Curtea de Apel a respins sesizarea „Șansă” privind excluderea din cursa electorală a candidaților din 9 localități
Full Article 3 minutes read

Curtea de Apel a respins sesizarea „Șansă” privind excluderea din cursa electorală a candidaților din 9 localități

Curtea de Apel Chișinău a declarat inadmisibilă contestația depusă de Partidul Politic „Șansă”, afiliat fugarului Ilan Șor, privind anularea înregistrării în cursa electorală pentru alegerile din 5 noiembrie a candidaților „Șansă” din nouă localități. Anunțul a fost făcut de vicepreședintele autorității electorale, Pavel Postică, în timpul ședinței CEC din 2 noiembrie.

„Curtea de Apel Chișinău a declarat inadmisibilă  contestația Partidului Politic Șansă vizavi de hotărârea CEC în ceea ce privește anularea înregistrării celor nouă candidați în cele nouă localități în care CEC a constatat încălcări și a solicitat consiliilor electorale de circumscripție să anuleze înregistrarea” – a declarat Pavel Postică.

De menționat în acest context că membrii CEC urmau să examineze în ședința de astăzi noi sesizări depuse de Serviciul de Informații ș Securitate (SIS) și Inspectoratul General al Poliției (IGP) în privința „Șansă”. Subiectul a fost exclus de pe agendă, la propunerea lui Pavel Postică. Potrivit lui, cu puțin timp înainte de începerea ședinței, în adresa CEC au parvenit două sesizări noi, „care necesită timp pentru a fi examinate”. Propunerea a fost susținută în unanimitate.

Amintim că luni, 30 octombrie, cu doar șase zile înainte de alegerile generale locale, care urmează să se desfășoare în Moldova pe 5 noiembrie, CEC a constatat că reprezentanți ai Partidului „Șansă” din nouă localități au încălcat prevederile legislației electorale, inclusiv sub aspectul modului de finanțare a campaniei electorale, corupere a alegătorilor și folosirea unor fonduri financiare și materiale nedeclarate.

Așadar, prin hotărârea sa, CEC a obligat 9 consilii electorale de circumscripție, să examineze anularea înregistrării candidaților desemnați la funcția de primar și consilier din partea Partidului Politic „Șansă”, până în ziua de 1 noiembrie 2023, ora 16:00, în următoarele localități: satul Tîrșiței, raionul Telenești; comuna Țareuca, raionul Rezina; satul Ișcălău, raionul Fălești; satul Dobrogea Veche, raionul Sîngerei; satul Merenii Noi, raionul Anenii Noi; satul Alexanderfeld, raionul Cahul; satul Pitușca, raionul Călărași; comuna Răculești, raionul Criuleni; satul Joltai, UTA Găgăuzia.

În ședința din 1 noiembrie, vicepreședintele CEC, Pavel Postică, a declarat că doar opt din cele nouă consilii electorale de circumscripție vizate au respectat decizia CEC.  Comisia electorală teritorială din satul Alexanderfeld, raionul Cahul, a refuzat să îl excludă din cursa electorală pe Eugen Țurcan, candidat la funcția de primar din partea partidului „Șansa”. Autoritatea susține că CEC nu ar fi prezentat dovezi de încălcare a legii din partea acestuia și a echipei de consilieri alături de care candidează. Detalii – AICI.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: