Premierul Natalia Gavrilița a reacționat la acuzația ONG-urilor precum că autoritățile au încălcat drepturile protestatarilor din centrul capitalei. Oficialul spune că polițiștii au intervenit în conformitate cu legea, aceasta după ce „s-a încercat escaladarea lucrurilor”.
În cadrul emisiunii „Secretele Puterii” de la Jurnal TV, premierul a fost întrebat dacă crede că poliția „a intervenit prea dur la evacuarea oamenilor”. La fel, oficialul a fost solicitată să comenteze acuzația ONG-urilor care au menționat că autoritățile au încălcat dreptul la întruniri.
„Deci, în primul rând s-a acționat în conformitate cu legea și în mod profesionist. Vreau să reamintesc un pic datele problemei. Au fost anumite decizii ale CSE, care sunt reglementări în vigoare în această situație de urgență care spun că există anumite limite pentru blocarea carosabilului. Acum, protestatarii care aveau aceste corturi pe partea pietonală au început singuri să le pună pe carosabil, deci era foarte clar că este un gest de sfidare”, a precizat Gavrilița.
Mai mult ca atât, a spus premierul, în aceste corturi s-au găsit inclusiv materiale pirotehnice care sunt interzise în cazul manifestărilor în masă.
„Deci, s-a încercat cumva escaladarea lucrurilor și poliția a acționat în consecință. Acum trebuie să ne dăm seama, dacă cineva vine să-ți dărâme casa, nu acționezi cu praștia. Deci, avem anumite reguli care au fost aplicate de Ministerul de Interne”, a menționat oficialul.
Totodată, Gavrilița a ținut să precizeze că „dreptul la proteste este respectat”.
„Chiar dacă avem pârghii să interzicem protestele și orice acțiuni în masă, pentru că suntem în situație de urgență, iar pentru că nu suntem ca regimurile anterioare noi am insistat să limităm drepturile doar acolo unde este strict necesar pentru a menține ordinea și securitatea publică. Acest protest nu este sistat. S-a intervenit pe încălcările care au fost în acea zi și protestatarii s-au dispersat”, a conchis Gavrilița.
***
Amintim că pe 16 octombrie, în capitală a avut loc o nouă manifestație a Partidului ȘOR. Protestatarii au instalat noi corturi la intersecţia str. Mitropolit Bănulescu-Bodoni cu Ștefan cel Mare și Sfânt. Ulterior, polițiștii au ridicat corturile instalate de protestatari, precum și pe cele instalate anterior în fața Președinției și Parlamentului.
Într-o declarație, Poliția a menționat că „organizatorii protestului au încălcat intenționat cerințele stabilite anterior în cadrul ședinței comune dintre ei, Primăria mun.Chișinău și Poliție”. Arme, produse pirotehnice sau răngi metalice – sunt printre obiectele confiscate de oamenii legii din corturile simpatizanților Partidului „ȘOR”. Într-un comunicat emis, Poliția a anunțat că a ridicat corturile lui Șor, pentru a preveni unele situații care „ar fi afectat ordinea și siguranța publică”.
Precizăm că anterior, CSE a luat decizia să fie interzise în zilele lucrătoare desfășurarea întrunirilor cu blocarea benzilor de circulație, a arterelor de transport sau a căilor de acces și evacuare către instituțiile publice. În zilele de odihnă, aceste întruniri vor putea fi desfășurate pe o perioadă de cel mult patru ore. Ulterior, ministra Afacerilor Interne Ana Revenco a promis intervenții „prompte” și „hotărâte” în cazul în care protestatarii nu vor respecta decizia CSE. „Securitatea nu poate fi negociată”, a precizat ministra.
Pe 17 octombrie, președinta Maia Sandu a comentat acțiunile de evacuare a corturilor. „Din câte s-a văzut organizatorii acestor proteste nu au asigurat desfășurarea protestului în cadrul legal, inclusiv au fost descoperite obiecte interzise desfășurării unui protest pașnic”, a declarat Sandu. Totodată, șefa statului a mulțumit forțelor de ordine „pentru că au intervenit într-o formă calmă și au asigurat ordinea publică”.
Amnesty International Moldova, Centrul de Politici și Reforme, Asociația Promo-LEX și Ambasada Drepturilor Omului (Human Rights Embassy) au semnat o declarație comună, prin care condamnă încălcarea dreptului la libertatea întrunirilor admisă de autoritățile publice.
Iar Avocatul Poporului Ceslav Panico a declarat că nu este de acord cu decizia CSE din 13 octombrie, în care s-a dispus că protestatarii vor putea bloca carosabilul doar în weekend și nu mai mult de patru ore. Ombudsmanul consideră că prevederile adoptate de CSE „sunt nejustificate și chiar abuzive”. Panico a spus că a înaintat un demers Comisiei pentru abrogarea sau revizuirea dispoziției.
Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.
Vreți să susțineți ceea ce facem?
Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.
Susțineți NewsMaker!