Cuplul din Florești, învinuit în stânga Nistrului de furtul a doi iepuri, încă caută dreptate: 8 ani de la răpirea victimelor din propria locuință

Asociația Promo-LEX declară că în aceste zile se împlinesc 8 ani de la răpirea și torturarea unui cuplu din Vertiujeni de către milițieni din stânga Nistrului. Victimele continuă să-și caute dreptate, susține Asociația. 

Promo-LEX menționează că în noaptea de 8 spre 9 aprilie 2015, angajați ai „miliției” din stânga Nistrului au răpit din propria locuință un cuplu din s. Vertiujeni, r. Florești (malul drept al Nistrului).

Aceștia au fost târâți noaptea, pe drumul pietruit din sat și au fost transportați cu o luntre în stânga Nistrului la „comisariatul de miliție din or. Camenca”. Acolo victimele au fost bătute cu bestialitate, plasate în izolatorul local de detenție preventivă și învinuite de un presupus furt a doi iepuri”, declară Asociația.

Se menționează că maltratările au durat 3 zile.

La data de 12 aprilie 2015, datorită intervenției autorităților constituționale, cei doi locuitori ai r. Florești au fost eliberați din detenția ilegală. Expertiza medico-legală, efectuată după eliberarea victimelor a stabilit numeroase traumatisme fizice pe corpurile acestora.

În același timp, au fost constatate consecințe psiho-emoționale, ca urmare a presiunilor la care au fost supuse victimele în timpul detenției.

După aproape 5 ani, în ianuarie 2020, autoritățile Republicii Moldova, au reușit să-l rețină pe Andrei Samonii, un fost colaborator al „miliției locale”, cetățean al Republicii Moldova, implicat în abuzurile comise în privința cuplului din s. Vertiujeni, în timp ce acesta încerca să-și perfecteze actele la Agenția Servicii Publice”, declară Promo-LEX.

Pe 5 august 2020, acesta a fost condamnat la 15 ani privațiune de libertate pentru infracțiunile de violare de domiciliu, răpire și acte de tortură. Instanța de judecată a admis integral acțiunea civilă și a dispus încasarea în beneficiul celor două victime a sumei de 20 000 euro cu titlu de prejudiciu moral.

Cu regret, susține Asociația, calvarul victimelor a continuat. Pe 1 septembrie 2020, Promo-LEX a fost sesizat de rudele lui Constantin Mamontov (una dintre cele 2 părți vătămate) cu privire la reținerea acestuia la 31 august 2020, la unul dintre pretinsele posturi de control vamal din regiunea transnistreană.

Mamontov a fost eliberat după 13 zile de detenție ilegală. „Aparent, reținerea și privarea repetată a acestuia de libertate a fost aplicată de către reprezentanții structurilor de facto cu titlu de răzbunare pentru condamnarea la 5 august 2020 a fostului lor coleg”, comunică Asociația.

În octombrie 2022, Curtea de Apel Bălți a decis reducerea pedepsei de la 15 la 6 ani privațiune de libertate, iar Andrei Samonii a fost condamnat doar pentru comiterea infracțiunii de răpire.

Suplimentar, instanța de apel a decis achitarea condamnatului pentru actele de tortură pe motiv că, „fiind colaborator al așa-numitului comisariat de miliție, care nu este recunoscut de autoritățile legale ale RM, nu poate fi subiect al infracțiunii de tortură.”

Referitor la acuzațiile referitoare la comiterea infracțiunii de violare de domiciliu, instanța l-a recunoscut vinovat, dar la liberat de răspundere penală ca urmare a expirării termenului de prescripție. De asemenea, instanța de apel a redus sumele prejudiciului moral de la 20 000 euro – la 20 000 lei.

Promo-LEX a depus recurs împotriva deciziei Curții de Apel Bălți. În prezent, cauza penală se află pe rolul Curții Supreme de Justiție.

Între timp, potrivit Asociației, aflându-se în detenție, Andrei Samonii a inițiat proceduri judiciare paralele în scopul reducerii termenului de detenție.

Astfel, în ianuarie 2023, termenul pedepsei a fost redus cu 519 zile, ca urmare a constatării aflării în detenție în condiții inumane în Penitenciarul nr. 11 Bălți și nr. 2 Lipcani. Soluția a fost menținută prin decizia Curții de Apel Bălți din 3 aprilie 2023. În martie 2023, fiind aplicate prevederile Legii cu privire la amnistie, termenul pedepsei a fost redus cu o treime și anume cu 2 ani

Chiar dacă cauza acestuia se află pe rolul Curții Supreme de Justiție, chiar dacă victimele infracțiunilor nu au fost despăgubite, Andrei Samonii a fost eliberat din detenție. Acesta a fost privat de libertate aproximativ 3 ani și 3 luni”, menționează Asociația.

Promo-LEX susține că eliberarea din detenție înainte de termen a unei persoane condamnată pentru răpire, învinuită de aplicarea torturii, în cumul cu neachitarea despăgubirilor dispuse de instanțele de judecată cu titlu de prejudiciu moral în beneficiul părților vătămate, nu reprezintă o măsură echitabilă, conform principiilor drepturilor omului.

Asociația Promo-LEX îndeamnă repetat autoritățile constituționale „să depună eforturi și diligență maximă pentru a-și executa obligațiile pozitive asumate de a atrage la răspundere persoanele care comit ilegalități indiferent de locul comiterii acestora pe teritoriul Republicii Moldova”.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Conturile bancare ale lui Ceban ar putea fi blocate? Grosu: „Avem mecanism, sunt precedente”

Republica Moldova dispune de cadrul legal necesar pentru a îngheța conturile bancare și a bloca tranzacțiile persoanelor sancționate internațional – a declarat președintele Parlamentului, Igor Grosu, în cadrul emisiunii „La 360 de grade” de la Radio Moldova. Liderul PAS a sugerat că acest mecanism ar putea fi aplicat și în cazul primarului Ion Ceban, declarat indezirabil în România și tot spațiul Schengen pentru cinci ani, pe motive de „securitate națională”.

„Noi avem mecanism – în cazul în care cetățenii noștri sau entitățile juridice din Republica Moldova ajung să fie subiect de sancțiuni a altor state, statul Republica Moldova – și noi am făcut lucrul ăsta, sunt precedente – poate analiza profilul persoanei, informația despre această persoană juridică, persoană fizică și lua decizii în acest sens. Și noi avem cazuri când persoane care au fost sancționate din UE, Canada, Marea Britaniei sau SUA, de exemplu, le-au fost înghețate toate conturile bancare în Republica Moldova, le-au fost înghețate proprietățile, fără a le permite să facă tranzacții cu proprietăți, acțiuni. Deci, noi avem instrumentul ăsta, este un instrument suplimentar, pe care noi l-am aprobat și este aplicabil”, a declarat Igor Grosu.

Președintele Parlamentului a precizat că nu cunoaște ce a stat la baza deciziei statului român de a-l interzice pe primarul Ion Ceban pe teritoriul său în următorii cinci ani: „Nu cunosc, nu am acces la datalii sau informații clasificate ale altor state. Eu am acces numai într-o anumită limită la informațiile statului Republica Moldova”.

Amintim că primarul și liderul MAN, Ion Ceban, s-a ales cu interdicție de intrare pe teritoriul României, pentru o perioadă de 5 ani, pe data de 9 iulie. Măsura este valabilă și în întregul spațiu Schengen. Alături de edilul Chișinăului, încă doi cetățeni ai Republicii Moldova au primit interdicții. Ministra de Externe de la București a declarat că decizia a fost luată din motive de „securitate națională”, după ce autoritățile române au stabilit că între primarul Ion Ceban și reprezentanți ai Kremlinului ar exista „legături complicate”. Ceban a respins public, în repetate rânduri, acuzațiile și a califica decizia drept una politică.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!
Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: