Cum va fi soluționată problema transnistreană dacă Ucraina câștigă războiul? Grosu: „datele problemei o să se schimbe”
Full Article 2 minutes read

Cum va fi soluționată problema transnistreană dacă Ucraina câștigă războiul? Grosu: „datele problemei o să se schimbe”

Rezolvarea diferendului transnistrean va depinde foarte mult de succesul Ucrainei, a declarat președintele Parlamentului, Igor Grosu, în cadrul emisiunii „Cabinetul din umbră” de la JurnalTV. În același timp, o degradare a lucrurilor și apropierea frontului către Odesa sau Nikolaev ar crea probleme mari pentru noi, a mai spus Șeful legislativului.

El s-a referit la un număr mai mare de refugiați dar și amplificarea separatiștilor din regiunea transnistreană.

„Noi urmărim foarte atent ce se întâmplă cu Transnistria, chiar și așa numita administrație își dă bine seama cât e de mare pericolul în cazul unei escaladări.  Am mai auzit opinii că acum e momentul și trebuie de forțat nota și vreau să cred până la capăt că ei nu înțeleg consecințele unui scenariu pe care îl propun”, a remarcat Grosu.

În această ordine de idei, oficialul a opinat că ceea ce trebuie să facem este să păstrăm stabilitatea, liniștea, securitatea, astfel încât conflictul în stânga Nistrului să nu escaladeze.

„Noi trebuie să-i privim pe cetățenii de acolo ca pe cetățenii noștri. După victoria Ucrainei și eu cred în victoria Ucrainei, datele problemei o să se schimbe. Nu o să fie ceva imediat, pentru că și la capitolul integrării politice și la capitolul integrării economice, sociale,  noi va trebui să calculăm și să estimăm care sunt costurile. La capitolul integrării politice (…) Trebuie mai întâi ca acest spațiu (n.red Transnistria) să fie penetrat de mass-media liberă, oamenii să înceapă auzi și alte opinii decât cele auzite până în prezent. Trupele ruse trebuie scoase, armamentul scos, schimbată misiunea de pacificare, lasă sa fie misiune civilă. Noi nu avem nevoie de militari, armamentul care nu poate fi transportat să fie dezamorsat în condiții de securitate”, a spus speakerul.

Potrivit lui Igor Grosu, în regiunea transnistreană sunt circa 1200 de militari ruși, 70% dintre aceștia sunt locuitori ai Transnistriei cu pașapoarte rusești.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

 

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: