Curtea de Apel, obligată să examineze, din nou, plângerea Congresului Civic privind excluderea AUR din cursa electorală
Full Article 2 minutes read

Curtea de Apel, obligată să examineze, din nou, plângerea Congresului Civic privind excluderea AUR din cursa electorală

Curtea Supremă de Justiție (CSJ) a decis că magistrații Curții de Apel trebuie să reexamineze sesizarea depusă de Congresul Civic, privind excluderea din cursa electorală a formațiunii Alianța pentru Unirea Românilor (AUR Moldova). Instanța a stabilit că, în cadrul examinării anterioare, au fost admise încălcări procedurale.

Avocata concurentului electoral „Congresul Civic” Alina Palii susține că judecătorii de la Curtea de Apel ar fi încercat să mușamalizeze cazul.

„Prin decizia sa, CSJ a recunoscut că Congresul Civic are dreptate, și respectiv, încălcările admise de Curtea de Apel, care practic, în mod demonstrativ, a încercat să mușamalizeze acest dosar”, a declarat apărătoarea și a precizat că magistrații Curții de Apel au încălcat, inclusiv, termenii de înștiințare a reclamanților, lucru care ar fi fost în avantajul unioniștilor.

Potrivit acesteia, prin decizia Curții de Apel, concurentul electoral AUR a avut posibilitatea să își continue campania electorală „răspândind idei xenofobe”. În continuare, judecătorii Curții de Apel vor trebui să reexamineze solicitarea Congresului Civic privind exlucderea AUR din cursa electorală.

***

Pe 7 iunie, Congresul Civic a solicitat excluderea AUR din cursa electorală. Printre motivele invocate se numără faptul că, în lista candidaților propuși la funcția de deputat, figurează doi lideri ai altor partide – ceea ce înseamnă că AUR ar fi trebuit să depună documentele de înregistrare la Comisia Electorală Centrală în calitate de bloc electoral (pentru blocurile electorale, pragul de accedere în parlament este mai înalt). De asemenea, Congresul Civic susține că AUR ar fi susținut, pe ascuns, de către Partidul Socialiștilor.

Amintim că, pe 8 iunie, Curtea de Apel a respins solicitarea privind eliminarea din cursa electorală a AUR. În decizia Curții se arată că „Valeriu Munteanu şi Dorin Chirtoacă, candidaţii de la poziţiile nr. 3 şi 4 din lista partidului înregistrat prin hotărârea contestată, la care se referă reclamantul, au prezentat acte doveditoare care confirmă încetarea calităţii de membru al unui alt partid şi aderarea acestora la Partidului Politic Alianţa pentru Unirea Românilor”.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: