Максим Андреев, NewsMaker

CtEDO s-a pronunțat în dosarul lui Valeriu Boboc, ucis după protestele din 7 aprilie. Statul trebuie să plătească familiei €57 mii

Republica Moldova a fost obligată de Curtea Europeană pentru Drepturile Omului să achite familiei Boboc 50.000 de euro cu titlu de prejudiciu moral și suma de 7.000 de euro cu titlu de costuri și cheltuieli. Informația a fost confirmată, pe 7 iunie, de organizația neguvernamentală „Juriştii pentru Drepturile Omului”. Este vorba despre dosarul lui Valeriu Boboc, bărbatul ucis în bătaie în noaptea de 7 spre 8 aprilie 2009, în Piața Marii Adunări Naționale.

Reclamanții în această cauză sunt Ala Boboc, Victor Boboc și Natalia Romanciuc, născuți în 1963, 1959 și 1987, din Bubuieci și Chișinău.

Cauza vizează bătaia până la moarte a feciorului/soțului reclamanților de către poliție în cadrul protestelor în masă ce au avut loc în centrul Chișinăului în aprilie 2009, de asemenea și modul în care maltratarea și decesul acestuia au fost ulterior investigate.

Invocând articolul 2, dreptul la viață, și articolul 3, interzicerea torturii și a tratamentului inuman și degradant din Convenție, reclamanții s-au plâns că el a fost ucis de către poliție și că investigația decesului acestuia nu a fost eficientă.

Curtea a constatat violarea Articolului 2, dreptul la viață, din Convenție, sub aspect material și procedural, bătaia până la moarte a feciorului/soțului reclamanților de către poliție, utilizarea forței de către poliție nu era absolut necesară și lipsa unei investigații eficiente.

Curtea a acordat reclamanților suma de 50,000 Euro cu titlu de prejudiciu moral și suma de 7,000 Euro cu titlu de costuri și cheltuieli.

Amintim că, potrivit informațiilor oficiale, în urma protestelor violente care au izbucnit în aprilie 2009 a murit un singur tânăr, Valeriu Boboc. Lovitura fatală ar fi venit de la polițistul Ion Perju. Acesta a fost judecat şi condamnat, definitiv şi irevocabil, la 10 ani de închisoare cu executare. Acesta a plecat însă din sala de judecată înainte de pronunţarea hotărârii Curţii de Apel Chişinău, nefiind găsit şi până astăzi de organele de drept.

În dosarul evenimentelor din aprilie 2009 au fost vizaţi şi fostul ministru de Interne, Gheorghe Papuc şi fostul comisar al capitalei Vladimir Botnari. Cei doi au fost condamnați pentru neglijenţă în serviciu şi abuz de putere la patru şi, respectiv, doi ani de închisoare. În cazul lui Gheorghe Papuc era vorba de o condamnare cu executare. Doar că două luni mai târziu ambii au fost absolviți de pedeapsă.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

screenshot

Apostolova și Fotescu sar în apărarea Marinei Tauber, plecată din Moldova de 6 luni. Cum (nu) răspund de ce nu se prezintă la ședințele de judecată

La Judecătoria Chișinău, sediul Buiucani are loc o nouă ședință în dosarul în care deputata Marina Tauber, afiliată oligarhului fugar Ilan Șor, este învinuită de finanțare ilegală a ex-Partidul „ȘOR”. Deputata Reghina Apostolova, prezentă pentru a-și susține colega, s-a declarat revoltată că procurorii cer 13 ani de închisoare pentru aceasta și susține că Tauber nu ar fi comis faptele care i se impută.

Corespondenta NM Corina Malcocean i-a surprins pe deputații Reghina Apostolova și Vadim Fotescu pe holurile instanței. Aceasta le-a pus mai multe întrebări în legătură cu Tauber, care lipsește de peste 6 luni din Republica Moldova.

Considerăm că cauza care este fabricată în privința liderilor de opoziție, precum Evghenia Guțul, Marina Tauber, este presiune politică asupra opoziției. Al doilea moment: ne-a revoltat solicitarea Procuraturii că Marinei Tauber trebuie să-i fie dați 13 ani de închisoare pentru încălcări pe care nu le-a comis”, a spus Reghina Apostolova.

Întrebată de ce Tauber nu vine la ședințele de judecată, parlamentara a spus: „Nu sunt avocatul său și n-am discutat acest subiect cu ea – de ce nu frecventează (ședințele de judecată n. r.). Există dreptul omului, conform legii, pentru prezența și absența sa”.

Corespondenta NM a încercat să discute și cu Vadim Fotescu, însă acesta a adoptat un ton defensiv și a refuzat practic să răspundă la întrebări. Acesta a menționat că nu va discuta până nu va exista „presă independentă”.

Amintim că Marina Tauber este cercetată pe cinci capete de acuzate – falsificarea rapoartelor privind finanțarea campaniei electorale și a partidului politic, acceptarea finanțării ilegale din partea unui grup criminal organizat, precum și amestecul în înfăptuirea justiției.

Deputata a părăsit Republica Moldova pe 7 ianuarie 2025, prin Aeroportul Chișinău, cu destinația Istanbul. Plecarea a avut loc chiar înaintea unei ședințe de judecată în dosarul respectiv. De atunci, Tauber nu s-a mai întors în țară. Ea se declară nevinovată și spune că dosarul în care este învinuită ar fi fost pornit la „comandă politică”.

Toate ședințele de judecată care o vizează se desfășoară în prezent în lipsa ei.

Potrivit informațiilor disponibile, deputata se află, în prezent, în Rusia. Ultima dată aceasta a fost văzută la Moscova, pe 6 iulie, la Congresul Blocului „Victorie” – controlat de oligarhul fugar Ilan Șor. La eveniment au fost prezenți inclusiv Apostolova și Fotescu.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: