CtEDO s-a pronunțat în dosarul lui Valeriu Boboc, ucis după protestele din 7 aprilie. Statul trebuie să plătească familiei €57 mii
Full Article 3 minutes read

CtEDO s-a pronunțat în dosarul lui Valeriu Boboc, ucis după protestele din 7 aprilie. Statul trebuie să plătească familiei €57 mii

Republica Moldova a fost obligată de Curtea Europeană pentru Drepturile Omului să achite familiei Boboc 50.000 de euro cu titlu de prejudiciu moral și suma de 7.000 de euro cu titlu de costuri și cheltuieli. Informația a fost confirmată, pe 7 iunie, de organizația neguvernamentală „Juriştii pentru Drepturile Omului”. Este vorba despre dosarul lui Valeriu Boboc, bărbatul ucis în bătaie în noaptea de 7 spre 8 aprilie 2009, în Piața Marii Adunări Naționale.

Reclamanții în această cauză sunt Ala Boboc, Victor Boboc și Natalia Romanciuc, născuți în 1963, 1959 și 1987, din Bubuieci și Chișinău.

Cauza vizează bătaia până la moarte a feciorului/soțului reclamanților de către poliție în cadrul protestelor în masă ce au avut loc în centrul Chișinăului în aprilie 2009, de asemenea și modul în care maltratarea și decesul acestuia au fost ulterior investigate.

Invocând articolul 2, dreptul la viață, și articolul 3, interzicerea torturii și a tratamentului inuman și degradant din Convenție, reclamanții s-au plâns că el a fost ucis de către poliție și că investigația decesului acestuia nu a fost eficientă.

Curtea a constatat violarea Articolului 2, dreptul la viață, din Convenție, sub aspect material și procedural, bătaia până la moarte a feciorului/soțului reclamanților de către poliție, utilizarea forței de către poliție nu era absolut necesară și lipsa unei investigații eficiente.

Curtea a acordat reclamanților suma de 50,000 Euro cu titlu de prejudiciu moral și suma de 7,000 Euro cu titlu de costuri și cheltuieli.

Amintim că, potrivit informațiilor oficiale, în urma protestelor violente care au izbucnit în aprilie 2009 a murit un singur tânăr, Valeriu Boboc. Lovitura fatală ar fi venit de la polițistul Ion Perju. Acesta a fost judecat şi condamnat, definitiv şi irevocabil, la 10 ani de închisoare cu executare. Acesta a plecat însă din sala de judecată înainte de pronunţarea hotărârii Curţii de Apel Chişinău, nefiind găsit şi până astăzi de organele de drept.

În dosarul evenimentelor din aprilie 2009 au fost vizaţi şi fostul ministru de Interne, Gheorghe Papuc şi fostul comisar al capitalei Vladimir Botnari. Cei doi au fost condamnați pentru neglijenţă în serviciu şi abuz de putere la patru şi, respectiv, doi ani de închisoare. În cazul lui Gheorghe Papuc era vorba de o condamnare cu executare. Doar că două luni mai târziu ambii au fost absolviți de pedeapsă.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: