Cum am putea economisi pentru încălzire? Autonomă, centralizată, lemne, cărbune…
Full Article 12 minutes read

Cum am putea economisi pentru încălzire? Autonomă, centralizată, lemne, cărbune…

Timp de trei luni, tariful la gazele naturale în Moldova a crescut de aproape patru ori, cel pentru încălzire – de aproape două ori. Guvernul s-a angajat să compenseze parțial creșterea tarifelor pentru populație. Însă nu se știe dacă aceste compensații vor fi păstrate în următorul sezon de încălzire. De aceea NM prezintă, cum am putea să ne pregătim și singuri de iarna viitoare ca să economisim pentru gazele naturale și pentru încălzire.

La sfârșitul lunii ianuarie, Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică a aprobat un nou tarif la gazele naturale, majorându-l de la 11,1 lei până la 15,18 lei pentru un metru cub (+40%). Tot atunci, ANRE a majorat și tariful pentru încălzirea centralizată în Chișinău – de la 1689 lei până la 2169 lei pentru o gigacalorie (+28%). Este a doua majorare a tarifelor în ultimele trei luni: din luna noiembrie, gazele naturale s-au scumpit de aproape patru ori, energia termică – de aproape două ori.

Guvernul s-a angajat să compenseze noile tarife pentru populație. Deocamdată, este vorba doar despre această iarnă. Nu se știe dacă vor fi păstrate compensațiile și în următorul sezon de încălzire. Însă am putea să ne pregătim de iarna viitoare în așa fel, ca să economisim pentru încălzire.

Izolarea termică locuinței

Pereți, tavane

Cum am putea economisi pentru încălzire? Autonomă, centralizată, lemne, cărbune...

Primul lucru pe care îl sugerează experții este izolarea termică a locuinței, indiferent de tipul locuinței și de cel al încălzirii. Astfel, va fi posibilă diminuarea pierderilor de căldură și respectiv, a consumului de combustibil. Evghenii Camenșcic, inginer, expert în eficiență energetică și energie renovabilă, a comunicat pentru NM că cel mai adesea, pentru izolarea termică a pereților este utilizat polistirenul, spuma poliuretanică sau vata minerală. „Adesea, pereții sunt izolați termic cu material izolant cu grosimea de 5 centimetri și oamenii cred că vor avea efect. Dar pentru a obține un efect vizibil, trebuie să fie utilizat material izolant cu o grosime de cel puțin 10 cm, dar și mai bine – de 15-20 cm”, a menționat Camenșcic.

Expertul a mai spus că atunci când se utilizează vata minerală, este important să fie respectată tehnologia, altfel, vata ar putea să acumuleze umiditate. La fel de important este ca izolarea termică a pereților să se facă minuțios, indiferent de tipul de materiale utilizate, ca să nu se lase nici cele mai mici fisuri, pentru că prin acestea se poate pierde căldura. „De asemenea, când instalezi geamuri noi, trebuie neapărat să aranjezi materialul izolant sub pantele exterioare și să te asiguri că nu există niciun fel de fisuri. Pentru ventilare, există inserții speciale în ferestre sau poate fi instalat un schimbător de căldură special”, a menționat expertul. 

Dacă este vorba despre o casă particulară, trebuie izolați termic nu doar pereții, dar și tavanul. „În special în casele vechi, în care tavanele sunt foarte subțiri – aproape 15 cm, în timp ce grosimea pereților este de aproape 40 cm. E de dorit ca tavanul să fie izolat termic cu vată minerală. Polistirenul este un material ușor inflamabil și toxic în caz că ia foc. Pe pereți, el nu este atât de periculos”, a spus Camenșcic. Mihai Tîrșu, directorul Institutului de Energetică, a menționat că tavanul trebuie să fie izolat termic și în apartamentele de la etajele superioare ale blocurilor.

Pardoseală 

Cum am putea economisi pentru încălzire? Autonomă, centralizată, lemne, cărbune...

Camenșcic susține că izolarea termică a pardoselei este mai dificilă și mult mai costisitoare, pentru că aceasta va trebui să fie înlocuită. Însă cu pardoseală izolată termic sau cu „pardoseală caldă”, economești – oricât de puțin – pentru încălzire și sporește confortul locuinței. Aerul încălzit de calorifere se ridică imediat în partea de sus a încăperii. Dacă există pardoseală încălzită, vor fi calde și pardoseala, și aerul de jos. În asemenea condiții, te vei simți mai confortabil, în plus, se reduce consumul de gaze naturale. 

Un alt avantaj al „pardoselei calde” este distribuția uniformă a căldurii, susține Evghenii Camenșcic. Totodată, acesta a remarcat că instalarea „pardoselei calde” este recomandată în încăperile cu podea din gresie, de exemplu, în baie sau la bucătărie și nu este recomandată în camere.

Pardoseala dintr-o casă particulară ar fi bine să fie izolată termic cu un strat de polistiren de 10 cm. Și podeaua din apartament ar trebui să fie izolată termic dacă în acesta este instalată „podea caldă”, altfel, aceasta va încălzi nu doar locuința ta, dar și cea a vecinilor.

În același timp, Mihai Tîrșu, directorul Institutului de Energetică, a menționat pentru NM că nu vei câștiga prea mult prin încălzirea pardoselei în casele particulare. „Cel mult 5-7%. Acolo, pierderile sunt neînsemnate. Cea mai mare cantitate de căldură pleacă prin pereți și prin tavan”, a specificat expertul.

Recuperarea investițiilor în izolarea termică depinde de prețul gazelor naturale sau al altor tipuri de combustibil. Cei de la Agenția pentru Eficiență Energetică au estimat anul acesta că izolarea termică a locuinței se recuperează în medie timp de 7-10 ani.

Încălzire autonomă

Termostat 

Cum am putea economisi pentru încălzire? Autonomă, centralizată, lemne, cărbune...

ibuildrussia.ru

Sfatul principal oferit de experți în acest caz este instalarea sistemului de încălzire autonomă termostat. Cu ajutorul acestuia, poate fi reglată temperatura: termostatul reglează funcționarea cazanului de gaze în funcție de temperatura aerului din încăpere. De exemplu, setezi temperatura de 20 de grade și imediat ce temperatura depășește acest indicator, cazanul se deconectează, iar când coboară – cazanul se conectează.

Termostatul mai permite setarea temperaturii necesare către venirea ta de la serviciu sau pe zilele săptămânii: în lipsa ta, cazanul ar putea să nu funcționeze, iar aproape de venirea ta, se va conecta și va încălzi locuința.

Pe internet pot fi găsite mai multe exemple despre economia pe care o oferă termostatul. Dacă acesta lipsește, poate fi reglată temperatura apei din calorifere, dar, în acest caz, cazanul se conectează mult mai des decât în cazul utilizării termostatului și se consumă mai multe gaze naturale și energie electrică (pompa cazanului funcționează în baza energiei electrice). Se recomandă instalarea termostatului în cea mai răcoroasă cameră a apartamentului sau a casei.

Termostatul ar putea economisi până la 25-30% din gazele naturale consumate pentru încălzire. Cei de la Agenția pentru Eficiență Energetică au specificat că fiecare grad de peste 19 grade crește consumul de combustibil cu 5-8%. Din toate punctele de vedere, temperatura cea mai confortabilă din casă este cea de 18-20 de grade, au remarcat cei de la agenție.

Capetele termice

Cum am putea economisi pentru încălzire? Autonomă, centralizată, lemne, cărbune...

novosti-n.org

O altă metodă de a economisi este instalarea capetelor termice la fiecare calorifer (regulator de temperatură). Acest lucru permite reglarea furnizării de căldură în fiecare calorifer. Astfel, într-o cameră, caloriferul poate fi mai fierbinte, în alta – mai puțin fierbinte. Dar și capetele termice au niște particularități. „Există un simplu robinet care oprește alimentarea cu căldură a caloriferului, dar există și robinet cu senzor. Un asemenea robinet oferă o economie suplimentară. Dar există și un dezavantaj – o marjă de eroare destul de mare, pentru că termoregulatorul reacționează la temperatura apei care se răcește destul de lent”, a menționat expertul. Acesta a adus drept exemplu situația în care în cameră există deja suficientă căldură solară, însă caloriferul încă se încălzește, deoarece reglarea depinde de temperatura apei din calorifer.

Un alt dezavantaj al capetelor termice este necesitatea de a regla furnizarea căldurii în fiecare calorifer.

Deconectarea cazanului

Cum am putea economisi pentru încălzire? Autonomă, centralizată, lemne, cărbune...

sovet-ingenera.com

Se poate economisi dacă în absența tale cazanul va fi deconectat? Experții nu au un răspuns univoc în acest sens. „Să admitem că în încăpere sunt 20 de grade, iar afară sunt minus 5. Pierderile de căldură vor fi mai mari dacă trebuie să încălzești încăperea în permanență, ca să menții temperatura necesară”, a menționat Evghenii Camenșcic.

Dar dacă în aceste condiții deconectezi cazanul pe perioada absenței tale, ar putea să fie nevoie de un volum mai mare de gaze naturale pentru încălzirea pereților care se răcesc rapid decât atunci când cazanul funcționează permanent la temperatură minimă, a spus Mihai Tîrșu. „Dacă pleci pe câteva zile, are sens să deconectezi cazanul. Dar dacă pleci pe mai mult timp, n-are sens să-l deconectezi. Nu trebuie să se admită ca temperatura din încăpere să scadă sub 18 grade, pentru că în acest caz, începe distrugerea fizică a pereților”, a precizat Tîrșu.

Încălzire centralizată

Dacă ai încălzire centralizată, nu sunt chiar atât de multe metode de a economisi și aproape toate necesită eforturi și investiții financiare mari.

Încălzire orizontală și puncte termice individuale

„Termoelectrica” promovează deja de câțiva ani în Chișinău un proiect de distribuție orizontală a încălzirii în blocurile locative. În esență, este vorba despre încălzire centralizată autonomă: fiecare locatar este conectat direct la rețeaua termică și apă caldă.

Cum am putea economisi pentru încălzire? Autonomă, centralizată, lemne, cărbune...

Însă realizarea acestui proiect nu este chiar așa de simplă. În primul rând, toți locatarii unei scări trebuie să-și dea acordul în acest sens, iar în al doilea rând, e nevoie de bani. Într-o discuție anterioară cu NM, Veaceslav Eni, fostul director al „Termoeletrica”, a numit suma de 5-15 mii de lei pentru un apartament (detalii despre aceasta puteți afla aici).

Serviciul de presă al întreprinderii „Termoelectrica” a comunicat pentru NM că distribuția orizontală oferă economii de circa 30%. Cei de la companie au precizat că, la fel ca și în cazul încălzirii autonome, locatarul poate să regleze furnizarea de căldură așa cum vrea, însă conform legii, locatarii sunt obligați să mențină o temperatură de cel puțin 18 grade.

Potrivit informațiilor „Termoelectrica”, sistemele de încălzire centralizată cu distribuție orizontală funcționează deja în 57 de blocuri de locuit din Chișinău. În 14 blocuri, sistemul de distribuție orizontală a fost instalat în cadrul unui proiect al Băncii Mondiale, două blocuri au fost reutilate la inițiativa locatarilor, iar celelalte sunt blocuri noi care au fost proiectate cu sistem orizontal de încălzire.

Iar în 483 de blocuri locative și în 196 de instituții din capitală sunt instalate puncte termice individuale care permit reglarea automată a temperaturii caloriferelor în toată casa, în funcție de starea vremii. Instalarea unui astfel de punct, potrivit datelor „Termoelectrica”, costă 350-400 mii de lei. Întreprinderea a investit deja 262 milioane de lei în acest proiect, în mare parte, din granturi.

Izolarea termică

Cum am putea economisi pentru încălzire? Autonomă, centralizată, lemne, cărbune...

Dacă în blocul tău nu există nici distribuție orizontală, nici punct termic, toți locatarii ar putea pur și simplu să convină și să regleze furnizarea căldurii pentru tot blocul, în funcție de starea vremii, a menționat Camenșcic.

O altă opțiune ar fi izolarea termică a întregului bloc. „În acest caz, economia constituie cel puțin 30%. Însă în izolarea exterioară a blocului ar trebui să investească toți locatarii sau primăria ar trebui să plătească acest proiect”, a spus Tîrșu.

Lemne, cărbune, brichete, peleți

Aproximativ o jumătate din locuințele din Moldova se încălzesc cu lemne, brichete sau peleți. Brichetele și peleții sunt niște combustibili care se produc din diferite deșeuri agricole sau produse din prelucrarea lemnului: coji de semințe de floarea soarelui, coji de nuci, paie, rumeguș etc.

Sobe și cazane

Cum am putea economisi pentru încălzire? Autonomă, centralizată, lemne, cărbune...

media.75.ru

Problema principală ce ține de încălzirea în sate este utilizarea sobelor. Experții susțin că randamentul acestora constituie aproximativ 30%, în timp ce randamentul sobelor cu cărbune, lemne, brichete sau peleți este de aproape 80%. Pentru comparație: randamentul cazanului de gaze este de aproximativ 93%. De aceea experții recomandă, pe lângă izolarea termică a casei, înlocuirea încălzirii cu sobă cu cea cu cazan. „Gândește-te, ce-i mai bine: să folosești 10 metri cubi sau trei metri cubi de lemne într-un sezon”, a remarcat Mihai Tîrșu.

Evghenii Camenșcic a menționat la rândul său că sunt cazuri în care oamenii instalează în sobe sistemele de încălzire. „În acest caz, confortul locuinței crește, deoarece casa se încălzește uniform. Însă eficiența sistemului de încălzire rămâne aceeași. Este aceeași sobă cu aceeași eficiență”, a specificat expertul. Potrivit afirmațiilor sale, trecerea de la sobe la cazane ar putea costa 20-30 mii de lei.

Combustibili 

Cum am putea economisi pentru încălzire? Autonomă, centralizată, lemne, cărbune...

eurodrova.ru

Experții nu recomandă utilizarea cărbunelui pentru încălzirea casei. Potrivit afirmațiilor acestora, deși cărbunele menține bine căldura și utilizarea acestuia este avantajoasă din punct de vedere financiar, încălzirea cu cărbune duce la emisii mari în atmosferă și este dăunător pentru mediu.

E greu de dat un răspuns univoc la întrebarea, cu ce e mai bine să fie încălzită locuința: lemne, peleți au brichete. Potrivit afirmațiilor lui Tîrșu, în acest caz, totul depinde de tipul copacului care este folosit ca lemn de foc, tipul de peleți sau brichete și prețul acestora. Este important să se plătească pentru calitatea combustibililor și nu pentru cantitatea acestora. Altfel spus, pentru cantitatea de energie care se poate obține din aceștia, a concluzionat expertul.

(PRECIZARE) În versiunea inițială a articolului se menționa că 57 de blocuri s-au conectat la sistemul orizontal de încălzire datorită granturilor. În realitate, în 14 blocuri sistemul de distribuție orizontală a fost instalat în cadrul unui proiect al Băncii Mondiale, două blocuri au fost reutilate la inițiativa locatarilor, iar celelalte sunt blocuri noi, care au fost proiectate cu sistemul orizontal de încălzire.

 

 

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: