Parlament.md

Cum va fi soluționată problema transnistreană dacă Ucraina câștigă războiul? Grosu: „datele problemei o să se schimbe”

Rezolvarea diferendului transnistrean va depinde foarte mult de succesul Ucrainei, a declarat președintele Parlamentului, Igor Grosu, în cadrul emisiunii „Cabinetul din umbră” de la JurnalTV. În același timp, o degradare a lucrurilor și apropierea frontului către Odesa sau Nikolaev ar crea probleme mari pentru noi, a mai spus Șeful legislativului.

El s-a referit la un număr mai mare de refugiați dar și amplificarea separatiștilor din regiunea transnistreană.

„Noi urmărim foarte atent ce se întâmplă cu Transnistria, chiar și așa numita administrație își dă bine seama cât e de mare pericolul în cazul unei escaladări.  Am mai auzit opinii că acum e momentul și trebuie de forțat nota și vreau să cred până la capăt că ei nu înțeleg consecințele unui scenariu pe care îl propun”, a remarcat Grosu.

În această ordine de idei, oficialul a opinat că ceea ce trebuie să facem este să păstrăm stabilitatea, liniștea, securitatea, astfel încât conflictul în stânga Nistrului să nu escaladeze.

„Noi trebuie să-i privim pe cetățenii de acolo ca pe cetățenii noștri. După victoria Ucrainei și eu cred în victoria Ucrainei, datele problemei o să se schimbe. Nu o să fie ceva imediat, pentru că și la capitolul integrării politice și la capitolul integrării economice, sociale,  noi va trebui să calculăm și să estimăm care sunt costurile. La capitolul integrării politice (…) Trebuie mai întâi ca acest spațiu (n.red Transnistria) să fie penetrat de mass-media liberă, oamenii să înceapă auzi și alte opinii decât cele auzite până în prezent. Trupele ruse trebuie scoase, armamentul scos, schimbată misiunea de pacificare, lasă sa fie misiune civilă. Noi nu avem nevoie de militari, armamentul care nu poate fi transportat să fie dezamorsat în condiții de securitate”, a spus speakerul.

Potrivit lui Igor Grosu, în regiunea transnistreană sunt circa 1200 de militari ruși, 70% dintre aceștia sunt locuitori ai Transnistriei cu pașapoarte rusești.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

 

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Seceta face ravagii în Ștefan Vodă. Culturile de porumb și floarea-soarelui, „grav afectate”: „Avem o situație critică”

Starea culturilor de grupa a doua – în special porumbul și floarea-soarelui – este una „critică”, a constatat secretarul de stat de la Ministerul Agriculturii, Vasile Șarban, în urma unei vizite efectuate pe terenurile agricole din raionul Ștefan Vodă. Potrivit oficialului, lipsa precipitațiilor și temperaturile ridicate din ultimele luni „au afectat grav culturile”, punând în pericol recolta din acest an.

Secretarul de stat a vizitat mai multe terenuri din satele Crocmaz, Cioburciu și Slobozia, unde a discutat cu fermierii despre dificultățile cu care se confruntă.

„Am venit astăzi în Ștefan Vodă pentru a vedea personal care este situația din teren și pentru a discuta cu fermierii despre dificultățile cu care se confruntă. Este clar că avem de-a face cu o situație critică”, a declarat Vasile Șarban.

Potrivit acestuia, deși în seara zilei precedente au fost înregistrate cantități reduse de ploaie, acestea nu au fost suficiente pentru a salva culturile.

„O bună parte a suprafețelor cultivate cu porumb este deja compromisă, iar în cazul florii-soarelui, plantele sunt într-o fază avansată de dezvoltare, cu calatidiile subdezvoltate, ceea ce afectează grav potențialul de producție. Dacă în perioada imediat următoare nu vor fi înregistrate precipitații semnificative, se așteaptă pierderi considerabile la ambele culturi”, susține oficialul.

Un exemplu relevant este gospodăria „Ecoalimentprim”, care administrează 1050 de hectare cultivate cu culturi de câmp. Fermierii de aici spun că au nevoie urgentă de investiții în sisteme moderne de irigație pentru a putea face față secetei.

De asemenea, din cauza secetei, sunt afectate și plantațiile de prun, chiar și pentru recolta deja diminuată în urma înghețurilor târzii din primăvară.

În context, Vasile Șarban a subliniat importanța accelerării proiectelor de reabilitare a infrastructurii de irigații și a aplicării tehnologiilor agricole adaptate noilor realități climatice.

„Fermierii încep să conștientizeze tot mai mult rolul esențial al acestor investiții, iar soluții precum tehnologia de conservare a solului No till, deși nu sunt miraculoase, oferă o anumită protecție culturilor în perioadele de secetă, menținând umiditatea în sol pentru o perioadă mai îndelungată. Dialogul cu fermierii, colectarea datelor privind pierderile și promovarea soluțiilor durabile vor rămâne priorități ale ministerului în gestionarea efectelor schimbărilor climatice asupra agriculturii naționale”, a subliniat secretarul de stat.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: