Максим Андреев, NewsMaker

Cu 2 mln de lei mai mult, zilnic, în bugetul primăriei. Transportul public din municipiul Chișinău nu mai înregistrează pierderi

Transportul public din capitală a început să aducă, din nou, venituri în bugetul municipal. Săptămâna trecută, Parcul Urban de Autobuze a încasat în medie 61 de mii de lei pe zi din transportarea călătorilor, iar Regia Transport Electric Chișinău – 271 de mii de lei. Datele au fost prezentate de Lilian Copaci, şef interimar al Direcției generale transport public și căi de comunicație, în cadrul şedinţei operative a serviciilor Primăriei.

Zilnic, pe străzile din oraș circulă 321 de troleibuze și 110 autobuze, dar mijloacele de transport sunt insuficiente pentru a face față solicitărilor, a precizat Lilian Copaci. Potrivit acestuia, capitala ar mai avea nevoie de 200 de autobuze noi și de 55 de troleibuze. Cea mai gravă situație este în suburbiile municipiului Chișinău.

Funcționarul a precizat că taxatorii poartă echipamente de protecţie și sunt monitorizaţi. Cazuri suspecte de COVID-19 nu au fost înregistrate. Saptămâna trecută, luni şi vineri au fost zilele cu cei mai mulți călători.

Taxatorii au revenit la muncă începând cu data de 4 mai, după ce, de la declararea stării de urgenţă, aceştia şi-au sistat activitatea, iar transportul public din capitală a fost gratuit.

Anterior, reprezentanții Primăriei capitalei au anunțat că, pe durata perioadei în care transportul public a fost gratuit, municipalitatea încasa pierderi de până la 2 mln de lei, zilnic.

Amintim că, pe 25 martie, Comisia pentru Situații Excepționale a decis ca transportul public din municipiile Chișinău și Bălți vor circula fără taxatori, din cauza riscului de răspândire a coronavirusului de tip nou.

Taxatorilor li s-a oferit concediu plătit.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Андрей Мардарь/ NewsMaker.md

Judecătorii din Londra au acceptat să-l elibereze pe Platon în schimbul unei cauțiuni de 330.000 lire. Procurorii contestă decizia

Un tribunal din Londra a fost de acord cu eliberarea sub cauțiune a controversatului om de afaceri Veaceslav Platon. Informația a fost confirmată pentru TV8 de către purtătoarea de cuvânt a Procuraturii Generale din Republica Moldova, Violina Moraru. Potrivit acesteia, procurorii intenționează să conteste această decizie, astfel că Platon va rămâne în arest până la examinarea apelului într-o instanță superioară.

Procurorul general interimar, Alexandru Machidon, a confirmat pentru Moldova 1 că suma cauțiunii este de 330.000 de lire sterline — echivalentul a circa 7,4 milioane de lei.

Potrivit legislației britanice, eliberarea sub cauțiune este o măsură provizorie, care permite persoanei reținute să nu rămână în arest, cu condiția respectării stricte a unor reguli impuse de instanță. Printre aceste condiții se pot număra predarea pașaportului, obligația de a locui la o adresă stabilită, prezentarea periodică la o secție de poliție sau interdicția de a părăsi teritoriul Regatului Unit.

Mecanismul este conceput pentru a asigura prezența persoanei în fața instanței pe tot parcursul procesului și pentru a preveni riscul de sustragere de la justiție. Dacă inculpatul nu respectă condițiile stabilite, instanța poate retrage cauțiunea, dispune rearestarea și confiscarea sumei depuse.

Amintim că Veaceslav Platon a fost reținut în Marea Britanie pe data de 14 martie. Procuratura Generală anunța la acea vreme că autoritățile de la Chișinău colaborează cu cele britanice pentru a organiza procedurile necesare în vederea extrădării lui Platon în Republica Moldova.

Precizăm că Platon este cercetat în dosarul penal denumit generic „Laundromat”. Acesta este acuzat de organizarea și conducerea unei organizații criminale și de organizarea pronunțării cu bună-știință de către judecător a unei hotărâri, sentințe, decizii sau încheieri contrare legii.

La fel, Platon este acuzat de organizarea abuzului de serviciu săvârșit în interesul unui grup criminal organizat sau al unei organizații criminale, precum și de organizarea fabricării, deținerii și folosirii unor documente oficiale false, săvârșite de două sau mai multe persoane.

O altă acuzație pe care procurorii i-o aduc controversatului om de afaceri și politician este organizarea spălării banilor de o organizație criminală, în proporții deosebit de mari.

Omul de afaceri pledează nevinovat.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: