Curg amenzile la Consiliul Audiovizualului: 17 posturi TV, sancționate cu 544 000 lei
Full Article 3 minutes read

Curg amenzile la Consiliul Audiovizualului: 17 posturi TV, sancționate cu 544 000 lei

Șaptesprezece posturi de televiziune au fost sancționate de Consiliul Audiovizualului (CA) vineri, 26 ianuarie, pentru nerespectarea prevederilor ce țin de programele audiovizuale locale. În total, CA anunță că a aplicat 33 de amenzi, în sumă totală de 544 de mii de lei.

CA anunță că controlul desfășurat în privința a 37 de servicii media de televiziune a arătat că 7 posturi TV nu au respectat cota de produs local, 4 – cota de volum transmis în limba română și 7 – cota de produs difuzat în orele de maximă audiență, iar 15 posturi TV nu au avut suficiente programe în primă difuzare. Perioadele supuse monitorizării sunt: 1-7 decembrie 2023 și 12-18 decembrie 2023.

Astfel, posturile TV sancționate de CA sunt: Canal Regional – cu 85.000 lei; 7 TV – 82.000 lei; ProTV Chișinău – 67.000 lei; N4 – 63.000 lei; TVC 21 – 39.000 lei; ATV – 34.000 lei; GLOBAL 24 – 32.000 lei;  NTS – 32.000 lei; Canal 5 – 15.000 lei; MEGA TV – 15.000 lei; Agro TV Moldova – 13.000 lei; Busuioc TV – 12.000 lei; Media TV – 12.000 lei; ALBASAT – 12.000 lei; TV-Drochia – 11.000 lei; WE SPORT TV – 10.000 lei și BAS TV – care a fost sancționat cu 10.000 lei.

„O concluzie este că jumătate din serviciile media monitorizate nu produc suficient conținut local, fabricat în Republica Moldova. Cele mai multe încălcări și cele mai multe sancțiuni sunt la capitolul prima difuzare, urmând să se facă distincția de rigoare dintre „prima difuzare” și „în direct”, or ultimele nu sunt unul și același lucru. La capitolul produs local general, 5 furnizori naționali sunt la a treia treaptă de sancționare. În ce privește produsul local în limba română, 2 furnizori naționali sunt la a doua treaptă de sancționare, iar 3 furnizori – la cea de-a treia treaptă, ceea ce, din nou, mi se pare grăitor. În materie de produs local în orele de maximă audiență, 5 furnizori naționali sunt la cea de-a treia treaptă de sancționare, ceea ce demonstrează că noi nu avem suficient produs autohton local, difuzat în orele de maximă audiență – un indicator alarmant. Mai avem un furnizor de servicii media care nu are nicio secundă în primă difuzare, ceea ce denotă că tot ce pune pe post este în reluare”, a declarat vicepreședinta Consiliului Audiovizualului, Aneta Gonța.

Posturilor TV care au admis încălcarea prevederilor legale aferente programelor audiovizuale locale le-a fost acordat un termen de 45 de zile pentru remedierea deficiențelor constatate.

Totodată, pentru nerespectarea prevederilor art. 24 alin. (2) din CSMA, și anume, neprezentarea înregistrărilor programelor solicitate, posturile One TV, Star TV și TV9 au fost amendate cu câte 5000 de lei fiecare. În privința acestora a fost dispus un nou control, precizează CA.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: