rbk.ru

Cum pot călători în Italia cetățenii Moldovei. Ghid NM

Starea de urgență în domeniul sănătății funcționează pe întreg teritoriul Italiei. Dar cetățenii Moldovei pot totuși să ajungă acolo. NM prezintă, de ce aveți nevoie pentru aceasta.

Starea de urgență funcționează pe întreg teritoriul Italiei până la 31 decembrie 2021. Pentru cei sosiți, Italia a împărțit țările în câteva liste, în funcție de nivelul pericolului epidemiologic. Moldova este inclusă în lista D până la 25 octombrie.

Care acte sunt necesare?

Cetățenii Moldovei și turiștii care în ultimele 14 zile au tranzitat teritoriul Moldovei ori s-au aflat în țara noastră trebuie să completeze un formular digital de „localizare a pasagerilor” (Passenger Locator Form).

La traversarea frontierei, trebuie să fie prezentat și certificatul de vaccinare cu vaccinurile aprobate de Agenția Europeană pentru Medicamente (EMA). Este vorba despre vaccinurile Pfizer, Moderna, AstraZeneca, Johnson&Johnson.

Ba mai mult, la intrarea în Italia, cetățenii Moldovei trebuie să dețină și testul rapid antigen negativ, care a fost efectuat nu mai devreme decât cu 72 de ore înainte de a intra în țară.

Astfel, pentru a ajunge în Italia, este necesară și administrarea vaccinului, și efectuarea testului antigen.

Și dacă nu ai acte?

Dacă nu deții un document sau ambele, în Italia te vor obliga să stai 5 zile în autoizolare. În cea de-a 5-a zi, va trebui să faci un test antigen care va confirma că nu ești bolnav de COVID.

Iar dacă ești în tranzit?

Dacă ești în tranzit pe teritoriul Italiei și îți asumi angajamentul de a părăsi teritoriul acestei țări timp de 36 de ore, poți să nu prezinți actele indicate mai sus. Cei care se vor reține, vor fi obligați să stea 5 zile în carantină. Și tranzitarea cu avionul este posibilă, dar în acest caz, este interzis să părăsești zona aeroportului. 

***

Pentru a înțelege, ce fel de restricții funcționează în diferite regiuni ale Italiei, poți consulta această hartă care se actualizează mereu. Accesând harta, poți vedea care sunt cele mai frecvente întrebări adresate despre restricții. În Italia, regiunile și provinciile pot institui măsuri suplimentare de protecție împotriva COVID-19.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Seceta face ravagii în Ștefan Vodă. Culturile de porumb și floarea-soarelui, „grav afectate”: „Avem o situație critică”

Starea culturilor de grupa a doua – în special porumbul și floarea-soarelui – este una „critică”, a constatat secretarul de stat de la Ministerul Agriculturii, Vasile Șarban, în urma unei vizite efectuate pe terenurile agricole din raionul Ștefan Vodă. Potrivit oficialului, lipsa precipitațiilor și temperaturile ridicate din ultimele luni „au afectat grav culturile”, punând în pericol recolta din acest an.

Secretarul de stat a vizitat mai multe terenuri din satele Crocmaz, Cioburciu și Slobozia, unde a discutat cu fermierii despre dificultățile cu care se confruntă.

„Am venit astăzi în Ștefan Vodă pentru a vedea personal care este situația din teren și pentru a discuta cu fermierii despre dificultățile cu care se confruntă. Este clar că avem de-a face cu o situație critică”, a declarat Vasile Șarban.

Potrivit acestuia, deși în seara zilei precedente au fost înregistrate cantități reduse de ploaie, acestea nu au fost suficiente pentru a salva culturile.

„O bună parte a suprafețelor cultivate cu porumb este deja compromisă, iar în cazul florii-soarelui, plantele sunt într-o fază avansată de dezvoltare, cu calatidiile subdezvoltate, ceea ce afectează grav potențialul de producție. Dacă în perioada imediat următoare nu vor fi înregistrate precipitații semnificative, se așteaptă pierderi considerabile la ambele culturi”, susține oficialul.

Un exemplu relevant este gospodăria „Ecoalimentprim”, care administrează 1050 de hectare cultivate cu culturi de câmp. Fermierii de aici spun că au nevoie urgentă de investiții în sisteme moderne de irigație pentru a putea face față secetei.

De asemenea, din cauza secetei, sunt afectate și plantațiile de prun, chiar și pentru recolta deja diminuată în urma înghețurilor târzii din primăvară.

În context, Vasile Șarban a subliniat importanța accelerării proiectelor de reabilitare a infrastructurii de irigații și a aplicării tehnologiilor agricole adaptate noilor realități climatice.

„Fermierii încep să conștientizeze tot mai mult rolul esențial al acestor investiții, iar soluții precum tehnologia de conservare a solului No till, deși nu sunt miraculoase, oferă o anumită protecție culturilor în perioadele de secetă, menținând umiditatea în sol pentru o perioadă mai îndelungată. Dialogul cu fermierii, colectarea datelor privind pierderile și promovarea soluțiilor durabile vor rămâne priorități ale ministerului în gestionarea efectelor schimbărilor climatice asupra agriculturii naționale”, a subliniat secretarul de stat.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: