Partidul ȘOR

Ana Revenco promite intervenții prompte, dacă protestatarii lui Șor nu vor respecta decizia CSE: „Securitatea nu poate fi negociată”

Ministra Afacerilor Interne (MAI), Ana Revenco, promite intervenții „prompte” și „hotărâte” în cazul în care protestatarii nu vor respecta decizia Comisiei pentru Situații Excepționale (CSE), aprobată acum două zile, care interzice desfășurarea întrunirilor cu blocarea benzilor de circulație, a arterelor de transport sau a căilor de acces și evacuare către instituțiile publice în zilele lucrătoare. „Securitatea nu poate fi negociată”, anunță ministra Ana Revenco, potrivit căreia singura „politică” de care se conduc angajații MAI ar fi siguranța cetățenilor.

„Fac un apel către toți cetățenii: Republica Moldova este un stat democratic și fiecare își poate manifesta nemulțumirile, inclusiv sub formă de protest. Dar acest lucru nu poate afecta activitatea zilnică, liniștea și siguranța celorlalți cetățeni. Angajații subdiviziunilor MAI vor aplica legea și vor interveni prompt și hotărât, în cazul în care drepturile cetățenilor vor fi lezate. Securitatea nu poate fi negociată, în contextul în care este legată în mod direct de libertatea fiecărui cetățean. Ministerul Afacerilor Interne este alături de oameni. Suntem la datorie, iar unica politică de care ne ghidăm este siguranța cetățeanului”, a scris ministra Ana Revenco pe pagina sa oficială.

Amintim că susținătorii Partidului „ȘOR”, cărora liderul formațiunii Ilan Șor a recunoscut că le plătește transportul, continuă să protesteze în centrul Chișinăului. Pe 14 octombrie, aceștia au încercat din nou să instaleze corturi pe partea carosabilă a bulevardului Ștefan cel Mare și Sfânt. Poliția a intervenit pentru a-i împiedica, iar între oamenii legii și manifestanți s-au produs altercații. Diana Fetco, șefa secției comunicare și protocol din cadrul Inspectoratului General al Poliției (IGP) a declarat pentru NM că două persoane au fost reținute și documentate pentru huliganism. Ulterior, aceasta ar fi precizat pentru TV8 că numărul celor reținuți a ajuns la patru.

Pe 13 octombrie, membrii CSE au dispus că desfășurarea întrunirilor cu blocarea benzilor de circulație, a arterelor de transport sau a căilor de acces și evacuare către instituțiile publice vor fi interzise în zilele lucrătoare. În zilele de odihnă, aceste întruniri vor putea fi desfășurate pe o perioadă de cel mult patru ore.

O zi mai târziu, pe 14 octombrie, deputatul Ilan Șor, cercetat penal în mai multe dosare, a anunțat că hotărârea CSE nu va fi respectată de manifestanții săi. Potrivit parlamentarului, care nu a mai fost văzut în Republica Moldova de trei ani, decizia CSE ar încălca Constituția Republicii Moldova.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

screenshot

Apostolova și Fotescu sar în apărarea Marinei Tauber, plecată din Moldova de 6 luni. Cum (nu) răspund de ce nu se prezintă la ședințele de judecată

La Judecătoria Chișinău, sediul Buiucani are loc o nouă ședință în dosarul în care deputata Marina Tauber, afiliată oligarhului fugar Ilan Șor, este învinuită de finanțare ilegală a ex-Partidul „ȘOR”. Deputata Reghina Apostolova, prezentă pentru a-și susține colega, s-a declarat revoltată că procurorii cer 13 ani de închisoare pentru aceasta și susține că Tauber nu ar fi comis faptele care i se impută.

Corespondenta NM Corina Malcocean i-a surprins pe deputații Reghina Apostolova și Vadim Fotescu pe holurile instanței. Aceasta le-a pus mai multe întrebări în legătură cu Tauber, care lipsește de peste 6 luni din Republica Moldova.

Considerăm că cauza care este fabricată în privința liderilor de opoziție, precum Evghenia Guțul, Marina Tauber, este presiune politică asupra opoziției. Al doilea moment: ne-a revoltat solicitarea Procuraturii că Marinei Tauber trebuie să-i fie dați 13 ani de închisoare pentru încălcări pe care nu le-a comis”, a spus Reghina Apostolova.

Întrebată de ce Tauber nu vine la ședințele de judecată, parlamentara a spus: „Nu sunt avocatul său și n-am discutat acest subiect cu ea – de ce nu frecventează (ședințele de judecată n. r.). Există dreptul omului, conform legii, pentru prezența și absența sa”.

Corespondenta NM a încercat să discute și cu Vadim Fotescu, însă acesta a adoptat un ton defensiv și a refuzat practic să răspundă la întrebări. Acesta a menționat că nu va discuta până nu va exista „presă independentă”.

Amintim că Marina Tauber este cercetată pe cinci capete de acuzate – falsificarea rapoartelor privind finanțarea campaniei electorale și a partidului politic, acceptarea finanțării ilegale din partea unui grup criminal organizat, precum și amestecul în înfăptuirea justiției.

Deputata a părăsit Republica Moldova pe 7 ianuarie 2025, prin Aeroportul Chișinău, cu destinația Istanbul. Plecarea a avut loc chiar înaintea unei ședințe de judecată în dosarul respectiv. De atunci, Tauber nu s-a mai întors în țară. Ea se declară nevinovată și spune că dosarul în care este învinuită ar fi fost pornit la „comandă politică”.

Toate ședințele de judecată care o vizează se desfășoară în prezent în lipsa ei.

Potrivit informațiilor disponibile, deputata se află, în prezent, în Rusia. Ultima dată aceasta a fost văzută la Moscova, pe 6 iulie, la Congresul Blocului „Victorie” – controlat de oligarhul fugar Ilan Șor. La eveniment au fost prezenți inclusiv Apostolova și Fotescu.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: