi propuși de către președintele țării, Ministerul Justiției, CSP, Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) și de către procurorul general. Membrii comisiei trebuie să aibă cel puțin 10 ani de experiență în domeniul justiției, fără să fie procurori sau funcționari. Totodată, ministrul Justiției va putea propune un reprezentant și va putea participa la dezbaterea candidaturilor propuse de CSM și CSP (conform funcției, ministrul Justiției intră în ambele Consilii).
Comisia va putea audia orice procuror și angajat al Procuraturii și va putea solicita din partea „oricărei persoane explicații sub formă scrisă”. De asemenea, comisia va putea implica experți independenți și va putea desfășura inclusiv auditul managementului instituției. De asemenea, este obligatorie audierea procurorului general. La finalul verificărilor, procurorul general va fi apreciat cu calificativul „excelent”, „bine” sau nesatisfăcător”. În ultimul caz, procurorul general ar putea fi demis.
***
Amintim că membrii CSP s-au întrunit pe 5 octombrie în ședință extraordinară, pentru a examina sesizarea depusă de deputatul PAS Lilian Carp, președintele Comisiei securitate națională, apărare și ordine publică față de activitatea lui Stoianoglo de pe timpul când a deținut funcția de deputat, dar și față de activitatea sa în calitate de procuror general. În urma deliberărilor, Alexandr Stoianoglo a fost suspendat din funcția de procuror general.
În aceiași zi, șeful suspendat al Procuraturii Generale a fost reținut pentru 72 de ore. Procurorul de caz Victor Furtună a precizat că au fost efectuate percheziții în biroul de serviciu al șefului suspendat al PG: „Au fost comasate patru capete de acuzare: abuz în serviciu, depășirea acțiunilor de serviciu, corupere pasivă și fals în declarații în fața unor organe competente”.
Pe 8 octombrie, la expirarea termenului de 72 de ore de la reținerea sa, judecătorii au decis plasarea acestuia în arest la domiciliu. Pe 3 noiembrie, termenul a fost prelungit cu 30 de zile.