O nouă lovitură pentru Șor? Mai mulți candidați „Șansă” la funcțiile de primari și consilieri locali riscă să fie excluși din campania electorală
Full Article 4 minutes read

O nouă lovitură pentru Șor? Mai mulți candidați „Șansă” la funcțiile de primari și consilieri locali riscă să fie excluși din campania electorală

Mai mulți candidați ai Partidului „Șansă” la funcția de primari și consilieri locali ar putea fi excluși din cursa electorală pentru alegerile din 5 noiembrie, la cererea Serviciului Informații și Securitate (SIS). Se întâmplă după ce Comisia Electorală Centrală (CEC) a constatat, pe 30 octombrie, că candidați ai formațiunii politice, afiliate și susținute de oligarhul fugar Ilan Șor, din Telenești, Rezina, Florești, Sângerei, Anenii Noi, Cahul, Călărași, Criuleni și Găgăuzia ar fi folosit surse ilegale de finanțare din partea „grupului criminal Șor”, încălcând, astfel, legea electorală.

Comisia a constatat încălcarea de către reprezentanții Partidului Politic „Șansă” a prevederilor legislației electorale sub aspectul modului de finanțare a campaniei electorale, corupere a alegătorilor prin oferirea și promisiunea de oferire alegătorilor a unor foloase din alte acțiuni de binefacere în scopul determinării acestora de a a-și exercita drepturile electorale, utilizarea în campania electorală a mijloacelor financiare, altele decât din contul cu mențiunea „Fond electoral”, depășirea plafonului fondului electoral și folosirea fondurilor financiare și materiale nedeclarate.

Prin hotărârea sa, CEC obligă așadar consiliile de circumscripție electorală din raioanele menționate să adopte o decizie privind excluderea candidaților „Șansă” la funcția de primari și consilieri până pe data de 1 noiembrie, ora 16:00.

Hotărârea a fost adoptată cu votul a șase membri CEC, din cei 7 prezenți la ședință. Postolachi Vasile s-a abținut de la vot.

Membrul CEC, Pavel Postică, a declarat că CEC a recepționat în cadrul ședinței de astăzi zeci de sesizări, în care organele competente raportează încălcări ale formațiunii politice conduse de Alexei Lungu. „Am reușit să procesăm o parte din ele. Vom examina în continuare fiecare caz și situație în parte și vom veni cu soluții pe fiecare caz în parte, în zilele care urmează” – a precizat Postică după votul CEC.

De menționat că liderul Partidului „Șansă”, Alexei Lungu, a acuzat guvernarea că ar exercita presiuni asupra organelor de drept, în mod special asupra membrilor CEC, pentru a scoate candidații formațiunii politice la scrutinul din 5 noiembrie din cursa electorală. Solicitată de NM, purtătoarea de cuvânt a PAS, Adriana Vlas, a catalogat declarațiile lui Lungu drept „aberații” și a declarat că partidul de guvernământ așteaptă finalitate pe dosarele în care partidul afiliat lui Șor, pe care acesta îl susține deschis, să fie finalizate.

Între timp, liderul „Șansă”, Alexei Lungu, care candidează la șefia Primăriei Orhei, precum și candidata formațiunii la șefia Primăriei Bălți, Victoria Șapa, au anunțat că vor susține un briefing, la ora 19:00, în fața CEC.

Cum a apărut Partidul „Șansă”

După declararea neconstituționalității Partidului Șor, în locul său a apărut o altă formațiune politică, cu același nume – Blocul Ș.O.R., format din două partide necunoscute până atunci: Partidul Moldovenesc „Ai Noștri” și Partidul Politic „Forța de Alternativă și de Salvare a Moldovei”. Anunțul despre crearea blocului a fost făcut de Ilan Șor, fostul lider al Partidului Șor.

Între timp, partidul „Ai noștri” a fost redenumit în Partidul Politic „ȘANSĂ”, iar în mai puțin de două săptămâni, la cârma partidului s-au succedat doi lideri. După câteva zile în care președintă a partidului a fost o oarecare Olga Ursatîi, noul președinte al partidului „ȘANSĂ” a devenit jurnalistul Alexei Lungu.

Recent, Partidul „Șansă” a anunțat că își unește oficial forțele cu echipa politicianului fugar Ilan Șor. Ulterior, Șor a anunțat public că o va susține pe Victoria Șapa la alegerile din 5 noiembrie, după ce autoritățile au modificat Codul Electoral, așa încât foști membri ai echipei sale, inclusiv Marina Tauber, să nu poată candida în următorii cinci ani. Detalii – AICI.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!
, alegeri locale, locale 2023

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: