În Republica Moldova ar fi fost introduse circa 7000 de doze de vaccin cu termenul de valabilitate expirat. Într-un raport al Curții de Conturi, prezentat pe 16 decembrie, se menționează că responsabilii de acest domeniu nu au putut prezenta probe contrarii. În opinia Curții de Conturi, acest lucru este cauzat de managementul defectuos, insuficiența controalelor cheie. De altă parte, responsabilii de la Ministerul Sănătății spun că necesitatea de vaccinare era stringentă.
Echipa de audit a evaluat peste 277 mii informații despre vaccinare, introduse în alte perioade decât cele reale. Drept urmare, potrivit Curții de Conturi, asupra a peste 7000 de vaccinări există suspiciuni privind veridicitatea certificatelor de vaccinare emise de către instituțiile implicate în proces.
Totodată, până la 15 noiembrie, potrivit auditorilor, „s-au pierdut” 11 mii doze de vaccinuri, în valoare de 1,6 mln lei. Asta după ce termenul de valabilitate a acestora a expirat. De asemenea, din cauza nefolosirii întregului flacon de vaccin, s-au constat pierderi de 80-90% din preparate.
La ședință a participat și secretarul de stat al Ministerului Sănătății, Svetlana Nicolaescu.
„Cele 11.600 de doze care au fost menționate ca și doze expirate, de fapt constituie, factorul de pierdere. Dozele deschise, dar neutilizate. Dacă raportăm această cantitate la numărul total de vaccinuri administrate, factorul de pierdere este de 0,18 %. Este o cifră infimă. Ghidurile OMS acceptă un factor de pierdere de la 0,20 pană la 0.40 %”, a precizat Svetlana Nicolaescu, secretar de stat la Ministerul Sănătății.
„Din start am planificat un anumit număr de vaccinuri necesar pentru a acoperi cu vaccinare toată populația RM inclusiv malul stâng. Fiind un proces complex de pregătire a campaniei de imunizare, Ministerul Sănătății împreună cu OMS a asigurat toate condițiile necesare pentru a efectua vaccinarea anti-Covid 19, pregătind toate condițiile. Cu asigurarea lanțului rece, cu condiții de păstrare, prin crearea de puncte de vaccinare, instruirea medicilor de familie. Am avut toate condițiile necesare și am planificat ritmul pe cel care ni-l dorim. Din păcate nu am avut acel grad de acceptanță de vaccinare pe care-l lam estimat. În momentul acceptării unui lot se făceau estimările la modul ideal. Calculele noastre estimative ne spuneau ca noi aveam nevoie de vaccin, iar tara noastră a acceptat vaccinuri cu teme de valabilitate mai mic”, a spus Tatiana Zatîc, reprezentanta ANSP.
Cadrul legal prevede că introducerea în țara a vaccinurilor nu trebuie să aibă un termen de valabilitate mai mic decât 6 luni. Cu toate acestea, potrivit Curții de Conturi, unele seruri aveau un termen de valabilitate de la 4 până la 7 luni în momentul în care au ajuns în Republica Moldova. În acest context, Svetlana Nicolaescu a menționat că Ministerul Sănătății pregătește un proiect de modificare a legii.