DOC Ordinul CEC, sfidat de un consiliu electoral de circumscripție. De ce a refuzat să-i scoată din cursă pe candidații „Șansă”
Full Article 4 minutes read

DOC Ordinul CEC, sfidat de un consiliu electoral de circumscripție. De ce a refuzat să-i scoată din cursă pe candidații „Șansă”

Doar opt din cele nouă consilii electorale de circumscripție, care au fost obligate prin decizia Comisiei Electorale Centrale (CEC) să examineze suspendarea din cursa electorală a primarilor și a consilierilor locali din partea Partidului „Șansă” – afiliat fugarului Ilan Șor – s-au conformat cererii autorității electorale centrale. Comisia electorală teritorială din satul Alexanderfeld, raionul Cahul, a refuzat să îl excludă din cursa electorală pe Eugen Țurcan, candidat la funcția de primar din partea partidului „Șansa”. Autoritatea susține că CEC nu ar fi prezentat dovezi de încălcare a legii din partea acestuia și a echipei de consilieri alături de care candidează.

Luni, 30 octombrie, cu doar șase zile înainte de alegerile generale locale, care urmează să se desfășoare în Moldova pe 5 noiembrie, CEC a constatat că reprezentanți ai Partidului „Șansă” din nouă localități au încălcat prevederile legislației electorale, inclusiv sub aspectul modului de finanțare a campaniei electorale, corupere a alegătorilor și folosirea unor fonduri financiare și materiale nedeclarate.

Așadar, prin hotărârea sa, CEC a obligat 9 consilii electorale de circumscripție, să examineze anularea înregistrării candidaților desemnați la funcția de primar și consilier din partea Partidului Politic „Șansă”, până în ziua de 1 noiembrie 2023, ora 16:00, în următoarele localități: satul Tîrșiței, raionul Telenești; comuna Țareuca, raionul Rezina; satul Ișcălău, raionul Fălești; satul Dobrogea Veche, raionul Sîngerei; satul Merenii Noi, raionul Anenii Noi; satul Alexanderfeld, raionul Cahul; satul Pitușca, raionul Călărași; comuna Răculești, raionul Criuleni; satul Joltai, UTA Găgăuzia.

În ședința din 1 noiembrie, vicepreședintele CEC, Pavel Postică, a declarat că doar opt din cele nouă consilii electorale de circumscripție vizate au respectat decizia CEC.

„Opt consilii electorale de circumscripție electorale de circumscripție au executat hotărârea CEC și au anulat înregistrarea candidaților. Într-un sigur caz, consiliul nu a executat hotărârea CEC și a respins solicitarea comisiei de anulare a înregistrării. Cert este că CEC, în limita competențelor pe care le are la dispoziție și în baza sesizărilor, a încercat să restabilească acel echilibru care este necesar în procesul electoral în ceea ce privește corectitudinea alegerilor în aceste circumscripții electorale. Respectiv, toate persoanele care se simt cumva limitate de această hotărâre, o pot contesta în instanța de judecată” – a explicat Postica, fără să precizeze, însă, despre ce consiliu este vorba.

Mai târziu, liderul Partidului „Șansă”, Alexei Lungu, care a criticat decizia CEC din 30 octombrie, a declarat că nu s-a conformat deciziei CEC comisia electorală teritorială din satul Alexanderfeld, raionul Cahul.

„Comisia Electorală nu poate lua decizia de excludere la funcția de primar al satului Alexanderfeld, Țurcan Evgheni, și candidații la funcția de consilier din partea Partidului „Șansă”, deoarece nu este indicat sau anexat la prezenta hotărâre actul de constatare definitivă, probe ce ar confirma că candidatul la funcția de primar Țurcan Evgheni ar fi comis careva încălcări de ordin electoral” – se arată în decizia autorității, făcute publică de Lungu.

DOC Ordinul CEC, sfidat de un consiliu electoral de circumscripție. De ce a refuzat să-i scoată din cursă pe candidații „Șansă”

Alexei Lungu/Facebook

DOC Ordinul CEC, sfidat de un consiliu electoral de circumscripție. De ce a refuzat să-i scoată din cursă pe candidații „Șansă”

Alexei Lungu/Facebook

„Nu toate comisiile electorale sunt dispuse să cedeze presiunii guvernanților. Există funcționari publici care respectă cu fermitate litera legii. (…) Reiterăm – noi nu am încălcat nimic. Avem sprijinul oamenilor. Adevărul este de partea noastră. Este timpul ca toată lumea să realizeze acest lucru”  – a declarat, în reacție, Lungu.

De menționat că CEC se întrunește în ședință, din nou, pe 2 noiembrie. Pe ordinea de zi figurează doar 2 subiecte. Primul subiect vizează sesizările Serviciului de Informații și Securitate, Inspectoratelor de Poliție Glodeni și Orhei și Direcției de Poliție Chișinău a Inspectoratului General al Poliției. Deși CEC nu precizează pe numele cărui partid sau concurent înscris în cursă au fost depuse sesizările, reamintim că, pe 30 octombrie, Pavel Postică a declarat că CEC a primit „zeci” de sesizări privind presupuse nereguli admise de reprezentanții „Șansă” în campania electorală, pe care autoritatea ar urma să se pronunțe individual.

***

Amintim că Republica Moldova va organiza alegeri locale generale pe 5 noiembrie 2023. În cadrul scrutinului, vor fi aleși 898 de primari și 11 058 de consilieri locali, dintre care 9 972 sătești (comunali), orășenești și 1 086 raionali/municipali. Potrivit informației publicate de Comisia Electorală Centrală, pentru funcția de primar al Chișinăului s-au înscris în cursa electorală 28 de pretendenți.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: