Transportul public din capitală a început să aducă, din nou, venituri în bugetul municipal. Săptămâna trecută, Parcul Urban de Autobuze a încasat în medie 61 de mii de lei pe zi din transportarea călătorilor, iar Regia Transport Electric Chișinău – 271 de mii de lei. Datele au fost prezentate de Lilian Copaci, şef interimar al Direcției generale transport public și căi de comunicație, în cadrul şedinţei operative a serviciilor Primăriei.
Zilnic, pe străzile din oraș circulă 321 de troleibuze și 110 autobuze, dar mijloacele de transport sunt insuficiente pentru a face față solicitărilor, a precizat Lilian Copaci. Potrivit acestuia, capitala ar mai avea nevoie de 200 de autobuze noi și de 55 de troleibuze. Cea mai gravă situație este în suburbiile municipiului Chișinău.
Funcționarul a precizat că taxatorii poartă echipamente de protecţie și sunt monitorizaţi. Cazuri suspecte de COVID-19 nu au fost înregistrate. Saptămâna trecută, luni şi vineri au fost zilele cu cei mai mulți călători.
Taxatorii au revenit la muncă începând cu data de 4 mai, după ce, de la declararea stării de urgenţă, aceştia şi-au sistat activitatea, iar transportul public din capitală a fost gratuit.
Anterior, reprezentanții Primăriei capitalei au anunțat că, pe durata perioadei în care transportul public a fost gratuit, municipalitatea încasa pierderi de până la 2 mln de lei, zilnic.
Amintim că, pe 25 martie, Comisia pentru Situații Excepționale a decis ca transportul public din municipiile Chișinău și Bălți vor circula fără taxatori, din cauza riscului de răspândire a coronavirusului de tip nou.
Taxatorilor li s-a oferit concediu plătit.