dw.com

Curtea de Conturi: În Moldova ar fi ajuns 7000 de doze de vaccin anti-Covid cu termenul de valabilitate expirat

În Republica Moldova ar fi fost introduse circa 7000 de doze de vaccin cu termenul de valabilitate expirat. Într-un raport al Curții de Conturi, prezentat pe 16 decembrie, se menționează că responsabilii de acest domeniu nu au putut prezenta probe contrarii. În opinia Curții de Conturi, acest lucru este cauzat de managementul defectuos, insuficiența controalelor cheie. De altă parte, responsabilii de la Ministerul Sănătății spun că necesitatea de vaccinare era stringentă. 

 

Echipa de audit a evaluat peste 277 mii informații despre vaccinare, introduse în alte perioade decât cele reale. Drept urmare, potrivit Curții de Conturi, asupra a peste 7000 de vaccinări există suspiciuni privind veridicitatea certificatelor de vaccinare emise de către instituțiile implicate în proces.

Totodată, până la 15 noiembrie, potrivit auditorilor, „s-au pierdut” 11 mii doze de vaccinuri, în valoare de 1,6 mln lei. Asta după ce termenul de valabilitate a acestora a expirat. De asemenea, din cauza nefolosirii întregului flacon de vaccin, s-au constat pierderi de 80-90% din preparate.

La ședință a participat și secretarul de stat al Ministerului Sănătății, Svetlana Nicolaescu.

„Cele 11.600 de doze care au fost menționate ca și doze expirate, de fapt constituie, factorul de pierdere. Dozele deschise, dar neutilizate.  Dacă raportăm această cantitate la numărul total de vaccinuri administrate, factorul de pierdere este de 0,18 %. Este o cifră infimă. Ghidurile OMS acceptă un factor de pierdere de la 0,20 pană la 0.40 %”, a precizat Svetlana Nicolaescu, secretar de stat la Ministerul Sănătății.

„Din start am planificat un anumit număr de vaccinuri necesar pentru a acoperi cu vaccinare toată populația RM inclusiv malul stâng. Fiind un proces complex de pregătire a campaniei de imunizare, Ministerul Sănătății împreună cu OMS a asigurat toate condițiile necesare pentru a efectua vaccinarea anti-Covid 19, pregătind toate condițiile. Cu asigurarea lanțului rece, cu condiții de păstrare, prin crearea de puncte de vaccinare, instruirea medicilor de familie. Am avut toate condițiile necesare și am planificat ritmul pe cel care ni-l dorim. Din păcate nu am avut acel grad de acceptanță de vaccinare pe care-l lam estimat. În momentul acceptării unui lot se făceau estimările la modul ideal. Calculele noastre estimative ne spuneau ca noi aveam nevoie de vaccin, iar tara noastră a acceptat vaccinuri cu teme de valabilitate mai mic”, a spus Tatiana Zatîc, reprezentanta ANSP.

Cadrul legal prevede că introducerea în țara a vaccinurilor nu trebuie să aibă un termen de valabilitate mai mic decât 6 luni. Cu toate acestea, potrivit Curții de Conturi, unele seruri aveau un termen de valabilitate de la 4 până la 7 luni în momentul în care au ajuns în Republica Moldova. În acest context, Svetlana Nicolaescu a menționat că Ministerul Sănătății pregătește un proiect de modificare a legii.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Facebook/Maia Sandu

Victimele deportărilor regimului sovietic din Basarabia, comemorate la Chișinău. Mesajul Maiei Sandu

La Chișinău a avut loc pe 6 iulie un miting în memoria victimelor deportărilor regimului sovietic de pe teritoriul Basarabiei. La eveniment au participat mai mulți oficiali, inclusiv președinta Maia Sandu. Șefa statului a subliniat că supraviețuitorii „și-au păstrat” identitatea și valorile, în pofida acțiunilor represive ale regimului sovietic.

Miting-ul de comemorare a avut loc la Monumentul din Aleea Gării, ridicat ridicat în memoria victimelor deportărilor regimului comunist. Zeci de oameni au participat la eveniment: șefa statului, președintele Parlamentului, ministrul Culturii, funcționari publici și simpli cetățeni.

Miting-ul a debutat cu o slujbă de pomenire, oficiată de un sobor de preoți, apoi a urmat un moment artistic, monologuri și discursuri. Printre speakeri s-a numărat președinta țării, Maia Sandu.

În noaptea de 5 spre 6 iulie 1949, zeci de mii de oameni au fost ridicați din casele lor și deportați în Siberia. Oameni de nădejde, care își trăiau viața în muncă cinstită și credință, care își vorbeau limba și păstrau tradițiile cu mândrie. Oameni a căror verticalitate a fost considerată o amenințare de regimul sovietic. În condiții inumane – foamete, frig, muncă silnică – oamenii noștri au fost nevoiți să supraviețuiască departe de casă. Și totuși, chiar și în exil, și-au păstrat identitatea și valorile. (…) Cei deportați nu au cerut niciodată răzbunare. Dar au cerut adevăr. Și e datoria noastră să le oferim acest adevăr – prin recunoaștere, prin educație, prin păstrarea vie a amintirii lor”, a declarat șefa statului.

La finalul evenimentului, participanții au depus flori la monument.

Amintim că, în ajun, în Piața Marii Adunări Naționale a fost inaugurată expoziția de vagoane „Teroarea sovietică în RSS Moldovenească. Amploare, victime și făptași”, consacrată deportărilor regimului sovietic. Expoziția, care este organizată de Guvern, se află la a treia ediție consecutivă.

De asemenea, pe 6 iulie, la ora 20:30, va avea loc o acțiune de comemorare cu lumânări, alături de actorii Teatrului Național „Mihai Eminescu”. Anterior, Guvernul a invitat cetățenii la momentul comemorativ. Totodată, pe 13, 20 și 25 iulie vor avea loc proiecții de filme și spectacole dedicate acestei tragedii.

***

Pe teritoriul Basarabiei, în timpul ocupației sovietice, au avut loc trei valuri de deportări staliniste. Primul a avut loc în noaptea de 12 spre 13 iunie 1941, când peste 24 000 de persoane au fost deportate în Siberia. Al doilea val, denumit Operațiunea „Sud”, a avut loc în noaptea de 5 spre 6 iulie 1949, când peste 35 000 de cetățeni au fost trimiși în Siberia. Al treilea val de represiuni ale lui Stalin – Operațiunea „Nord” – a avut loc în noaptea de 31 martie spre 1 aprilie 1951. Peste 2 600 de persoane au fost trimise în Siberia.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: