În data de 1 noiembrie, în Moldova a început înregistrarea cererilor pentru „compensațiile de iarnă” pentru gaze, termie și energie electrică. Vă puteți înscrie pe platforma online compensatii.gov.md. NM explică pas cu pas cum vă puteți înregistra, de ce aveți nevoie pentru aceasta și cine poate conta pe compensații.
Cum și cui trebuie expediată solicitarea
Compensațiile vor fi plătite în cadrul programului guvernamental „Ajutor la contor”. Solicitanții au 24 de zile pentru a se înscrie – de la 1 noiembrie până pe 25 noiembrie. În acest caz compensațiile vor fi plătite chiar din noiembrie: acestea vor figura în facturile pentru noiembrie, care vor fi expediate consumatorilor în decembrie
Important! Doritorii se vor putea înregistra pe site-ul compensatii.gov.md și după 25 noiembrie, doar că în acest caz compensațiile vor fi plătite începând cu luna următoare (de exemplu, dacă înregistrați o cerere în decembrie, veți primi compensații din decembrie).
Atenție! Toate persoanele care doresc să primească compensații vor trebui să se înregistreze, indiferent dacă s-au înregistrat anul trecut. În acest an, vor primi compensații doar cei care s-au înregistrat pe site-ul compensatii.gov.md. Platforma este disponibilă în trei limbi: rusă, română și engleză.
Important! La fel ca anul trecut, cei care nu au posibilități tehnice, acces la internet sau abilități necesare pentru a completa cererea online pot solicita ajutorul bibliotecarului sau asistentului social din localitate. Adresele acestora sunt indicate AICI.
Guvernul va transfera banii pentru compensații pe conturile furnizorilor de gaze, electricitate sau căldură, iar sumele compensațiilor individuale vor fi incluse în facturile consumatorilor.
În baza cererii pentru compensație, vor fi plătite alocații pentru perioada rece a anului și familiilor cu venituri mici (APRA). Alocațiile vor fi transferate de Casa Națională de Asigurări Sociale prin intermediul serviciului de plată electronică de stat MPay în contul bancar al destinatarului sau acestea vor putea fi ridicate la oficiile poștale.
Pasul 1: Înregistrarea pe compensatii.gov.md
Pentru a vă înregistra pe site-ul compensatii.gov.md, trebuie să introduceți numărul de telefon mobil, la care veți primi un SMS cu un cod de confirmare. În continuare, trebuie să introduceți codul primit, să inventați o parolă, să o dublați, să indicați adresa dvs de e-mail, să citiți termenii de utilizare a platformei și să confirmați într-un câmp special că le acceptați.
Dacă anul trecut v-ați înregistrat pe site-ul compensatii.gov.md, anul acesta trebuie să vă autentificați în contul personal introducând numărul de telefon și parola. Dacă ați uitat parola, o puteți recupera folosind numărul de telefon sau e-mailul. După ce v-ați conectat, veți ajunge în contul personal.
Atenție! Vă rugăm să verificați informațiile care au fost salvate automat în sistem anul trecut.
Pasul 2: Cererea
Pentru a trimite o cerere, faceți clic pe butonul din colțul de sus din dreapta al ecranului. Se va deschide fila „Creați o cerere pentru compensație”. Ar trebui să aveți documentele de identificare și facturile pentru energie la îndemână – acestea vor fi necesare în momentul depunerii cererii.
În acest sezon de încălzire, puteți depune o cerere dacă sunteți conectat la energie electrică și vă aflați într-una din următoarele situații:
- Principala sursa de încălzire este cea centralizată (Termoelectrica, CET Nord sau alți furnizori), electricitatea sau gazele naturale.
- Principala sursă de încălzire este o sobă pentru care folosiți combustibil solid (lemne, cărbune) și ați beneficiat de ajutor pentru perioada rece a anului și în sezonul trecut (APRA).
- Principala sursă de încălzire este o sobă cu combustibil solid (lemne, cărbune) și aveți dreptul la indemnizație pe perioada rece pentru sezonul următor (APRA).
Important! Dacă nu sunteți conectat la energia electrică sau vă aflați într-una dintre aceste situații, contactați asistentul social local. Contactele lor sunt AICI .
Date personale
Primul spațiu al aplicației – datele personale ale solicitantului: nume, prenume, IDNP, telefon fix, telefon mobil și venitul solicitantului pentru lunile mai-octombrie 2023.
Important! Dacă nu aveți IDNP, înregistrarea este posibilă dar prin intermediul unui asistent social.
Atenție! O singură persoană poate fi inclusă într-o singură aplicație.
Venitul solicitantului
Puteți indica veniturile pentru perioada mai-octombrie 2023 cu o aproximare rezonabilă în baza informațiilor pe care le aveți.
Venitul pe care îl declarați trebuie să includă toate sursele, indiferent de proveniența acestora, inclusiv salariile, pensiile, asigurările și alocațiile sociale, dividendele, veniturile din afaceri, remitențele din străinătate și alte surse de venit.
Venitul declarat nu include: alocația unică pentru nașterea unui copil, ajutor în caz de deces, plăți în caz de dezastre naturale și situații de urgență, alocații pentru îngrijire, însoțire și supraveghere stabilite în conformitate cu Legea nr. 499/ 1999.
În cazul în care solicitantul plătește pensie alimentară, trebuie indicată suma lunară. Dacă sunteți student la zi sau student rezident, acest lucru ar trebui, de asemenea, indicat și selectată aplicația de studiu corespunzătoare.
Date despre locuință
Al doilea bloc al cererii este dedicat datelor privind locuința pentru care se solicită compensație. Aici trebuie să indicați:
■ dacă solicitantul deține această proprietate (dacă nu, atunci trebuie să declarați reședința în această casă pe propria răspundere, de exemplu, dacă o închiriați);
■ dacă a fost accesat un credit ipotecar pentru locuință (trebuie să indicați suma ultimei rate și numărul cadastral al imobilului);
■ adresa locuinței.
Atenție! Dacă dețineți mai multe apartamente, atunci pentru apartamentele în care nu locuiți efectiv, cererea trebuie depusă de chiriași sau rudele care locuiesc acolo. Este de remarcat faptul că sistemul are acces la datele Serviciului Fiscal de Stat.
În continuare, trebuie să alegeți principala sursă de încălzire a casei sau apartamentului în timpul sezonului rece: energie electrică, gaze naturale, încălzire centralizată sau combustibil solid (cărbune sau lemn).
Ulterior ar trebui să indicați la ce alte tipuri de energie este conectată casa: gaze, încălzire centralizată și electricitate. De exemplu, sunteți conectat la gaze, încălzire centralizată și electricitate: bifați în dreptul panoului corespunzător.
În continuare, selectați modalitatea de plată a facturelor: plata către furnizor sau Infobon/Infocom/eBloc sau plata serviciilor asociației de locatari (aici trebuie să selectați asociația de locatari/asociația de grădinărit).
Dacă plătiți furnizorului sau intermediarului, selectați furnizori dintr-o listă și indicați NLC/numărul contractului (îl găsiți în factura dumneavoastră pentru gaze, încălzire centrală și electricitate).
În continuare, puteți indica dacă solicitați o categorie de vulnerabilitate energetică sau dacă sunteți un consumator nevulnerabil și nu doriți compensații.
Alți locatari
Al patrulea bloc – datele altor locatari din casă sau apartament care solicită compensații. Sunt luate în calcul persoanele care locuiesc acolo cel puțin opt luni pe an sau patru luni din noiembrie până în martie. Este necesar să se indice numele, prenumele, IDNP și veniturile fiecărui chiriaș pentru lunile mai-octombrie 2023.
De asemenea, ar trebui să indicați suma lunară a pensiei de întreținere a copiilor dacă chiriașul o plătește. Dacă locatarul este student cu frecvență la zi sau student rezident, acest lucru ar trebui, de asemenea, indicat și selectată cererea educațională corespunzătoare.
Important! În timpul sezonului rece, cetățenii vor putea include în cerere nou-născuții și vor putea exclude persoanele decedate.
Tot în acest an, Ministerul Muncii și Protecției Sociale și Ministerul Energiei au lansat un sondaj pe site-ul compensatii.gov.md. Vi se va cere să indicați măsurile de eficiență energetică care credeți că ar trebui implementate în gospodăria dumneavoastră.
Dacă ați completat toate spațiile și sunteți de acord cu termenii, bifați și faceți clic pe butonul „Trimiteți cererea”.
Dacă ați înțeles că ați greșit și dacă veți corecta această greșeală după atribuirea categoriei de vulnerabilitate energetică, atunci nu veți primi recalculculul pentru lunile precedente.
Pasul 3: Contul personal
După depunerea cererii, i se va atribui un număr, iar informațiile despre cerere vor putea fi vizualizate în contul personal. Acolo va fi indicat numărul cererii, când a fost creată, informații despre solicitant, informații despre locuință și despre cei care locuiesc în apartament sau casă.
Important! Dacă observați în cererea depusă greșeli, vă rugăm să contactați serviciul de asistență la adresa [email protected].
Atenție! Locuitorii Moldovei care se înregistrează înainte de 25 noiembrie vor primi decizia cu privire la categoria de vulnerabilitate atribuită pe 26 noiembrie – aceasta va fi generată automat de sistem.
Mărimea compensației
Încă nu se știe exact care va fi cuantumul compensației pentru fiecare categorie de vulnerabilitate energetică: autoritățile nu au anunțat încă acest lucru.
Ministrul Muncii și Protecției Sociale, Alexei Buzu, a declarat, într-o conferință de presă din data de 1 noiembrie, că Ministerul Muncii și Ministerul Finanțelor stabilesc acum câți bani poate aloca Guvernul pentru compensații pentru ultimele luni din 2023 și primele luni din 2024. De asemenea, autoritățile coordonează cu partenerii externi mărimea asistenței anunțate pe 18 octombrie, în cadrul reuniunii „Platforma de Sprijin a Moldovei”.
„La fel ca anul trecut, cuantumul compensației va depinde de mai mulți factori: venitul gospodăriei, istoricul de consum, dacă în familie sunt persoane care lucrează, pensionari, studenți, copii, persoane cu nevoi speciale”, a menționat Buzu.
Categoria de vulnerabilitate energetică a gospodăriilor este determinată de raportul dintre costul energiei în sezonul rece și venitul care poate fi utilizat pentru plata energiei (R). Cu cât valoarea R este mai mare, cu atât gospodăria este mai vulnerabilă.
Costul energiei în perioada rece a anului se estimează astfel: cantitatea medie lunară de energie consumată de o gospodărie în perioada rece a anului precedent se înmulțește cu tarifele necompensate pentru energie din anul curent.
Venitul disponibil pentru plata pentru energie se determină astfel: din totalul veniturilor lunare ale gospodăriei se scade o sumă echivalentă cu nivelul minim de cheltuieli calculat de Biroul Național de Statistică, redusă la suma cheltuielilor pentru energie a gospodăriei.
Acest nivel minim de cheltuieli lunare este utilizat diferențiat în formula de calcul pentru a identifica gospodăriile cu cele mai mari cheltuieli lunare.
Astfel, nivelul minim lunar al cheltuielilor pentru o persoană:
— pentru mediul rural se determină la nivelul de 3963,8 lei,
— pentru mediul urban – 4663,49 lei,
— pentru o persoană cu handicap grav pentru mediul rural – 5945,7 lei,
— pentru o persoană cu handicap grav pentru mediul urban – 6995,2 lei.
Astfel, costurile pentru o gospodărie urbană și o gospodărie cu membri cu handicap sever vor fi mai mari, iar aceste gospodării vor primi compensații mai mari.
Verificarea datelor
În acest sezon de încălzire, statul va verifica cu atenție datele introduse de solicitanți: aceștia vor analiza veniturile și cheltuielile gospodăriilor, precum și numărul membrilor acestora.
În acest scop, instituțiile de stat vor avea acces la informații privind veniturile cetățenilor păstrate de Serviciul Fiscal de Stat, Casa Națională de Asigurări Sociale și alte instituții de stat, precum și la informațiile băncilor, birourilor de credit și alte organizații financiare.
De exemplu, începând cu acest an, autoritățile au acces la datele băncilor, birourilor de creditare și altor instituții financiare în ceea ce privește creditele pentru imobile.
Important! Refugiații din Ucraina au, de asemenea, dreptul la compensații pentru facturi și/sau plăți în numerar dacă depun o cerere în sistemul de informații „vulnerabilitatea energetică”.
Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.
Vreți să susțineți ceea ce facem?
Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.
Susțineți NewsMaker!