Cu tizicul, la Președinție și Parlament. Simpatizanții Partidului „ȘOR” au protestat împotriva creșterii prețului la gaz
Full Article 3 minutes read

Cu tizicul, la Președinție și Parlament. Simpatizanții Partidului „ȘOR” au protestat împotriva creșterii prețului la gaz

Facturile mai mari la gazele naturale au determinat zeci de simpatizanți ai Partidului „ȘOR” să iasă, din nou, în stradă. Înarmați cu tizic, manifestanții au venit în fața Președinției și a Parlamentului Republicii Moldova pentru a-și spune off-ul. „Jos guvernarea”, „Maia, treci la tizic”, „Demisia”, „Jos Maia Sandu” – au scandat manifestanții. Solicitată de NM, purtătoarea de cuvânt a Partidului Acțiune și Solidaritate, Adriana Vlas, a declarat că Partidul „ȘOR” „manipulează” cu opiniile oamenilor și se folosește de „situația grea” pentru a „câștiga capital politic”

„Acest protest este dedicat situației grave în care ne-am pomenit și dezastrul care urmează la toamnă, la iarnă. Ne-au promis vremuri bune, dar ne-au dus la un dezastru. (…) Am adus acest tizic ecologic, să se gândească să oprească gazul, electricitatea, aici și peste drum, să își cumpere o sobă, să o instaleze și să se încălzească cu tizic. Cerem ferm ca această clădire să treacă la tizic. Maia Sandu, treci la tizic!”, a scandat unul dintre manifestanți.

Protestatarii se arată nemulțumiți de creșterea prețurilor atât la produsele alimentare, cât și la facturile pentru energia electrică și gazele naturale. Potrivit lor, vinovați s-ar face reprezentanții guvernării, pe care îi somează să își depună demisia in corpore.

„Am mari temeri cum vom supraviețui . Nu avem niciun răspuns clar. Avem în toată săptămâna majorări la toate produsele și nu avem vreo fermitate ca le vom putea achita pe viitor. Cerem demisia guvernării. Demisia!”, a scandat un alt manifestant.

„Sunteți o năpastă pentru popor. Ați adus vremuri bune doar pentru voi. În rest, pentru oameni, sunt timpuri de nimic. Oamenii pleacă și pleacă și vor continua să plece zilnic. Depuneți-vă demisia, toți, in corpore”, este îndemnul unui protestatar.

Contactată de NM, purtătoarea de cuvânt a Președinției, Sorina Ștefârță, nu a răspuns apelurilor și mesajelor noastre.

Solicitată de NM, purtătoarea de cuvânt a Partidului Acțiune și Solidaritate, Adriana Vlas, a declarat că, deși toți oamenii au dreptul să protesteze, Partidul „ȘOR” „manipulează” cu opiniile oamenilor și „se folosește de  situația grea din regiune pentru a câștiga capital politic”. „Moldova este acum o țară vulnerabilă, inclusiv din cauza unor politicieni din partidul ȘOR, care au operat prin scheme și furturi încă de la începutul carierei lor”, a declarat Vlas pentru NM.

Precizăm că vicepremierul Andrei Spînu, ministru al Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, a dat asigurări, pe 2 august, că moldovenii vor avea căldură în casă la iarnă, indiferent de scenariile care vor derula. Totuși, oficialul a menționat că va trebui de economisit. Astfel, autoritățile își propun o reducere voluntară de minimum 15% din consumul de gaz.

Între timp, autoritățile au făcut publice măsurile propuse de Guvern în vederea reducerii și atenuării impactului în caz de limitare a furnizării gazelor naturale. Printre măsurile propuse de Executiv se regăsește organizarea procesului de învățământ și de lucru de la distanță sau sistarea iluminatului stradal pe timp de noapte. Proiectul, elaborat de Ministerul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, a fost supus consultărilor publice.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.NM a lansat o campanie de crowdfunding pe Patreon. Fiți complicele nostru

Acum, fiecare dintre voi, cititorii noștri, are ocazia să contribuie și să ne susțină activitatea, să ia parte la transformarea Moldovei. Vom continua să facem jurnalism corect în Moldova. Iar cu ajutorul vostru, vom putea să ne facem munca și mai bine. Vă propunem să alegeți una dintre cele 6 opțiuni prin care ne puteți susține. La rândul nostru, suntem gata să vă oferim toată recunoștința și mici surprize. Accesați linkul pentru a deveni complicele nostru. Și alegeți statutul care vi se potrivește: de la prieten până la președinte.

Susține NewsMaker.

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: