Curtea Constituțională, în continuare fără al șaselea judecător. CSM a anunțat un nou concurs
Full Article 2 minutes read

Curtea Constituțională, în continuare fără al șaselea judecător. CSM a anunțat un nou concurs

Plenul Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) a anunțat concurs pentru desemnarea unui judecător la Curtea Constituțională (CC). Candidaţii pot depune dosarele de participare până pe 12 august. Funcția a devenit vacantă după decesul magistratul Eduard Ababii, la sfârșitul lunii ianuarie.

Pe 15 iunie, concursul pentru funcția de judecător al CC a fost anulat, din motiv că niciun candidat nu a întrunit condițiile necesare. În luna martie curent, pentru concursul privind suplinirea funcției de judecător la Curtea Constituțională s-au înscris 16 candidați, inclusiv socialistul Vasile Bolea. Acesta a fost, însă, exclus din competiție.

Candidatul la funcția de judecător al CC trebuie să întrunească cumulativ următoarele condiţii:

  • deţine cetăţenia Republicii Moldova;
  • are domiciliul în ţară;
  • are pregătire juridică superioară;
  • are înaltă competenţă profesională;
  • are vechime de cel puţin 15 ani în activitatea juridică, în învățământul juridic superior sau în activitatea ştiinţifică;
  • nu a atins vârsta de 70 de ani;
  • nu are interdicţia de a ocupa o funcţie publică sau de demnitate publică.

Precizăm că una dintre funcțiile de judecători ai Curții Constituționale a devenit vacantă după ce magistratul Eduard Ababii a decedat, 27 ianuarie, la vârsta de 52 de ani.

Curtea Constituțională are șase judecători, numiți pentru un mandat de șase ani. Doi judecători sunt numiți de Parlament, doi de Guvern și doi de Consiliul Superior al Magistratului.

În prezent, din componența Curții Constituționale fac parte Domnica Manole (președinte), Liuba Șova, Serghei Țurcan, Nicolae Roșca și Vladimir Țurcan.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: