Țările UE trebuie să recunoască o schimbare de gen obținută în alt stat membru. Decizia CJUE
Full Article 2 minutes read

Țările UE trebuie să recunoască o schimbare de gen obținută în alt stat membru. Decizia CJUE

Curtea de Justiție a Uniunii Europe (CJUE) a obligat toate țările-membre ale UE să recunoască schimbarea prenumelui și identității de gen în documentele emise în alte state ale blocului comunitar. Refuzul de a înscrie aceste modificări în acte contravine dreptului UE. O decizie care prevede aceste lucruri a fost pronunțată în data de 4 octombrie, scrie Radio Svoboda. 

Precizăm că decizia CJUE vine urmare a cazului lui Arian Mirzarafie-Ahi, bărbat transexual – cetățean al României și Marii Britanii. Acesta a făcut tranziția de gen în Marea Britanie în 2017, atunci când țara era încă membră a Uniunii Europene. Trei ani mai târziu, în 2020, el a obținut recunoaștere legală a identității sale de gen masculine în documentele britanice, iar ulterior a solicitat ca în actul său de naștere românesc să fie înscrise mențiunile referitoare la schimbarea prenumelui, genului și codului său numeric personal pentru ca acestea să corespundă sexului masculin, însă a primit refuz.

Arian Mirzarafie-Ahi a inițiat o cauză într-o instanță de la București, care a cerut opinia CJUE pe marginea acesteia.

Curtea de Justiție a UE a hotărât că refuzul de a înscrie în actul de naştere al unui cetăţean schimbarea prenumelor şi a identităţii de gen obţinute într-un alt stat membru contravine dreptului UE. În hotărârea judecătorească, care este obligatorie, se menționează, de asemenea, că, potrivit jurisprudenței CtEDO, statele UE trebuie să prevadă o procedură clară și previzibilă de recunoaștere juridică a identității de gen care să permită schimbarea sexului.

Arian Mirzarafie-Ahi, a numit decizia CJUE o victorie pe care a „așteptat-o atât de mulți ani”. Asociția Accept, care apără drepturile comunității LGBT+ în România, a declarat că această hotărâre judecătorească va face viața mai ușoară pentru multe persoane transgender din România și din alte țări europene.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: