Colaj NM

Cursă de ciclism și festival la Chișinău: cum circulă duminică transportul public 

Primăria Chișinău a anunțat restricții de circulație pentru ziua de 25 mai, în intervalul orar 10:00–15:00, în contextul unei curse de ciclism. Autoritățile au prezentat traseul evenimentului și au precizat că traficul va fi redirecționat pe străzile adiacente. Tot pe 25 mai, în centrul capitalei, are loc un festival. Astfel, autoritățile au anunțat care rute de transport public vor suferi modificări.

Pe 25 mai, în intervalul orar 10:00–15:00, circulația rutieră va fi suspendată parțial pe unele străzi, în contextul cursei de ciclism „Velohora 2025”. Potrivit autorităților, participanții se vor deplasa pe o bandă a carosabilului, iar traficul va fi redirecționat pe străzile adiacente.

Cursa de ciclism va avea următorul traseu:

Tur: str. Ghidighici – Calea Ieșilor – str. Henri Coandă – str. Mitropolit Dosoftei – str. Mihai Viteazul – str. Albișoara (până la sensul giratoriu din bd. Iuri Gagarin);

Retur: str. Albișoara – str. Mihai Viteazul – str. Columna – str. Henri Coandă – Calea Ieșilor – str. Ghidighici, cu finișul în Parcul „La Izvor”.

Traseul troleibuzului nr. 38 și cel al microbuzului nr. 174 vor suferi modificări. Ruta de troleibuz nr. 38 va circula tur-retur pe traseul: str. Ion Creangă – bd. Ștefan cel Mare și Sfânt – bd. Negruzzi – bd. Iuri Gagarin și în continuare pe traseul stabilit. Ruta de microbuz nr. 174 va circula de pe str. Mitropolit Dosoftei pe str. Maria Cebotari – str. Columna și în continuare pe traseul stabilit.

Totodată, până pe 26 mai, ora 05:00, va fi sistată circulația transportului pe bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, pe tronsonul cuprins între str. Mitropolit G. Bănulescu-Bodoni și str. A. Pușkin, în contextul Festivalului Tradițiilor Românești. Evenimentul, desfășurat în Piața Marii Adunări Naționale începând cu 24 mai, se va încheia pe 25 mai la ora 22:00.

Astfel, rutele de troleibuz nr. 1, 5, 8 și 22 sunt redirecționate pe str. București, tur/retur. Ruta nr. 4 spre sectorul Buiucani va circula pe strada București, iar spre sectorul Botanica de pe str. A. Mateevici – str. A. Pușkin – bd. Stefan cel Mare și Sfânt. Ruta nr. 34 spre Centru va circula pe str. București, iar spre com. Trușeni de pe bd. Stefan cel Mare și Sfânt pe str. Vasile Alecsandri, str. București.

Ruta de autobuz nr. 5 va circula tur pe traseul stabilit, iar retur: de pe str. Mitropolit G. Bănulescu-Bodoni pe str. Columna, str. V. Alecsandri, bd. Ștefan cel Mare și Sfânt și în continuare pe traseul stabilit.

Ruta nr. 9 va circula tur de pe bd. Ștefan cel Mare și Sfânt pe str. Mitropolit G. Bănulescu-Bodoni, str. M. Kogălniceanu, str. Al. Pușkin, bd. Ștefan cel Mare și Sfânt și în continuare pe traseul stabilit, iar retur: de pe bd. Ștefan cel Mare și Sfânt pe str. A. Pușkin, str. Alexandru cel Bun, str. Mitropolit G. Bănulescu-Bodoni, bd. Ștefan cel Mare și Sfânt și în continuare pe traseul stabilit.

Ruta nr. 11 va circula tur/retur de pe bd. Ștefan cel Mare și Sfânt pe str. A. Pușkin, str. Alexandru cel Bun, str. Mitropolit G. Bănulescu-Bodoni, bd. Ștefan cel Mare și Sfânt și în continuare pe traseul stabilit.

Ruta nr. 26 va circula tur de pe bd. Ștefan cel Mare și Sfânt pe str. G. Bănulescu-Bodoni pe str. M. Kogălniceanu, str. A. Pușkin și în continuare pe traseul stabilit, iar retur pe traseul stabilit.

Ruta nr. 46 va circula tur de pe bd. Ștefan cel Mare și Sfânt pe str. A. Pușkin, str. Alexandru cel Bun, str. Mitropolit G. Bănulescu-Bodoni, bd. Ștefan cel Mare și Sfânt și în continuare pe traseul stabilit, iar retur: de pe bd. Ștefan cel Mare și Sfânt pe str. Mitropolit G. Bănulescu-Bodoni, str. M. Kogălniceanu, str. A. Pușkin, bd. Ștefan cel Mare și Sfânt și în continuare pe traseul stabilit.

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

РБК

Putin a semnat un decret pentru combaterea cuvintelor străine: „Amenințare la adresa limbii ruse”

Președintele Federației Ruse, Vladimir Putin, a semnat un decret privind aprobarea principiilor politicii lingvistice de stat. În document, utilizarea cuvintelor împrumutate din alte limbi este indicată drept una dintre amenințările la adresa limbii ruse, care susține „comunitatea cultural-civilizațională unitară a Lumii Ruse”, potrivit The Moscow Times.

În special, decretul menționează ca risc „utilizarea nejustificată în comunicarea oficială a cuvintelor străine care au echivalente uzuale în limba rusă, precum și a termenilor străini care nu apar în dicționarele normative”. Autoritățile intenționează astfel să reducă folosirea cuvintelor din alte limbi în discursul oficial.

În cadrul acestei politici lingvistice, Kremlinul plănuiește să promoveze limba rusă, pe care o cataloghează „o comoară națională a Rusiei și o bază a statalității ruse”, ca mijloc de comunicare între etnii în spațiul post-sovietic și să-i crească popularitatea în străinătate.

Totodată, documentul prevede crearea unei serii unificate de manuale școlare pentru limbile popoarelor Rusiei și o metodologie unificată de predare. În tastatura chirilică va fi alocat un spațiu special pentru literele limbilor naționale.

În iunie, Duma de Stat a adoptat o lege care restricționează folosirea cuvintelor străine în spațiul public, un pas descris drept „protecția limbii ruse de excesul de împrumuturi”. Legea impune limite în utilizarea cuvintelor străine pe afișe, etichete, reclame și în denumirile complexelor rezidențiale.

Tot în iunie, Putin a cerut renunțarea „consecventă la împrumuturile vulgare și mecanice din alte limbi, care nu îmbogățesc, ci murdăresc și denaturează limba rusă”. El a subliniat necesitatea folosirii alfabetului chirilic în spațiul public, în locul unui „amestec” de litere latine și alte simboluri.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: