Parlament.md

Cum va fi soluționată problema transnistreană dacă Ucraina câștigă războiul? Grosu: „datele problemei o să se schimbe”

Rezolvarea diferendului transnistrean va depinde foarte mult de succesul Ucrainei, a declarat președintele Parlamentului, Igor Grosu, în cadrul emisiunii „Cabinetul din umbră” de la JurnalTV. În același timp, o degradare a lucrurilor și apropierea frontului către Odesa sau Nikolaev ar crea probleme mari pentru noi, a mai spus Șeful legislativului.

El s-a referit la un număr mai mare de refugiați dar și amplificarea separatiștilor din regiunea transnistreană.

„Noi urmărim foarte atent ce se întâmplă cu Transnistria, chiar și așa numita administrație își dă bine seama cât e de mare pericolul în cazul unei escaladări.  Am mai auzit opinii că acum e momentul și trebuie de forțat nota și vreau să cred până la capăt că ei nu înțeleg consecințele unui scenariu pe care îl propun”, a remarcat Grosu.

În această ordine de idei, oficialul a opinat că ceea ce trebuie să facem este să păstrăm stabilitatea, liniștea, securitatea, astfel încât conflictul în stânga Nistrului să nu escaladeze.

„Noi trebuie să-i privim pe cetățenii de acolo ca pe cetățenii noștri. După victoria Ucrainei și eu cred în victoria Ucrainei, datele problemei o să se schimbe. Nu o să fie ceva imediat, pentru că și la capitolul integrării politice și la capitolul integrării economice, sociale,  noi va trebui să calculăm și să estimăm care sunt costurile. La capitolul integrării politice (…) Trebuie mai întâi ca acest spațiu (n.red Transnistria) să fie penetrat de mass-media liberă, oamenii să înceapă auzi și alte opinii decât cele auzite până în prezent. Trupele ruse trebuie scoase, armamentul scos, schimbată misiunea de pacificare, lasă sa fie misiune civilă. Noi nu avem nevoie de militari, armamentul care nu poate fi transportat să fie dezamorsat în condiții de securitate”, a spus speakerul.

Potrivit lui Igor Grosu, în regiunea transnistreană sunt circa 1200 de militari ruși, 70% dintre aceștia sunt locuitori ai Transnistriei cu pașapoarte rusești.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

 

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Tudor Mardei / NewsMaker

Comisia Europeană, precizări pentru NewsMaker privind interdicția lui Ceban în Schengen: „E responsabilitatea statelor membre”

Comisia Europeană a răspuns solicitării NewsMaker privind interdicția primarului Chișinăului, Ion Ceban, în România și spațiul Schengen. Comisia a subliniat că aplicarea acestor măsuri este „responsabilitatea” statelor membre Schengen, care pot restricționa intrarea persoanelor considerate „o amenințare la ordinea publică sau securitatea internă”.

Este important de menționat că înregistrarea interdicțiilor de călătorie în Sistemul de Informații Schengen (SIS) este responsabilitatea statelor membre Schengen.

În conformitate cu Codul Frontierelor Schengen, statele membre pot restricționa intrarea persoanelor considerate o amenințare la adresa ordinii publice sau a securității interne. Aceasta include și autoritatea de a introduce astfel de persoane în SIS, pentru a le împiedica accesul, dacă sunt evaluate ca prezentând un risc pentru ordinea publică sau securitatea națională.

O condiție esențială pentru intrarea în Spațiul Schengen este ca o persoană să nu fie înscrisă în SIS și să nu fie identificată ca o amenințare la adresa ordinii publice sau a securității interne. Prin urmare, persoanele care îndeplinesc oricare dintre aceste criterii nu pot intra în Spațiul Schengen”, subliniază Comisia.

***

Amintim că, pe 9 iulie, Ministerul de Externe de la București a confirmat că autoritățile naționale au decis impunerea unei interdicții de intrare pe teritoriul României pentru Ion Ceban. Aceasta este valabilă și în întregul spațiu Schengen. Instituția a menționat că măsura a fost luată din „motive de securitate”. Alături de edilul Chișinăului, încă doi cetățeni ai Republicii Moldova au primit interdicții.

În prima sa reacție, Blocul „Alternativa” – din care face parte și MAN, partidul condus de Ion Ceban – a declarat că interdicția ar fi fost luată „la comanda” autoritățile de la Chișinău, care l-ar fi desemnat pe Ceban drept „principalul inamic”. Totodată, blocul a învinuit guvernarea că ar pregăti o serie de „acțiuni represive” împotriva primarului Ion Ceban și a echipei sale.

La rândul său, Ion Ceban a declarat că interdicția împotriva sa este o „răfuială politică” din partea conducerii Republicii Moldova. El a acuzat-o pe președinta Maia Sandu și Partidul Acțiune și Solidaritate că ar utiliza inclusiv instituțiile statului pentru a-l bloca.

Pe de altă parte, ministrul Educației și Cercetării, Dan Perciun, a respins acuzațiile, declarând că măsura are legătură cu faptele edilului. El a evidențiat pozițiile lui pro-ruse manifestate de-a lungul timpului.

De asemenea, Perciun i-a reproșat primarului că „s-a afișat și a susținut tacit un candidat anti-european la președinția României”.

Ceban a declarat pe 10 iulie că interdicția sa în spațiul Schengen și în România ar fi o presupusă „înțelegere între președinta Maia Sandu și omologul său din România, Nicușor Dan”. Potrivit lui Ceban, această măsură ar reprezenta o modalitate prin care președintele român „i-ar fi întors datoria” pentru sprijinul acordat de Partidul Acțiune și Solidaritate (PAS) la alegerile prezidențiale din România. Președinția a respins acuzațiile, catalogându-le drept „nefondate”.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: