ТАСС/AP/Michel Euler

Cum vor putea călători moldovenii în Franța, începând cu 9 iunie? Noile condiții stabilite de autoritățile franceze

Autoritățile franceze au stabilit noile condiții de intrare în țară a cetățenilor străini, începând cu 9 iunie. Țările au fost clasificate în trei zone: verde, portocalie și roșie, informează portalul Le Figaro.

În zona verde au fost incluse țările din Uniunea Europeană, dar și Coreea de Sud, Australia și Israel.

„Dacă sunt vaccinat și vin dintr-o țară din zona verde, nu mi se va cere un test negativ la COVID-19. Dacă nu sunt vaccinat, mi se va cere un test PCR sau antigen nu mai vechi de 72 de ore”, a declarat Jean-Jacques Bourdin, secretarul de stat pentru turism.

Oficialul a explicat că țările din zona portocalie sunt cele „în care virusul încă circulă, însă situația este ținută sub control”. În această categorie intră majoritatea statelor lumii, printre care și Republica Moldova. Persoanele vaccinate care vin din zona portocalie vor trebui să prezinte un test negativ la COVID-19 efectuat cu cel mult 72 de ore înainte de călătorie sau un test antigen efectuat cu cel mult 48 de ore. Persoanele din zona portocalie care nu sunt vaccinate, nu vor putea intra în Franța dacă nu au un motiv întemeiat, cum ar fi motive familiale, profesionale, etc.

În zona roșie au fost incluse țările „în care virusul circulă destul de activ”. În această categorie se regăsesc țări precum Africa de Sud, Brazilia și India. Persoanele din zona roșie vor putea intra în Franța doar dacă au motive imperioase.

Portalul rfi.ru notează că persoane trebuie să fie imunizate cu un ser aprobat de Agenția Europeană a Medicamentului. Este vorba despre Pfizer-BioNTech, Moderna, AstraZeneca și Johnson & Johnson.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

R. Moldova va avea un centru național de management al crizelor: Parlamentul a dat undă verde proiectului

În Moldova va fi înființat Centrul Național de Management al Crizelor. Parlamentul a votat, în lectura a doua, proiectul de lege privind managementul situațiilor de criză, care stabilește crearea acestui centru. Instituția va coordona toate măsurile de prevenire, pregătire, intervenție și recuperare în situații de criză, la nivel național.

Proiectul de lege, susținut de 60 de deputați și elaborat de un grup de parlamentari PAS, stabilește modul în care autoritățile, instituțiile publice, organizațiile neguvernamentale și operatorii economici vor colabora în gestionarea integrată a crizelor.

Centrul Național de Management al Crizelor va activa sub conducerea Prim-ministrului și va avea rolul de a coordona toate acțiunile în caz de criză. În paralel, va fi creată și Comisia Națională de Management al Crizelor, alcătuită din premier, șeful Centrului, conducători ai operațiunilor, miniștri și alți responsabili, în funcție de tipul crizei.

Legea introduce și alte măsuri noi, printre care crearea registrului național al riscurilor, instituționalizarea Centrelor Operaționale de Coordonare pentru gestionarea crizelor şi a punctelor de contact 24/7. Totodată, documentul prevede elaborarea unui Plan Național de Management al Crizelor, obligatoriu pentru toate instituțiile implicate.

O altă prevedere este regimul stării de alertă, care va permite instituirea unor măsuri restrictive temporare, în condiții de legalitate și proporționalitate, pentru a limita efectele crizelor.

Proiectul de lege va intra în vigoare la 1 septembrie 2025.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: