Cum puteți primi pensia în condiții de carantină? Instrucțiuni NM

Persoanele în etate sunt în zonă sporită de risc din cauza răspândirii coronavirusului de tip nou. De aceea autoritățile le recomandă să nu iasă din casă fără necesitate și să limiteze la maximum contactele. Dar primirea pensiei fără a contacta cu alte persoane nu e atât de simplă. NM a aflat despre toate modalitățile de primire a pensiei în Moldova în perioada de carantină.

Pe card

Dacă până la declanșarea pandemiei și a instituirii măsurilor de carantină ați reușit să perfectați procedura de obținere a pensiei pe cardul bancar, nu veți avea probleme. Dacă însă și acum mergeți la oficiul poștal după pensie, pentru a schimba modalitatea de primire a pensiei trebuie să mergeți la orice bancă și să scrieți o cerere. La bancă, perfectarea se va face rapid. Pentru aceasta e nevoie de pașaport și de legitimația de pensionar. Există însă un „dar!”. Veți putea primi pensia pe card abia începând cu luna viitoare. Deci, dacă veți scrie cererea pe 17-18 martie, pensia pentru luna martie o veți primi încă la oficiul poștal. Ori ea va fi transferată pe contul bancar și veți primi pe card două pensii, în luna aprilie.

La oficiul poștal

Dacă pensionarul a primit pensia la oficiul poștal, va trebui s-o primească acolo și în continuare. Cel puțin luna aceasta. Pentru ca pensia să vă fie adusă acasă, trebuie să scrieți o cerere la oficiul poștal. Personal. La aceasta va trebui să anexați un certificat de la medicul de familie precum că într-adevăr, nu sunteți în stare să mergeți personal la oficiul poștal pentru a vă primi pensia. Dar dacă vă este frică să nu vă infectați de coronavirus și din această cauză nu doriți să mergeți la oficiul poștal, poștașul nu vă va aduce pensia. „Sunt puțini poștași și ei nu pot ajunge la toți doritorii”, a precizat pentru NM serviciul Relații mass-media de la „Poșta Moldovei”.

Prin procură

O altă variantă de a scuti pensionarii de deplasările la oficiul poștal este cel de a întocmi o procură pe numele unei persoane apropiate, mai tinere. Pentru aceasta e nevoie de un notar care prestează servicii la domiciliu. De menționat că persoana căreia i-a fost încredințată primirea pensiei la oficiul poștal cu această procură va trebui s-o primească cel puțin în decurs de un an. Procura pentru primirea pensiei nu poate fi întocmită pe un termen mai mic.

Sunt și alte variante?

Ultima variantă posibilă este să nu mergeți luna aceasta după pensie, ci să luați dintr-odată două, luna viitoare. „Pentru că situația aceasta este temporară. Totul se va termina degrabă”, ne-au comunicat cei de la serviciul Relații mass-media.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Facebook/Petru Frunze

Un deputat PAS explică de ce nu se regăsește în lista pentru parlamentare: „Avem o misiune comună”

Deputatul Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS) Petru Frunze a publicat pe 20 iulie, pe Facebook, un mesaj cu privire la absența sa de pe lista candidaților PAS pentru alegerile parlamentare din toamnă. Politicianul a declarat că decizia ca el să nu fie printre concurenții formațiunii a fost luată în baza propunerii sale, însă nu a precizat motivul din spatele acesteia. Totodată, Frunze a spus că îi susține pe „toți” candidații PAS la scrutin.

Petru Frunze a menționat că, de la fondarea Partidului Acțiune și Solidaritate, a avut un rol activ în cadrul partidului, ocupând mai multe funcții. Acesta a subliniat că a fost primar și deputat, timp de două mandate, din partea PAS.

Sunt mândru de ce am realizat. (…) După două mandate de primar și două de deputat, am simțit că este timpul pentru o nouă etapă. Decizia de a nu candida pentru un nou mandat a fost luată în baza propunerii mele, decizie pe care o respect. Cred că este o alegere bună, la fel ca toate cele pe care le-am luat în cariera mea politică”, a declarat el.

Acesta a spus că își va duce până la capăt actualul mandat de deputat și va continua să activeze în continuare în calitate de președinte al Organizației Teritoriale PAS Ialoveni și membru al Biroului Politic Național al formațiunii.

Politicianul a declarat că îi susține pe „toți” candidații partidului pentru alegerile parlamentare din toamnă și le dorește succes.

Dragi prieteni, avem o misiune comună, să câștigăm aceste alegeri pentru ca Moldova să devină, în 2028, membră a Uniunii Europene. Împreună reușim!”, a declarat Petru Frunze.

Amintim că, pe 20 iulie, Consiliul Politic Național al Partidului Acțiune și Solidaritate a aprobat lista candidaților pentru alegerile parlamentare. Primul pe listă este liderul PAS, Igor Grosu, care este urmat de prim-ministrul Dorin Recean. Printre concurenții formațiunii se mai numără actuali miniștri și deputați, personalități din domeniul culturii și educației, ex-membri ai Platformei DA și alții. Pe lângă Petru Frunze, pe lista pentru scrutinul din toamnă lipsesc și alți deputați PAS din ultima legislatură, printre care Iulia Dascălu, Vasile Șoimaru și Oazu Nantoi.

În cursul aceleiași zile, Iulia Dascălu a publicat un videoclip în care s-a arătat nemulțumită de faptul că nu se regăsește pe lista formațiunii pentru alegerile parlamentare din această toamnă. Politiciana, care a participat la reuniunea Consiliului Politic Național PAS, a declarat că colegii săi de partid nici măcar nu i-au mulțumit pentru activitatea sa din ultima legislatură și că s-a simțit ca „un ciorap care s-a rupt și a fost aruncat la tomberon”.

Tot pe 20 iulie, Partidul Acțiune și Solidaritate a depus la Comisia Electorală Centrală documentele pentru înregistrarea în campania electorală.

***

Alegerile parlamentare vor avea loc în data de 28 septembrie.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: